ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – HOREA CUCERZAN

Arte vizuale – HOREA CUCERZAN

HOREA CUCERZAN

Pentru artistul plastic Cucerzan Horea visteriile cerului s-au deschis și haruri încărcate cu talent și culoare au coborât pe pământ, unde artristul într-o credință divină cu brațele ridicate către Creator a implorat binecuvântarea și după cum se vede astăzi, aici, la acest vernisaj, a primit-o.
Marea victorie a domnului Cucerzan Horea este capacitatea sa de a transforma trăirile și senzațiile într-o glorioasă izbândă a inteligenței și genialității asupra naturii ce ne înconjoară.
Este un adevărat artist plastic care reușește printr-o logică colorată și un limbaj plastic să dea dimensiune artistică expresivității simbolice, pe pânză, carton, hârtie, prin senzații concrete cromatice.
Este un fenomen artistic, iar arta sa plastică după cum se observă în tablourile de pe simezele galeriei de artă ale Cercului Militar Național, este un dor intim apropiat de duioșie, delicatețe, gingășie.
Privită cu atenție, pictura sa colorată și transparentă, parcă ar fi lumina vieții. Visarea lumii care are capacitatea de a desmierda iluzia trăirii cerebrale într-un mediu artistic creat de autor brand Cucerzan Horea.
În toate tablourile expuse pe simeze, ca și celelalte care au fost etalate în multiplele expoziții, se simte cum sfințitul cântar ceresc a drămuit culoarea, parcă ruptă din raze de soare, ce ne întâmpină, ne îmbrățișează și ne încălzește, luminându-ne în același timp credința, că nu poate face nimic fără numele Celui de Sus, mare, puternic, bun, blând, înțelegător, iertător și căruia cu toții îi aparținem deopotrivă.
Domnul Horea Cucerzan, prin pictura sa și versurile sale ne dovedește că este un sentimental spectacol viu, capabil să surprindă esența lucrurilor în existența noastră cotidiană.
Un meritoriu personaj, care va fi în permanență contemporan cu viitorul, pentru că ne demonstrează că bătrânețea nu există – ea este o acumulare de mai multe tinereți – și omul Horea Cucerzan permanent activează resursele memoriei, care păstrează și exploatează partea esențială a existenței umane, nepermițându-i să dispară.
Cuvintele mele și expresiile frumoase laudative, oricât ar fi de căutate și potrivite rămân bieți orfani copii, față de trăirile și vorbele armonioase, adevărate simfonii cromatice, ale urmelor artistului Horea Cucerzan lăsate cu pensula pe pânză, carton, hârtie.
Pe albumul de artă Remember Cucerzan dăruit subsemnatului se află scris de către artistul plastic: În spirit, bucurie și artă, pentru Cover, cel care într-un mod determinat umblă în curtea și în sufletul artiștilor mari, tălmăcind o lume a valorilor și a limpezimilor, personalizând și concluzionând orizontul și cota valorică a acestor admirabili oameni de profesie. Bucuria mea mare caută și adună valoare și lumină însumată deși în sinteza prietenului Cojocaru Vergil Cover, al cărui har pătrunde adânc în pielea artistului.
După asemenea cuvinte frumoase adresate subsemnatului din partea unuia din cele mai limpezi și mai adânci izvoare de lumină și culoare, din câte au fost hărăzite neamului nostru să cunoască, Horea Cucerzan, merită apreciată pe lângă culoare, desen, compoziție, poezie și spiritualizarea prin care artistul mânuiește vibrațiile sufletești.
Ultima parte a textului meu este inspirată dintr-o cuvântare a lui Tonitza, referitoare la pictorul Luchian, în anul 1916.
Fiecare urmă de penel sau lovitură de cuțit, într-o variată lume cromatică pentru Horea Cucerzan este noblețea unei perle, care întâlnește sărutarea voluptoasă a soarelui.

Pictor prof. VERGIL COJOCARU-COVER
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Paula Zamfir Bilciu

În creează, așterne multiple mediulartista teme cromatic liniștit și plastică subiecte alpe satului pânză, Paula …

Silvia Goga

Nostalgii ancestrale – dialoguri estetice între abstract și figurativ Istoria artelor abundă de exemple de …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: