100 ARTISTI PLASTICI ROMÂNI CONTEMPORANI (IV)
Poporul român are din belșug oameni de artă cu mult deasupra submediocrității de prin alte părți. Prin paginile revistei „Independența Română – Independența prin cultură”, în anul centenarului „România Mare 2018”, am încercat să interesez opinia publică și marea masă a degustătorilor de artă, arătând lucruri și împliniri a 100 de artiști plastici ce nu pot fi știute, pe care nu toți le pot realiza.
Cei 100 de artiști plastici au pășit triumfători peste pragul unui ideal de puritate, izbutind să se impună în veacul ce cu mândrie îl aplaudăm cu toții. Preocupat să exprim cât mai plăcut vibrațiile de lumină, culoare și compoziție ale fiecăruia, poate fără a supăra sau a crea motive de invidie profesională, inspirat sau neinspirat, am căzut în extreme, atașat fiind de artiști.
La toți artiștii plastici apăruți în revista „Independența Română – Independența prin cultură” s-a simțit necesitatea irezistibilă de a imortaliza colorat pe pânză, carton sau hârtie acea sfântă zbuciumare de care au fost cuprinși și călăuziți în fața frumuseții naturii înconjurătoare și sentimentelor interioare într-un suflet, simțire și destin cu secolul. Departe de a fi fenomene artistice, colegii despre care am scris rămân un spectacol fascinant, un discurs dincolo de cuvinte, o comunicare la nivelul simțurilor. Prof. pictor VERGIL COJOCARU-COVER
61. Victoria Dincă. Pictează în credința unui ideal, într-o virtualitate promițătoare, izvor de frumusețe și încredere, ce curge colorat pe sticlă, carton, pânză.
62. Elena Căpruci-Cioară. Icoanele realizate pe sticlă sau lemn sunt adevărate ferestre deschise către Dumnezeu, prin care noi, pământenii, comunicăm cu cei dragi plecați în lumea veșnică.
63. Nicu Dumitrescu. Cu iscusința sa fără rival, inginerul Nicu Dumitrescu, aplecat asupra decoratismului și asupra detaliului senzorial, a realizat și fi nisat cu minuțiozitate opere de artă spațială.
64. Monica Cristea. Florile pictate de artistă, „Florile sunt viața mea”, sunt un cântec de iubire, ce îți strecoară freamătul duios de codru în șoapta blândelor izvoare.
65. George Costea. Prin lucrările sale plastice nu se poate bucura din partea criticilor de artă decât de critici favorabile, care produc mari satisfacții atât artistului, cât și admiratorilor artei sale.
66. Cristina Machidonschi. Expresia tinerească și via inteligență îi inoculează o nestăpânită ambiție de afi rmare în activitatea plastică și o neînchipuită satisfacție a victoriei recunoașterii împlinirii artistice.
67. Georgeta Ciubotaru. Pictura sa este un gest conștient care pune în valoare un deosebit proces de creație plastică artistică, ce scoate în evidență sensibilități ascunse și un limbaj plastic expresiv.
68. Cristiana Marinescu. Într-o bucurie a succesului, arta se deșteaptă în ochii și în sufl etul publicului admirator de artă plastică și decorativă prin iluzii și apetituri care răscolesc patimile spiritualității.
69. Maria Parascan. Cu fi nețe și mlădiere originale, coloristică neîntrecută, atât ideea sa în pictură cât și formele și portretele pictate alcătuiesc o lume aparte, cu substrat sufletesc nobil, care o proiectează pe artistă drept o roditoare creatoare cu eternă valabilitate.
70. Elena Morozan. Prin culoare, desen și compoziții, brâncușiene, subiectele expoziției personale „Dor de Brâncuș” o ajută pe artistă să se scalde în lumina veșniciei, să intre în tagma creatorilor de performanțe, cu gânduri și sentimente cromatice apreciate.
71. Carmen Florian. Apreciată în toate expozițiile de pictură pentru semnifi cațiile profunde ale spiritualității sale, noutate a discursului său cromatic profund și convingător.
72. Emilia Trandafir. Cu studii în psihologie, într-o vorbire cromatică la nivelul tablourilor armonizate coloristic, expoziția „Începuturi cu flori și case” a lăsat asupra publicului impresia unui artist și om realizat.
73. Mariana Lunguțescu. Pentru artistă, pictura ca dorință arzătoare depășește orice sentiment puternic; este o patimă frumoasă care se menține ca o înclinare irezistibilă, calmă, autentică, inepuizabilă.
74. Nistor Anton. „Îngerul blond” Nichita Stănescu ar fi afirmat că „lucrările artistului sunt împlinirea echilibrului și a liniștii”, esența cercului și întruchiparea sa.
75. Elias Enache. Energia gestului său artistic realizează lucrări plastice, sculpturi ce reușesc să pună probleme, pe care, într-un limbaj plastic original, cu mare satisfacție le rezolvă.
76. Atena Corlățeanu. Inginer constructor, doctor în științele tehnice, realizează lucrări de șevalet susținute prin culoare și compoziție, care lasă impresia de prospețime ce te învăluie în liniște și afectivitate.
77. Ecaterina Niță Simtea. Prin exponatele sale, reușește să redea imagini ale caselor românești îmbătrânite, prin a căror redescoperire trăim prospețimea poporului român.
78. Păunița Ionescu. Este o cunoscută artistă plastică ce apare și în emisiuni TV. Peisajele sale, adevărate îmbrățișări în pacea și armonia razelor de soare, parcă râd molipsitor, precum zâmbetul permanent al drăgălașei sale firi.
79. Răzvan Andreescu. Artist plastic pentru care visteriile cerului s-au deschis și harurile încărcate cu talent și culoare au coborât către pământ, când brațele ridicate către creator implorau binecuvântarea.
80. Cornelia Căruntu. Prin pictura sa „nouă” cu vârf de andrea, artista este expresia esențialmente spirituală; „unind” prin sinteze spațiul cu timpul, arta sa este un alfabet, având capacitatea de a comunica.
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro