ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Arte vizuale – PETRU DAMIR

Arte vizuale – PETRU DAMIR

PETRU DAMIR

Pe artistul plastic Petru Damir, medic în același timp, l-am întâlnit pentru prima oară la o adunare a Secției de Pictură, filiala București din cadrul Uniunii Artiștilor Plasticii din România, cu mulți ani în urmă. Atras de felul lui de a fi, de figura socială, cu privirea deschisă și pătrunzătoare, m-am așezat lângă dânsul. Încântat de aspectul său, am apreciat toate gesturile sale de parcă un sfințit cântar ceresc a drămuit în persoana sa o demnă rațiune de a exista. În scurta discuție cu domnul Petru Damir, am constatat ușurința cuvintelor sale creatoare, capabile să surprindă esența lucrurilor în existența noastră cotidiană ca într-un spectacol sentimental viu. După ce l-am cunoscut pe doctorul Petru Damir, am intrat în contact cu opera sa plastică, deosebită și originală, de o înaltă dimensiune artistică.
Prin culoare, suflet și idee este atașat de arta sa plastică precum un îndrăgostit de iubita lui, pe care o ascultă și înțelege în scopul de a face măreția clipei fericită. Despre artistul plastic-doctor Petru Damir și opera sa, cu diverse ocazii și vernisaje, și-au spus părerea diverși critici și colecționari mari de artă, precum Corneliu Ostahie, pe care Dumnezeu l-a rechemat la Ambasada Pământenilor din Cer, Roxana Păsculescu, Liviu Ungureanu, conferențiar doctor Mihai Craiu și mulți alții. Față de documentatele lor elogii și aprecieri, expresiile frumoase și cuvinte potrivite, laudative pe care le-aș căuta în coloana infinită a alfabetului nu ar fi suficiente față de talentul, imaginația, inteligența și înclinația sa către arta plastică.
Ar ajuta doar să activeze resursele memoriei care păstreză și exploarează partea esențială a artei sale plastice, nepermițându-i să dispară. Doctorul Petru Damir, înzestrat de creator cu putere de selecție și credință în arta sa plastică, simte și pricepe culoarea, compoziția și desenul, cu un dor nesecat. Prețuit de prieteni, colegi de profesie, artiști plastici și publicul admirator de artă, pictorul doctor Petru Damir și-a încrustrat deja numele pe grinda de aur a bolții artei plastice contemporane românești și universale pe drept, demn inorog la poarta timpurilor și datorită grației și nonșalanței afișată de doamna în roșu. Când pictează, Petru Damir simte cum divinul îl sărută cu lumină, lumină pe care artistul o adună în căușul mâinilor pentru a o modela cu îndemnarea sa nativă pe pânză, carton, hârtie. Pe bună dreptate și întemeiat motiv, arta sa plastică poate ocupa cu cinste spații expoziționale în muzee și galerii ale colecționarilor de artă. Pentru Petru Damir deja orice gest artistic aparține istoriei, unde atât clipa cât și eternitatea nu au contur.
Rezultatul creației sale artistice este un voluptos dialog între strădania sa și materia cromatică, riguros aleasă, dialog supus rațiunii pentru a selecta esențele, păstrând conținutul lor spiritual. În calitatea sa de doctor, ca o prezență concretă a existenței umane, a descoperit eternitatea și a pictat-o, definind prin simboluri perpetuarea timpului și a spațiului. A defini un profil artistic al doctorului Petru Damir, artist plastic, ar însemna o încercare estompată, prezența sa în istoria artelor având importanța cunoașterii. Pentru generațiile ce vor veni, maturitatea artei artistului plastic Petru Damir este rodul bucuriei și sincerității cu care trăiește fiecare tușă de culoare, dând valoare cromatică ideilor directe și științific ca într-un laborator de cercetare a expresivității plastice umane.

Prof. pictor VERGIL COJOCARU – COVER

 

0%

User Rating: Be the first one !

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Andreea Cristea

Andreea CRISTEA John Locke, filozof englez (1632-1704) sesizează faptul că ”între oameni cu educație identică …

Micu FLAVIU

Micu FLAVIU Artistul plastic, inginer Micu Flaviu este o personalitate artistică în stare să dea, …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − ten =

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: