ACASĂ / ARTICOLE

ARTICOLE

Părintele nostru Patriarh

Luni – 30.09.2024, Preafericitul Părinte Daniel va împlini 17 ani de strălucit, rodnic, vrednic, harnic, dinamic şi binecuvântat patriarhat! Ce să-i doresc, eu unul, umilul de mine, un simplu credincios, Părintelui nostru Patriarh Daniel, cu prilejul acestui ales eveniment şi deosebit moment aniversar? Eu mă rog să-i dea Dumnezeu sănătate sporită şi putere de muncă susţinută, că are multă şi …

Citeşte articolul »

19 iunie 2024-Alegeri europarlamentare și locale

Prezența la vot atât în țară cât și în diaspora a fost cu puțin peste 50%, semn că la nivelul omului de rând are loc un fel de neîncredere la adresa listelor de candidați propuși. Osecvență temporală care în prezent se realizează într-o serie de state cu democrații așa-zis consolidate și unde exponenții vizibili se erijează în viitori conducători ai …

Citeşte articolul »

Valoarea simbolică, sacramentală şi morală a sfintelor icoane

Cu multă bucurie sufletească constatăm faptul că despre sfintele icoane s-au spus foarte multe lucruri folositoare, din punct de vedere duhovnicesc, de către mulţi avizaţi şi însemnaţi teologi, publicânduse, în acest sens, volume întregi. Sfinţii Părinţi au vorbit despre rolul icoanelor din perspectivă istorică, duhovnicească şi dogmatică, în acelaşi timp învăţându-ne să ne închinăm la ele ca la sfinţii ce …

Citeşte articolul »

Zoe Dumitrescu-Bușulenga

20 august 1920 București-5 mai 2006 Văratec Zoe Dumitrescu-Bușulenga s-a născut la București, pe 20 august 1920, într-o familie înstărită, ca fiică a juristului Nicolae Dumitrescu și a Mariei Dumitrescu (Apostol) profesoară de limba română și franceză. A beneficiat de o educație aleasă, înconjurată de cărți. Cânta la pian ca o adevărată pianistă. Și-a însușit, din casă, franceza și germana. …

Citeşte articolul »

Muzica evului mediu românesc

Pentru unii muzica este o adevărată hrană, iar pentru alții un medicament – susține înțelepciunea arabă, concretizată de mult timp în terapia medicală prin muzică. Iar scriitorul și filosoful Karl Julius Weber (20.04.1767 – 19.07.1832) afirma: Muzica este adevărata limbă universală. Din cele mai vechi timpuri, populațiile primitive prin incantații religioase și practici magice încercau să atragă bunăvoința (captatio benevolentiae) …

Citeşte articolul »

Hristache Popescu

Un distins om de știință – inovator dar și un adevărat scriitor și om de cultură premiat de Academia Română Fără excepție, toți cei care l-au cunoscut și au colaborat de-a lungul timpului cu acest om minunat au avut și i-au apreciat calitățile sale profesionale prin care s-a remarcat ca un inginer de înaltă clasă, dar și un om modest …

Citeşte articolul »

Balansul puterii

Ce este puterea: calitate sau defect? Probabil şi una şi alta, uneori aflându-se în balans chiar în percepţia aceluiaşi individ. În Dicţionarul Limbii Române Contemporane scrie: „puterea este un fapt, o capacitate de a realiza ceva”(…) Despre această capacitate s-a discutat de când lumea şi pământul… Se discută şi la timpul prezent, chiar foarte mult, indiferent de nivelul la care …

Citeşte articolul »

Războiul dinozaurilor

Acele reptile gigantice ce au stăpânit pământul, trecute în neant dintr-un mix de situații aparținând acelor epoci din triasic, prea puțin cunoscute generând la sfârșitul perioadei în cauză cea mai mare extincție a viețuitoarelor din istoria Terrei. Așa spun paleontologii, cercetătorii pe acest domeniu și nu avem niciun motiv să îi contrazicem. Epocile, secvențele istorice au continuat spre Jurasic care …

Citeşte articolul »

Sănătatea și Mediul

Tot mai numeroase minți lucide afirmă că activitatea umană nerestricționată amenință grav biosfera. Potrivit lui Antonio Guterez, secretar general al Organizației Națiunilor Unite, un înțelept al generației noastre, ceea ce se petrece acum sub ochii noștri echivalează cu impactul catastrofal al meteoritului gigant care a izbit planeta noastră și a încheiat pentru totdeauna era dinozaurilor ale căror schelete le descoperim …

Citeşte articolul »

Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai I

Muntele Sinai din Egipt, cel care a influenţat numele staţiunii cunoscută astăzi ca Sinaia, din judeţul Prahova, poartă pe versanţii săi o Mănăstire dedicată Sfintei Ecaterina. Această sfântă mănăstire este un lăcaş de cult, astăzi greco-ortodox (în Sinai, în Egipt), fondat undeva între anii 548 şi 565, fiind „incă cea mai veche mănăstire creştină locuită şi în ziva de astăzi. …

Citeşte articolul »