ACASĂ / ARTICOLE / ROMÂNIA MARE / 100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (II)

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (II)

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (II)

Poporul român are din belșug oameni de artă cu mult deasupra submediocrității de prin alte părți. Prin paginile revistei „Independența Română – Independența prin cultură”, în anul centenarului „România Mare 2018”, am încercat să interesez opinia publică și marea masă a degustătorilor de artă, arătând lucruri și împliniri a 100 de artiști plastici ce nu pot fi știute, pe care nu toți le pot realiza.
Cei 100 de artiști plastici au pășit triumfători peste pragul unui ideal de puritate, izbutind să se impună în veacul ce cu mândrie îl aplaudăm cu toții. Preocupat să exprim cât mai plăcut vibrațiile de lumină, culoare și compoziție ale fiecăruia, poate fără a supăra sau a crea motive de invidie profesională, inspirat sau neinspirat, am căzut în extreme, atașat fiind de artiști.
La toți artiștii plastici apăruți în revista „Independența Română – Independența prin cultură” s-a simțit necesitatea irezistibilă de a imortaliza colorat pe pânză, carton sau hârtie acea sfântă zbuciumare de care au fost cuprinși și călăuziți în fața frumuseții naturii înconjurătoare și sentimentelor interioare într-un suflet, simțire și destin cu secolul. Departe de a fi fenomene artistice, colegii despre care am scris rămân un spectacol fascinant, un discurs dincolo de cuvinte, o comunicare la nivelul simțurilor.

Prof. pictor VERGIL COJOCARU-COVER

 

21. Steluța Nistorescu. Om de valoare artistică, prețuiește frumusețea clipei și o conservă pe pânză, carton, hârtie, chiar și în poezie.
22. Dorin Apreutesei. Este un colorist subtil, meșter neîntrecut al nuanțelor, dialoguri cromatice, plăsmuiri de imaginar și subiecte reale, cu gravitate, sobrietate, rafinament, luciditate și căldură.
23. Vasilica Adăniloaie. Artistă plastică talentată atât în lucrările sale autentice cât și ca iscusită „reproducătoare” a unor tablouri celebre, cerute și comandate de colecționari.
24. Gabriela Predescu Căpriță. Prin peisajele sale, flori, fructe, compoziții și scene de familie, este o creatoare de frumuseți și o imortalizatoare împlinită a năzuințelor artei plastice.
25. Roxana Buta. Prin dubla calitate inginer-pictor, este un echilibru perfect între o emoționalitate înnăscută și o elaborare științifică; cu ușurința unei alchimii fascinante tablourile sale împrăștie reverie și mister.
26. Liviu Pena. Are lucrări de dimensiune mică, dar cu o mare încărcătură artistică capabile să aducă limpeziri expresive și estetice.
27. Rodica Alexandrescu. Tablourile sale constituie un valoros tezaur artistic, aur al minții sale creatoare, care îi întrețin faima în multe muzee, galerii de artă și colecții particulare.
28. Crenguța Corina Macarie. Are fantezie descriptivă și artistică și astfel creează universuri sensibile cu un deosebit farmec plastic ce înnobilează realitatea și noțiunea de om, reușind să transforme lumea noastră pământeană într-o perfectă oglindire.
29. Gabriel Alexandrescu. Este dominat de o forță artistică copleșitoare, începând cu grandoarea unei viziuni – vezi tabloul „Îngerul” – și terminând cu farmecul unei imagini perfect echilibrate artisic.
30. Elena Grigorescu. În portrete și nuduri redă carnația de pare a nu fi făcută din culori, ci din carne adevărată, în care parcă pulsul zvâcnește. Pictorița redă pe pânză, prin desen și culoare, precum creatorul a făcut prin harul său.
31. Ana Ruxandra Pascu. Tablourile sale sunt capabile să zâmbească, precum artista, care, cu un zâmbet, aduce fericire în familie, prieteni, rude, cunoștințe, public admirator al artei sale plastice.
32. Caty-Ecaterina Cojocaru. Neobosită căutătoare de adevăruri artistice pe care cu o delicată candoare și calm le transformă în simfonii cromatice prin talent sau compozițional prin desen și culoare.
33. Constantin Rădulescu. Sculptor în lemn care simte esența și tăria lemnului, simte lemnul. Numai dragostea sa nelimitată pentru lemn dă „naștere” subiectelor plastice care vor prinde viață.
34. Mihai Horațiu Dumitrescu. Deși student la UNARTE, originalitatea, echilibrul și armonia culorilor sunt atent construite și coordonate de maturitatea minții sale creatoare.
35. Florentina Bazgan. Aparține tagmei artiștilor plastici care trăiesc o vreme pentru misterul pe care îl creează și îl imortalizează cu pensula și culori alambicate armonios.
36. Ștefan Șerban. Două nume istorice – Ștefan și Șerban – adunate în trupul artei plastice românești, coloană infinită de culoare, compoziție, desen, capabile să taie spațiul în forme și intervale frumoase, construind un poem spiritual colorat.
37. Miruna Cojan. Prin înălțarea sufletului său formează o legătură tablou-artă, care, împreună, au darul de a umple inima omului cu căldura și lumina soarelui.
38. Simona Matilda Teodorescu. Calitatea sa de arhitect în simbioză cu cea de pictor arată că cele două arte zămislitoare de frumuseți sunt activități de durată și prestigiu și că bijutiera are sensibilitate și afinitate.
39. Gheorghe Munteanu. Sculptor care exprimă spiritul artistic care-l copleșește în arzătoare senzații ca un fluid nervos, gândire și vibrație artistică. Fiorul spiritual al formei sculpturilor sale, prin viața lor misterioasă, pătrunde în admiratori de artă.
40. Diana Dea. Pentru absolventa a două facultăți, filologie și arte plastice, sentimentul de reușită și frumos are intensitatea unei încărcături spirituale care izvorăște din gânduri superioare și sentimente preacurate.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (III)

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (III) Poporul român are din belșug oameni de artă cu …

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (I)

100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (I) Poporul român are din belșug oameni de artă cu …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: