ACASĂ / ARTICOLE

ARTICOLE

POLITICI COMPARATE DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ

Începutul de secol XXI evidenţiază faptul că mediul de securitate a intrat într-o nouă etapă a evoluţiei sale, marcată de coexistenţa şi confruntarea dintre tendinţele pozitive majore şi cele negative, în minoritate, care generează ameninţări şi pericole. Obiectivele majore ale acestei perioade ocupă un loc important în cadrul preocupării internaţionale. Totuşi, după o perioadă de pandemie și izolare, lumea continuă …

Citeşte articolul »

Șlagărul românesc – o jumătate de secol

Muzica a fost dintotdeauna o manifestare spirituală însoțind existența omului în toate momentele sale. Secolul XX s-a caracterizat printr-o ascensiune fără precedent a muzicii ușoare în întreaga lume, inclusiv în România. Muzica ușoară este astfel denumită că e mai ușor de reținut și fredonat, dar nu-i deloc facil de compus sau orchestrat, fiind nevoie de mult talent, muncă și sensibilitate. …

Citeşte articolul »

Virgil Calotescu – Un regizor inconfundabil

Virgil Calotescu s-a născut la 16 ianuarie 1928, în comuna Dobrotești, jud. Argeș (astăzi jud. Olt). Absolvent al Facultății de Istorie din București în 1950 și pasionat de cinematografie, s-a angajat la studioul Sahia Film din București unde l-a avut mentor pe cunoscutul regizor al vremii, Ion Bostan. După numai doi ani, Virgil Calotescu a debutat în cinematografie ca regizor …

Citeşte articolul »

Gheorghe Dinică – Un titan al scenei românești

Gheorghe Dinică s-a născut la 25 decembrie 1933 în mahalaua Giulești din Capitală ,într-o familie modestă, tatăl său fiind un mărunt funcționar la poștă. Din copilărie și adolescență a îndrăgit teatrul și filmul, frecventând des Teatrul de Revistă Constantin Tănase (avându-l idol pe Puiu Călinescu) și cinematografele din Giulești și Calea Griviței. La vârsta de 17 ani evolua în trupe …

Citeşte articolul »

ARTILERIA TERESTRĂ A ARMATEI ROMÂNE

Dacă infanteria, prin mobilitatea și importanța sa în ducerea acțiunilor de luptă este supranumită „ bătăliilor din partea marilor strategi militari ”, atunci artileria primește regina calitatea de „rege al luptei” pentru puterea sa distructivă. Mai puțin mobilă decât infanteria, artileria terestră, prin mașinăria sa tunul, este un sistem de sprijin redutabil care a decis sau a schimbat soarta multor …

Citeşte articolul »

RETROSPECTIVA ANULUI 2022

Cu sau fără voia noastră a mai trecut un an – 2022, plin de angoase și spaime, de așteptări și speranțe pentru Românul de rând; deoarece el duce greul existenței azi, din impozitele și taxele lui se plătesc deciziile – unele fără de înțeles – ale clasei politice românești. Când Imperiul Otoman avea cea mai mare influență la gurile Dunării, …

Citeşte articolul »

Descântecul-între religie şi magie (I)

În tradiția poporului român, descântătorii sunt femei sau bărbați care acționează în mod benefic asupra oamenilor, prin gesturi simbolice și ritualice, dar și prin incantații, vindecându-i de o serie de boli (cum ar fi deochiul, încheieturi scrântite, sperieturi etc.). Din vechime până astăzi, putem vorbi de o ambiguitate a actului descântatului, dar și de una a statutului descântătorului. Descântatul – …

Citeşte articolul »

NICOLAE CIACHIR-Un basarabean profesor universitar în România

Cunoaşterea istoriei cu toate ramurile ei, nu poate fi realizată fără truda specialistului, înarmat cu instrumente şi metode adecvate cercetării acestei științe interdisciplinare. Prin efortul său, istoricul transfigurează şi personalizează spaţiul geografic, trecutul şi prezentul acestuia prezentându-l contemporaneităţii, în faţa studenţilor prin cărţile de specialitate scrise, în spiritul ştiinţei, adevărului istoric. În ştiinţa istorică românească, şi nu numai, din a …

Citeşte articolul »

II. Din istoria marinei române

În șantierul naval de la Galați se construiesc nave de comerț și numeroase nave mai mici. milion de lei mai mult la tribut, pentru dreptul de a arbora steagul țării. În anii următori Barbu Alexandru Ghica oferă la Constantinopol, un Știrbei și Vilara construiră cele dintâi vase naționale de transport. Valoarea comerțului prin porturile dunărene se dublează în perioada războiului …

Citeşte articolul »

EMINESCU ÎN LUPTA PENTRU UNITATEA NAȚIONALĂ

„Omul deplin al culturii române” cum l-a numit Constantin Noica (Crina Palas – Interviu în revista Vatra, 2008), Mihai Eminescu a învăţat să moară, învăţându-ne pe noi să trăim şi să iubim România, aşa cum a iubit-o el, cu o dragoste fără sfârşit. El a luptat pentru ţară cu pana sa, dar şi prin fapte ce au dus la moartea …

Citeşte articolul »