ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – IULIANA ENACHE

Arte vizuale – IULIANA ENACHE

IULIANA ENACHE

Arte vizuale - IULIANA ENACHE

S-a născut la data de 28 mai 1967, în localitatea Slobozia.
În ultima zi de primăvară a acestui an, 2018, o zi fierbinte la propriu, am avut bucuria unei întâlniri surprinzătoare: întâlnirea cu pictura unei tinere doamne, Iuliana Enache, inginer de profesie.
Evenimentul s-a datorat Asociației Artiștilor Plastici din București, care a mijlocit și a găzduit expoziția de pictură a Iulianei Enache, insipirat intitulată „Povești pe pânză”. Am scris ceva mai sus că a fost o întâlnire „plăcut surprinzătoare”; spun asta deoarece, deși artista a mărturisit că este la prima expoziție, lucrările expuse vorbesc despre talent și bucurie, culori puternic contrastante, uneori, artista își exteriorizează cu îndrăzneală și afectivitate interesul pentru lumea înconjurătoare. Întâlnim la Iuliana Enache un impresionism modern, folosind cu succes cuțitul de pictură, în locul pensulei, culoare păstoasă, fără economie, așternând în fața privitorului acele „povești pe pânză”, despre care am amintit.
Exuberanța, prospețimea și voiciunea spiritului sunt prezente pe pânzele ei, privitorul intuind nevoia ei de comunicare, poveștile ei devin un mijloc de eliberare a expresiei. Unul dintre motivele cele mai îndrăgite ale picturilor din toate timpurile, indiferent de stil și tematică, este acela al florilor.
Artista plastică ingineră Iuliana Enache s-a lăsat și ea sedusă de această temă, abordând-o cu sensibilitate și fragilitate, exprimându-și, prin colorit și diversitate, fie ele flori de cireș, flori de câmp sau o pajiște aprinsă sub arșița soarelui, o capacitate deosebită de a percepe simultan ansamblul elementelor ce compun o imagine plastică, povești pline de magie, uneori și mister sunt spuse de siluete delicate armonioase, plimbându-se prin ploaie cu sau fără umbrele, ele ne duc cu gândul la
versurile Anei Blandiana: „Iubesc ploile… iubesc cu patimă ploile, înnebunitele ploi și ploile/ Calme, ploile feciorelnice și ploile-dezlănțuite femei…”.
Fie că povestește despre flori, obiecte, figuri umane, cai expresivi sau poduri suspendate, artista Iuliana Enache își păstrează mereu entuziasmul și interesul pentru arta căreia îi dăruiește clipe din viață. Ca privitor al lucrărilor sale plastice, alături de iubitori de artă, se constată că artista se află într-o continuă căutare, că orice colț din natură sau din lume o inspiră de fiecare dată. Imaginația artistei ne poartă până pe îndepărtatele poduri suspendate, simboluri ale New York-ului, Brooklyn-ului și Manhattan-ului.
Oricâte povești ne-ar spune Iuliana Enache, imaginea artistică vizuală este mai impresionantă decât cuvântul, care este abstract; imaginea vizuală nu se adresează doar minții, ci și întregului suflet al privitorului. Talentul cu care Iuliana Enache și-a învestit lucrările prezente în expoziția la al cărei vernisaj am prezentat puterea creației sale artistice a surprins publicul asistent în mod plăcut, determinându-ne să-i urmărim și mai departe parcursul artistic promițător.
Ca orice artist plastic, stăpână pe talentul și inspirația sa, doamna Iuliana Enache detestă monotonia și pentru că nu-i sunt întotdeauna de ajuns cuvintele se exprimă minunat prin pictură în „poveștile pe pânză”, totalitatea tablourilor sale expuse alcătuiesc un adevărat festival al artei plastice, o sărbătoare a privirii, în care arta, privitorii și artista expozantă se scaldă într-o lumină colorată, binefăcătoare.
Concepția artistei Iuliana Enache despre arta plastică, percepția și înaltul simț al virtualității dau dimensiunea artei sale plastice.
Alături de picturile Iulianei, în expoziție am admirat două sculpturi ale fiului său, Elias Enache, elev care dovedește că nu există vârstă în a crea frumuseți.
Despre Elias voi găsi cuvinte frumoase cu ocazia altor expoziții personale sau de grup. Creația artistică a Iulianei Enache este bancă sigură de depozitare în care valoarea crește sigur și în timp fără pericolul de a fi atinsă vreodată de criză, devalorizare sau faliment.

Prof. pictor VERGIL COJOCARU – COVER

 

Arte vizuale - IULIANA ENACHE
Arte vizuale - IULIANA ENACHE

Arte vizuale - IULIANA ENACHE
Arte vizuale - IULIANA ENACHE

0%

User Rating: Be the first one !

Recomandări

Arte vizuale - NISTOR ANTON

Arte vizuale – NISTOR ANTON

NISTOR ANTON Născut la Galați, la data de 24 martie 1993, absolvent al Universității de …

Arte vizuale - MARIA PARASCAN

Arte vizuale – MARIA PARASCAN

MARIA PARASCAN Este un monument de magie artistică pe care l-am întâlnit în Biblioteca Academiei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =