ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / ARTE VIZUALE: GHEORGHE PINTILIE

ARTE VIZUALE: GHEORGHE PINTILIE

Am fost un norocos, depășind pe cele șașe norocoase de la „extragerea loto”, cunoscând un artist plastic, din Roman, Gh. Pintilie care prin harul său artistic a reușit să facă fericiți alți oameni. În tablourile pictorului Gh. Pintilie din orașul Roman am descoperit sensuri mari și strălucitoare, care mi-au aprins lumini cromatice interioare aducând un sentiment de bucurie și de liniște, dar și de împăcare nesățioaselor mele calități de frumuseți.

Aflându-mă parcă într-un carusel rotativ care prin mișcarea lui continuă îmi dădea impresia unei lumi de poveste care se rotea în jurul meu, plimbând în fața pofticioșilor mei ochi, peisaje și portrete ce reprezintă imagini și chipuri cunoscute și mai puțin cunoscute, flori de toate culorile, diverse compoziții, toate sub o formă plastică curgătoare mi-am creat senzația și mirajul simezei concentrate a unui timp-spațiu în care se circumscrie într-o armonie ce vizează perfecțiunea, personalitatea interioară a artistului, prin subordonarea creativă a talentului și imaginației sale.

Pictorul Gheorghe Pintilie, din Roman, ca un magician al penelului, prin compoziție și desen, la care se adaugă culoarea, transformă o puternică impresie de viață, o adâncă amintire, în imagini de o impresionantă cromatică selectivă, care bucură ochiul și tresaltă sufletul, prilejuind momente de bucurie oricărui căutător de frumos estetic. Profund implicat în arta plastică, domnia sa se străduiește să obțină plastic și cromatic ceea ce dorește prin desen, culoare, compoziție și nu ceva întâmplător, compromițător. Domnia sa expune plastic pe pânză și carton, într-o cromatică desăvârșită, sinteza sa spirituală.

Despre arta pictorului Gh. Pintilie i-au exprimat păreri artistice, diferite personalități, când lucrări semnate de domnia sa au apărut de-a lungul anilor pe simezele unor expoziții din localitățile Podoleni-Neamț, Roman, Piatra Neamț. Doamna Minodora Ursachi, regretată muzeograf, de la Muzeul de Artă, din Roman spunea în anul 2009 despre artist că „este un talent care a reușit să se facă cunoscut între artiștii romașcani, ca un urmaș al impresioniștilor, dar cu vădite impulsiuni realiste, subordonate ambițiilor sale de perfecționist.”

Artistul Gh. Pintilie este un om care a intrat în arta plastică, pe o potecă pe care nimeni nu a mai încercat-o. Cu picturile sale s-a bucurat de mult succes în mai multe prezențe în țară și în străinătate. Îi urez de a avea norocul de a primi cuvenite onoruri, atât în viață, cât și cele oferite de posteritate. Așa să-l Ajute, Bunul Dumnezeu!

Prof. Pictor COJOCARU VERGIL-COVER membru UAPR-secția pictură


Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Paula Zamfir Bilciu

În creează, așterne multiple mediulartista teme cromatic liniștit și plastică subiecte alpe satului pânză, Paula …

Silvia Goga

Nostalgii ancestrale – dialoguri estetice între abstract și figurativ Istoria artelor abundă de exemple de …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: