ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAȚIA CULTURAL-UMANITARĂ „BOGDANIA“

ASOCIAȚIA CULTURAL-UMANITARĂ „BOGDANIA“

ASOCIAȚIA CULTURAL-UMANITARĂ „BOGDANIA“

 

A fost înființată în luna august 2011, la Focşani, de către scriitorul Marin Ionel în scopul de a promova valorile culturii românești din țară și din diaspora.
Membrii Asociației sunt oameni de cultură, de știință, artiști, scriitori din județ și din țară care sunt de acord cu prevederile Statutului și contribuie la realizarea obiectivelor asociației. Pentru realizarea scopului propus, de la început au fost organizate și desfășurate activități culturale, precum: lansări de carte, simpozioane literare, comemorări ale unor mari personalități române, seri de muzică și poezie, concursuri literare. În anul 2012 Asociația Bogdania a pregătit și derulat prima ediție a Festivalului național de creație și cultură ”Bogdania”, în parteneriat cu Direcția de Cultură a județului Vrancea. Scopurile urmărite au fost: stimularea interesului pentru literatura română contemporană şi a respectului pentru valorile moştenite; dezvoltarea spiritului competitiv, al dorinţei de afirmare a tinerilor şi pentru ieşirea din anonimat a celor care creează şi care au talent deosebit; promovarea în revistele de cultură şi în Antologii literare a premianților şi creaţiile valoroase din fiecare secţiune literară. Partener media a fost și Revista Armonii Culturale din Adjud, județul Vrancea.
Festivitatea de premiere s-a ținut la Ateneul Popular „Mr. Gheorghe Pastia” din municipiul Focșani. Marele premiu (Trofeul Bogdania) a fost obținut de talentata elevă Sorina Cristiana GHEORGHIU din Adjud. Au fost înmânate premii și mențiuni la toate cele trei secțiuni ale concursului, la poezie, proză scurtă și eseu. Gala premiilor pentru edițiile a II-a și a III-a a avut loc la Galeriile de artă din Focșani. Ediția a III-a a avut ca partener Centrul Cultural Vrancea.
Festivitatea de premiere pentru ultimele două ediții ale Festivaluluiconcurs Bogdania s-a ținut le sediul AGIR din București. Parteneri în acest an au fost: Cenaclul ”Literar Ing.” și valoroasele reviste: ”Cronica Timpului”, „Independența Română Independența prin cultură”, revista „Bogdania” și Televiziunea Literară. Mulțumiri partenerilor și în primul rând președintelui Juriului, Prof. univ. Nicolae VASILE din București. Scriitorul Geo Călugăru, membru în juriul din anul acesta, afirma: „Sunt multe motive de sinceră prețuire și admirație la adresa scriitorului Ionel MARIN, directorul revistei ”Bogdania” din Focșani, o publicație literară din ce în ce mai cunoscută și apreciată.
Merită apreciată consecvența cu care ia temperatura creației literare, nu doar pe plan local ci la nivel național prin astfel de concursuri literare, ajunse, iată, la a V-a ediție, la care au participat concurenți din 27 județe ale țării, însemnând o arie semnificativă la nivel național”.
Revista de creație și cultură „Bogdania” a luat ființă la începutul anului 2013, este fondată și editată de Asociația culturală Bogdania din Focșani. Menționez faptul că revista dispune de un colectiv redacțional valoros și că în paginile acesteia apar eseuri, proză, poezie, cronici literare și de artă, aspecte legate de tradiții, comemorări, aniversări, istorie, spiritualitate, povești, povestiri pentru copii, evenimente culturale din județ și din țară, din diaspora românească și alte rubrici.
Publică constant mari personalități din țară dar și din diaspora românească (Europa, SUA, Canada, Australia).
Pentru merite deosebite, o bună parte dintre membrii asociației au primit, din partea președintelui Asociației Bogdania, a redactorului șef al revistei „Bogdania”, scriitorul Ionel Marin, numeroase Diplome de excelență. Aș aminti câteva nume: Radu Borcea, Răduță și Doina Bornaz, George Stroia, Soare Anton, Mircea Paraschiv, Costică Beșa, Ion Croitoru, Ionică Sava, Ilarion Boca, Năstase Marin și alții. Dintre colaboratori, personalități din domeniul literaturii, culturii, științei, UZPR, au primit, din partea asociației, a revistei „Bogdania”, Diplome de excelență și premii, precum: Cristian P. Bălan, Florentin Smarandache, Nicolae Vasile, Florian Laurențiu Stoica, Luca Cipolla, Doina Bârcă, Vasile Groza, Claudia Motea, Geo Călugăru, Cornel Galben și mulți alții.
Pentru promovarea tinerelor talente literare am editat sub egida Asociației, în ianuarie 2014, antologia ”Aripi spre zbor” volumul I și din lipsă de fonduri financiare nu am reușit să editez vol. II. Am desfășurat cu Asociația și în parteneriat cu alte asociații culturale activități cultural-artistice și cu prilejul altor evenimente, precum: Ziua culturii naționale, Ziua internațională a poeziei, Ziua limbii române, Ziua națională a României și altele.
În ţară se întâmplă și lucruri frumoase, minunate, care abia aşteaptă să fie cunoscute şi pe care noi trebuie să le înmulţim spre folosul vieţii noastre, pentru creşterea bogăţiei spirituale dar şi a calităţii traiului zilnic. Revista de creaţie şi cultură ”BOGDANIA” scoate în evidenţă faptul că Românul este talentat, inteligent, omenos şi că merită o viaţă mai bună şi respectul întregii lumi. Cu prilejul sărbătorii revistei „Bogdania”, Acad. Cristian Petru BĂLAN (SUA), membru de onoare al revistei „Bogdania”, afirma: ”Revista «Bogdania» este una din cele mai frumoase, bogate și serioase reviste, apărută acum trei ani și care, așa cum spuneam la înființarea ei, va parcurge o traiectorie ascendentă și de mare necesitate în vremurile actuale. Îl cunosc personal, destul de bine pe Ionel MARIN, fondatorul și redactorul șef al revistei și sunt convins că, deși face mari sacrificii, va duce munca până la capăt, cu dăruire și dragoste prietenească pentru afirmarea valorilor literaturii și culturii române. Felicitări și viață lungă înainte!”.

1
5
3
2

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația ASO-EST “Educație Talent Șansă”

“EDUCAȚIA este cea mai puternică armă pe care voi o puteți folosi pentru a schimba …

Asociația Medicilor Scriitori și Publiciști Români (AMSPR)

Deviza lor de căpătâi: să vindeci sufletul întâi” este cuvântul definitoriu al acestei Asociații. Forța …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: