ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – OVIDIU LEBEJOARĂ

Arte vizuale – OVIDIU LEBEJOARĂ

OVIDIU LEBEJOARĂ

Născut la data de 14 decembrie 1952, în comuna Ciupa, din județul Argeș. Îl cunosc din anul 1977, colegi la reclama comercială a Ministerului Comerțului Interior. Încă de pe atunci am remarcat calitățile artistico-picturale, apoi drumurile noastre, ne-au dus, “care încotro”.
În anul 2018 ne-am reîntâlnit. Cei 30 de ani de nevedere, ne-a îmbunătățit trupeste pe fiecare, de cu greu ne-am mai recunoscut.
Într-o expoziție deschisă în sala de expoziții a Bibliotecii Naționale a României, m-am bucurat când am constatat lucrări ale domnului Lebejoară Ovidiu selectate pentru a fi expuse de curatorul Răducu Marin..
Domnul Ovidiu Lebejoară mi-a înmânat pliantul personal “De la Apollo, la statuia libertăţii”, pliant care prin text și reproduceri ale lucrărilor sale plastice, de “departe” s-a văzut că fostul meu coleg de serviciu, a cucerit nu numai culorile, ci și majoritatea galeriilor de artă din AmericaȘi orașe importante din lume!
Culorile și compozițiile tablourilor sale sunt ca o religie, care te îndeamnă ca prin închinăciune în fața artei plastice să-ți clătești ochii, să-ți cureți sufletul și să-ți mântuiești dorințele. Tablourile au năvălit peste mine ca un torent, și în viața mea tumultoasă s-au afișat spre admirație și apreciere cu benefică răbdare și înfrigurare artistică.
Ca admirator al artei plastice, prin lucrările sale i-am descoperit și admirat identitatea, unui om-artist, care va trăi nemurirea prin picturile, opere de artă ce vor fi proprietatea viitorului.
Toate lucrările sale sunt adevărate luciri fosforescente ce ajută la încălzirea sufletului artistul are în plan expozițional, să aibe expoziții în America, Franța, Austria, Germania etc.
Academia “Italia in arte nel mundo associazone culturale” i-a acordat titlul de “Maiestru Internaţional” prilej de a ne mândri o întreagă ţară odată cu cele două sărbători aniversare a celor două uniri: Mica Unire 1859 şi Marea Unire a României Mari 1918.
Privind cu atenție lucrările plastice ale pictorului “Maiestru Internaţional” Ovidiu Lebejoară, gândurile concentrate asupra artei picturale și a frumosului te preocupă timp îndelungat. Se poate încadra în tagma artiștilor plastici neo-simbolisti.
Tematica tablourilor “De la Apollo, la statuia libertăţii”o iconografie din cele mai vechi timpuri ale artei și până în actualitate o constituie imaginile în care stau ascunse sensuri și esențe ale unei lumi cu multe planuri, mituri și legi. Ca un adevărat mag artistic, omul Ovidiu Lebejoară, cu care prin anul 1977 eram colegi la un atelier de creație artistică, cu forțele magicianului prin puterea compoziției și cromaticii încearcă a stăpâni pe pânză, carton sau hârtie, adevărate exaltări plastice.
Personajele tablourilor sale ca Apollo și Artemisa piese prețioase din mitologie par a fi purtătoare de forțe magice binefăcătoare, care răspândesc atâta frumusețe în aer și pe simezele galeriilor de artă, de ai crede că nu-s pictate de mână de om “normal”. Tablourile lui Ovidiu Lebejoară au valoarea reprezentată prin cantitatea lor artistică ce reflectă dimensiunile unei puternice sensibilități ca desen, compoziție, culoare tematică.
Prin tematica lucrărilor sale a reu
șit ca din nostalgica lume nemaitrăitoare să compună cromatic ființe vii “cu trup atât de dornic și de gol cătând spre mângâiere”.
Dintr-un teritoriu mitologic, pictorul Ovidiu Lebejoară, pătrunzând profund în viața lăuntrică a personajelor antice, a creat o realitate, contemporană nouă, păstrându-le poveștile și atitudinile, și necunoscutul neprevăzut, pe care prin atitudinea sa plastică și a personajelor sale, încearcă să-l risipească, făcând cunoscut tuturor că arta este în plină viață și circulă odată cu trecerea timpului.

Prof. pictor Vergil Cojocaru-Cover

 

The Ancient Future
The Ancient Future


Tentația Sfântului Antonie
Tentația Sfântului Antonie

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Paula Zamfir Bilciu

În creează, așterne multiple mediulartista teme cromatic liniștit și plastică subiecte alpe satului pânză, Paula …

Silvia Goga

Nostalgii ancestrale – dialoguri estetice între abstract și figurativ Istoria artelor abundă de exemple de …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: