ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / ACADEMICIANUL JOHAN GALTUNG A TRECUT PE LA CALDERON

ACADEMICIANUL JOHAN GALTUNG A TRECUT PE LA CALDERON

ACADEMICIANUL JOHAN GALTUNG
A TRECUT PE LA CALDERON

 

1

Ceea ce s-a petrecut recent la Centrul Socio-Cultural „J. L. Calderon” ne-a dus cu gândul la genialul poet libanez Khalil Gilbran, care, în cartea sa „Profetul”, tradusă în limba română de maestrul Radu Cârneci, spune: „Bine e să dai când ţi se cere, dar şi mai bine e să dai când nu ţi se cere dar simţi că trebuie să dai”.
La fel de bine este ca şi cel care primeşte darul să fie în stare să arate că a meritat acest nobil gest. Apreciind că s-a realizat această simbioză, remarc preocuparea deosebită a doamnei directoare Elena Scurtu pentru crearea ambientului în care a fost lansat volumul autobiografic „Johan fără ţară: Străbătând lumea pe drumul păcii”. Primele episoade traduse din limba engleză de redactorul-şef, Acad. Gheorghe Păun, au apărut în revista de cultură „Curtea de la Argeş”, creaţie a domniei sale, ca apoi adunate în volum, să fie expresia respectului faţă de un mare prieten al românilor. Personalităţile care s-au referit la conţinutul cărţii, Acad. Gheorghe Păun, scriitoarea şi traducătoarea Paula Romanescu, doctor în sociologie Marian Nencescu, poeta Mona Vâlceanu, diplomatul scriitor Ion Pătraşcu, au făcut-o cu atâta preţuire şi admiraţie, încât am trăit sentimentul că Academicianul norvegian Johan Galtung a trecut pe la Calderon şi a zăbovit câteva clipe printre noi. Anunţată de moderator ca o surpriză, a avut loc prezentarea succintă de către Excelenţa Sa, diplomatul scriitor Ion Pătraşcu, a volumului intitulat „Creativitate multidisciplinară. Omagiu adus Academicianului Gheorghe Păun la cea de-a 65-a aniversare a zilei de naştere”. Volumul este expresia sentimentelor de gratitudine şi respect, pe care peste 70 de oameni, din 22 de ţări, le exprimă faţă de acest mare om de ştiinţă… faţă de activitatea lui ştiinţifică de peste patru decenii, unică prin profunzime şi diversitate (citat din prefaţă).
Scriitorul Ion C. Ştefan s-a referit la câteva coordonate ale revistei de cultură „Curtea de la Argeş”, înfiinţată şi condusă de domnul Gheorghe Păun. Fundaţia Literar-Istorică „STOIKA” a oferit un exemplar din noua ediţie a revistei „Independenţa Română-Independenţa prin cultură”.
Moderatorul acestui important eveniment cultural-educativ, scriitorul Geo Călugăru, a fost la înălţimea răspunderii care i-a fost încredinţată.

DOINA BÂRCĂ

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

EVENIMENTE

Stimată Redacție, Mă numesc Ioan Găbudean, sunt profesor pensionar şi poet din Târgu-Mures, membru al …

Relaxare cu iz tomnatic de sărbătoare

Fiindcă se știe că la noi la români predomină proverbele, iată unul adecvat la subiectul …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: