ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / A.N.C.A. Asociația Națională a Colecționarilor de Arme

A.N.C.A. Asociația Națională a Colecționarilor de Arme

Istoria omenirii a fost marcată de inventarea armelor, care evoluând, au impus dezvoltarea capacității umane de a vâna, de a se apăra sau de a duce războaie. Și, pentru a face acest lucru, omul a născocit dispozitive letale pe care le-a dezvoltat și le-a diversificat. Astfel, armele sunt o parte esențială a istoriei omenirii indiferent de scopul folosirii lor care, indiscutabil, au contribuit la evoluția umanității. Armele, în sensul cel mai larg al cuvântului, formează, prin urmare, o parte extrem de importantă a moștenirii noastre. Începând de la simpla bâtă sau lamă din piatră silex, până la rachetele intercontinentale, armele ne-au influențat și modelat istoria. Studierea evoluției armelor crează o perspectivă asupra tuturor aspectelor dezvoltării omenirii de-a lungul veacurilor.Colecționarii de arme sunt adevărați istorici, custozi a unei părți considerabile a acestui patrimoniu. Ei dobândesc, păstrează, studiază, cercetează și documentează aceste artefacte istorice care aduc atât de multă lumină asupra trecutului nostru și, așadar, și asupra viitorului nostru. Este esențial ca această comunitate să poată face acest lucru pentru a înțelege mai bine propria noastră istorie. Misiunea colecționarilor români nu a fost deloc ușoară datorită regulilor foarte stricte într-o perioadă destul de îndelungată, între anii 1950-1990. În primul rând, noțiunea de colecționar de arme este relativ nouă în România, iar vidul legislativ în acest domeniu nu a permis o dezvoltare a organizațiilor de profil, determinând ca sute, chiar mii de arme de colecție să fie distruse, ajungând la fier vechi sau înstrăinate dincolo de granițele țării.În anul 2004 s-a realizat primul pas în deschiderea unui astfel de parcurs pentru colecționarii de arme prin votarea în Parlament și ratificarea Legii 295. Pasiunea de colecționar și orice colecție se naște odată cu primul obiect adunat, recondiționat, catalogat și aflarea istoriei lui. Indiferent că este o pușcă veche de vânătoare sau o baionetă ruginită găsită prin vreun hambar, dăruirea pentru a le da viață prin expunerea lor constituie dragostea față de înaintași și de istorie. Această lege a permis oamenilor pasionați să înceapă să colecționeze arme și să descopere poveștile acestor „bijuterii de oțel”.În iulie 2007 a fost făcut următorul pas când s-a înființat Asociația Națională a Colecționarilor de Arme (ANCA), organizație care a umplut un gol ce exista în acest domeniu.

Asocierea colecționarilor de arme a fost necesară pentru crearea unui cadru care să contribuie la păstrarea în patrimoniul țării a armelor de valoare. În următorul an, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului membrilor asociației, fapt care a determinat posibilitatea organizării de evenimente. În 2008 a fost organizată prima expoziție de arme din colecții particulare din România, în colaborare cu Muzeul de Istorie din Ploiești. Apoi, un alt eveniment important pentru asociație este organizarea concursului anual cu arme de colecție, care, în prezent, a ajuns deja la a 8-a ediție.Activitatea susținută a asociației a asigurat posibilitatea acesteia de a evolua și de a nutri implicarea activă în activități din țară, dar și ieșirea în plan internațional. Astfel, după o monitorizare timp de un an ANCA a aderat la Federația Europeană a Asociaților Colecționarilor de Arme (Foundation for European Societies of Arms Collectors – FESAC). FESAC a fost alături de ANCA, sprijinind eforturile asociației de a se implica în revizuirea legii armelor din România. De atunci ANCA este parteneră oficială pentru fiecare modificare a Legii 295/2004, fiind unul din ONG-urile care sunt acreditate în Parlamentul României pentru a participa la dezbaterile legislative din comisiile de apărare ale Senatului și Camerei Deputaților.

O altă instituție a statului cu care ANCA a stabilit relații de colaborare este Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), care solicită sprijinul acesteia în legătură cu probleme de legislație sau cu date despre „armele exotice”, conferind ANCA statutul de partener credibil. În mai 2019, în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, studenții anului III ai Facultății de Poliție, profil „Tehnică Criminalistică” și profil „Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase”, au participat la workshopul cu tema „Prezent și viitor în armamentul ușor”, organizat de către Departamentul de Criminalistică în colaborare cu ANCA. Activitatea a debutat cu o prezentare generală privind evoluția armelor de foc utilizate de-a lungul timpului de către structurile de menținere a ordinii și siguranței naționale, după care studenții au fost invitați să examineze fizic armele și accesoriile expuse, în vederea analizării acestora sub aspectul mecanismelor de dare a focului și al caracteristicilor constructive.ANCA a dezvoltat o colaborare deosebită cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, aflat în subordonarea Ministerului Apărării Naționale, participând în fiecare an cu arme de colecție și uniforme de epocă la zilele aniversare ale acestei prestigioase instituții de cultură. Cu ocazia sărbătoririi bicentenarului Revoluției din 1821 conduse de Tudor Vladimirescu, ANCA în colaborare cu Uzina Mecanică Cugir au realizat 100 de pistoale comemorative cu denumirea „LP 5.2 Pandur”. Această primă armă românească comemorativă de colecție a fost prezentată în cadru festiv la muzeu în mai 2021. La activitate au participat invitați din partea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Companiei Naționale Romarm, Uzinei Mecanice Cugir și Asociației Diplomaților Militari în Rezervă și Retragere „Al. I. Cuza”.Pe lângă activitatea de colecționare de arme, ANCA promovează și reconstituirile istorice, astfel că, în cadrul asociației funcționează un grup de entuziaști care participă la diverse manifestări îmbrăcați în uniformele Regimentului 1 Artilerie „Carol”.

Un alt domeniu de activitate este promovarea activităților sportive (începând cu anul 2012), pentru care organizează două concursuri de tir cu arme de colecție. Aici, „bătrânele doamne” prind din nou viață și se poate vedea pe viu lupta dintre Luger, Colt 1911, TT 33 sau alte arme istorice. Posibilitățile asociației s-au dezvoltat asigurându-i capacitatea de a asigura baza materială corespunzătoare pentru susținerea activităților legate de tirul de agrement.În prezent asociația are mai mult de 500 de membri colecționari de arme și de obiecte cu destinație militară, iar scopul acesteia este de a ocroti la nivel național a intereselor colecționarilor de arme, precum și desfășurarea unor activități complementare în folosul societății civile. ANCA sprijină atât colecționarii prin expertize, studii, restaurări, organizarea de expoziții și reconstituiri istorice, cât și persoanele care doresc să devină posesori legali sau colecționari de arme prin organizarea de cursuri de specialitate, teoretice și practice pe teme tehnice și legislative. De asemenea, asigură consultanță juridică membrilor ANCA, precum și persoanelor care în exercitarea atribuțiilor de serviciu sunt autorizate să dețină și să utilizeze arme de foc.Activitatea de vânătoare este un alt domeniu unde ANCA se implică pentru sprijinirea acestuia, dar ca mijloc de protecție a vânatului, de conservare și protejare a zonelor sălbatice, a rezervațiilor naturale și protejarea mediului.Un alt domeniu important în care ANCA este implicată este cel al prevenirii și educării conduitei tinerilor cu privire la folosirea armelor. Prin colaborarea cu instituțiile abilitate ale statului, inclusiv cu administrațiile locale și centrale, precum și alte instituții abilitate și ONG-uri urmărește să deruleze proiecte de dezvoltare a activității de prevenție în general și formarea unei atitudini active a cetățeanului față de actele anti-sociale săvârșite prin violență.ANCA este o asociere a celor care colecționează arme, pasiune departe de a fi o excentricitate, la fel ca și numismații sau filateliștii, doar că încadrarea legislativă mai riguroasă impune lumii lor o anumită sobrietate și rigurozitate. Aceasta poate și pentru că cele mai multe dintre obiectele lor de colecție pot deveni periculoase când sunt scoase din vitrinele de păstrare sau când pot ajunge în mâna unui necunoscător.

Col. (r) Antonio Marinescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Forumul Cultural al Râmnicului

La 3 mai 2001, din inițiativa unor inimoși oameni de cultură locali, la Râmnicu- Vâlcea …

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: