ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / ARTĂ ŞI CULTURĂ LA REŞIŢA

ARTĂ ŞI CULTURĂ LA REŞIŢA

ARTĂ ŞI CULTURĂ LA REŞIŢA

În data de 23 octombrie anul trecut a avut loc la Reşiţa un eveniment cultural organizat cu prilejul lansării pseudoromanului „Lucia Ferescu sau Steaua Dimineţii”, semnat de Petru Vintilă jr. şi apărut la Editura Compania din Bucureşti. Amfitrionul acestei serate literar-artistice a fost medicul Romeo Traian Dumitrescu, un împătimit al culturii, violonist în puţinele sale clipe libere şi, nu în ultimul rând, un sincer iubitor al României, care, cu doi ani în urmă, s-a hotărât să iniţieze şi să găzduiască, în propria sa locuinţă, manifestări culturale cu teme diverse, unde elita spirituală a Reşiţei (şi nu numai) are ocazia să întâlnească, într-o atmosferă caldă şi relaxată, personalităţi ale artei şi ştiinţei româneşti. De exemplu, la întâlnirile precedente au fost invitaţi prof. dr. Ioan Cotăescu, fizician atomist, să conferenţieze despre lumea între micro şi macro univers, şi Petre Zbârcea, fiul muzicologului George Zbârcea, să evoce personalitatea complexă şi originală a dirijorulului Sergiu Celibidachi.
Prin urmare, în seara zilei de 23 octombrie 2017, salonul literar-artistic a fost deschis de domnul Ioan Birta care a prezentat documente originale, foarte vechi (secolele XIII-XIX), din arhiva de la Caraşova, apoi a urmat formaţia de tamburaşi (înveşmântaţi în straie tradiţionale), coordonată de medicul Mihai Vatav, cu un recital din folclorul croat. Despre cartea lui Petru Vintilă jr. au vorbit prof. dr. Cornel Ungureanu de la Universitatea din Timişoara, dr. Romeo Dumitrescu, publicistul Titus Crisciu, dr. Mihai Vintilă, cunoscut pictor naiv şi memorialist, unchiul autorului, precum şi general de brigadă (r) ing. Adrian Marinescu.
Partea a doua a întâlnirii, după ce Dan Liuţa a rostit în grai bănăţean poezie specifică zonei şi sculptorul Wiliam Hanko şi-a prezentat lucrările, a fost rezervată unui microrecital de vioară susţinut de amfitrion cu un fragment din Concertul nr. 2 de Paganini pe fondul sonor negativ al Orchestrei Simfonice din Varşovia. La final, Petru Vintilă jr. a oferit dedicaţii şi a invitat publicul la discuţii legate de controversata tematică a pseudoromanului său.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

EVENIMENTE

Stimată Redacție, Mă numesc Ioan Găbudean, sunt profesor pensionar şi poet din Târgu-Mures, membru al …

Relaxare cu iz tomnatic de sărbătoare

Fiindcă se știe că la noi la români predomină proverbele, iată unul adecvat la subiectul …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: