ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / 15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NAȚIONALE

15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NAȚIONALE

Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Muzeul Național al Literaturii Române și Filarmonica „George Enescu” au invitat în ziua de 15 ianuarie, la ziua culturii naționale, o seamă de personalități din lumea culturală și științifică, în primitorul și impunătorul sediu al Ateneului Român.

Printre invitați s-a numărat și o delegație a Fundației literar Istorice „Stoika”, cât și a revistei „Independența Română” formată din președintele fundației, domnul Laurențiu Stoica, și doamna Doina Bârcă.

Cuvântul de deschidere a fost susținut de către domnul academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Pe lângă aceste cuvânt inaugural au mai susținut prelegeri pe această generoasă temă următorii invitați: PF Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Bogdan Gheorghiu- ministrul Culturii Naționale, Cristina Monica Anisie- ministrul Educației și Cercetării, acad. E. Simion- președintele secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, care a captat audiența cu un interesant material intitulat: „Naționalii cu fața spre universalitate”.

De asemenea, domnul academician N.Breban, directorul revistei „Contemporanul-Ideea Europeană” a prezentat, la rândul său, un material numit „Existența prin cultură”, material dublat în chip armonios de speech-ul domnului R. Teodorescu- vicepreședintele Academiei Române, referitor la „o sincronie europeană , a vechii culturi românești”.

Cu siguranță c ă, momentul culminant al evenimentului dedicat lui Eminescu l-a constituit prezentarea „poeziei românești, a lui M.Eminescu – cel care a fost este și va fi icoana vie a poporului nostru.” Momentul de recitare din lirica eminesciană a fost susținut de către marele actor, Dorel Vișan, un nume dfe referință a teatrului și filmului românesc.

Dintre personalitățile care au fost invitate la acest deosebit eveniment, mai amintim pe: Acad. prof. Dr. I.Sinescurectorul Universității de Medicină, din Bucuresti, „Carol Davila”, Geal(r), Mircea Chelaru, doamna Angelica Stănciuloiu – președinta Fundației Spirituale „M.Eminescuu”, prof. Univ. Dumitru Preda, prof. dr. Adrian Badea, doamna Niculina Merceanu, președinta Asociației „La noi, la români”, prof. dr. Ioan Gherghina, profesorul Nae Georgescu, doamna Cristina Lascu – realizatoare TVR, dar și secretarul Asociației Bulgară, din România, domnul Nicolov.

Acest eveniment s-a înscris în seria de spectacole dedicate Zilei Naționale a Culturii Românești, dar și a celor omagiale zilei poetului național M.Eminescu, cel care, așa cum spunea marele Arghezi „fiind prea român aparține întregii lumi”.

DOINA BÂRCĂ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …

Eveniment Pert 2023 – Pitești

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023 a avut loc la Pitești Conferința Internațională …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: