ANDREI SEBASTIAN DIDIŢĂ
„Scrutează viitorul cu încredere”
Andrei Sebastian Didiță s-a născut la data de 13 iunie 2001 și este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, profilul științele naturii, București. Activează în cadrul unui club de șah de doi ani și în cadrul Trupei de Teatru ”Joc” de șase ani. A obținut numeroase premii la concursuri și festivaluri de profil, precum: Festivalul de creație și interpretare a poeziei ”Emoție de vers”, Festivalul Municipal de creație și interpretare a poeziei ”Ianus”, Concursul National interdisciplinar ”Cupa Toamnei”, Concursul Național de teatru ”Marin Sorescu”, Festivalul Național al Teatrelor de Revistă pentru Copii ”Toată lumea râde, cântă și dansează”, Concursul Interjudețean ”Cupa primăverii”, Concursul Interjudețean ”Cupa Unirii” etc. Îi place foarte mult sportul, practică baschetul de trei ani și a obținut rezultate foarte bune alături de colegii de echipă. De curând, în luna iunie, a fost premiat, alături de câțiva colegi de trupă, cu Diplomă de Excelență pentru Merite deosebite și rezultate remarcabile obținute la concursurile și competițiile naționale din domeniul artistic, PMB – PROEDUS.
Ȋn lunile decembrie 2017, martie 2018 şi mai 2018 a interpretat pe scena Teatrului Elisabeta din Bucuresți rolul Țugurlan din spectacolul “O petrecere alan-dala”. Alături de Trupa de Teatru “Joc” în luna ianuarie 2018 a susținut un spectacol pentru comunitatea română din Roma cu ocazia “Zilei Culturii Naționale”. Ȋn anul 2018 au avut loc mai multe evenimente la care a participat alături de colegii din Trupa de Teatru “Joc”: Festivalul Inernațional de Teatru pentru Elevi “Aplauze” de la Constanța, calificarea la Caravana Talentelor – PROEDUS, Concursul Interjudețean “Eternul Eminescu” de la Piteşti – Locul I , Concursul Internațional Tudor Muşatescu ediția a XI-a, 2018 – locul I. A publicat poezie și proză în volumul ”Antologia Fără Titlu”, Editura Betta 2016, în volumul ”Stația… Viitor”, Editura Astralis 2018 și în Revista ”Mantaua lui Gogol” nr. 26-28, aprilie-decembrie 2018.
Sebastian este pasionat și de desen. Are caiete întregi pline cu desene, schițe și încercări de animații. Îi place muzica, este autodidact și cântă împreună cu o colegă de trupă muzică folk la spectacole sau în cadrul unor cenacluri literare. Cu siguranță, va avea un parcurs frumos, pentru că are mult potențial. Mult succes și încredere în propriile forțe!
MAGDA BĂCESCU
Far’un bagaj de cunoștințe, lumea nu o pot străbate,
Că nu dispun de mreje clare, regăsindu-mă în spate.
Similar, în altă parte, prin absurd, un geamăn frate,
Duce-n spate a sa cruce, sperând la vise deșarte.
– Ce să fac? se-ntreabă acesta, nedumerit, în prealabil
Unui drum pavat cu aur, foarte greu realizabil
Nu contesta nicio clipă că orice este posibil;
Totuși se impacientează și devine irascibil.
Caii trag concomitent, spre a zămisli capcane;
Hibe în subconștient, vindicate de canoane.
La doi metri pe pământ, sobru clopotul răsună:
– A sosit timpul, alege! dacă vrei să-ți meargă strună.
Asta e!
Luminile pâlpâie tot mai abundent,
Iar eu înghit fiecare secundă în sec;
Propria suflare îmi apasă pe umeri
Ca un ac de barometru ce se-ndreaptă spre zero…
Ca un somnambul treaz rămas fără vlagă,
Pășesc pe holul sihastru fără pic de zgomot.
Nostalgia nu e decât unealta pieirii
Prin care domol se apropie, ca sărutul unei mame.
Sunt un simplu prosop agățat de sârmă
Care se zbate în bătaia vântului.
Un simplu necioplit fără chip
Pe un drum destinat uitării.
Și…
În final…
Adevărul este…
… indescifrabil.
Mă întristează gândul că nu te voi mai vedea vreodată,
Și vei dispărea ca o nălucă.
Lumea ar fi pierdută în ceață, necompletă
Fără tine… pierdută-n luncă.
Îmi place să te ascult
Și să-ți fiu alături la greu
Pe frunte-ncet să te sărut
Să-mi poți zâmbi mereu.
Aș vrea să vorbim unul lângă altul,
Capul pe genunchii-mi să-ți rezemi,
Să-ți spun că te iubesc, când băiatul
Pe care nu-l știai tu, o să-l chemi.
Mă întristează totuși gândul
Că te vei înstrăina.
Un zâmbet te rog să-mi mai oferi, lăsându-l
Pe cel ce te-a iubit, iubita mea!
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro