ACASĂ / ARTICOLE

ARTICOLE

Nicu Doftoreanu despre volumul LUMINI ABISALE, autor Florian Laurenţiu Stoica, Editura DAVID Art, Bucureşti 2024

Inepuizabilul și imprevizibilul Florian Laurențiu Stoica nu se astâmpără! Odată cu trecerea anilor crește văzând cu ochii și creația sa. În data de 25.10.2024 cu ocazia lansării cărții mele „Tangouri de ieri, Tangouri de azi” am primit cu încântare volumul „LUMINI ABISALE” apărut în 2024 la București editura DAVID Art. Pentru a nu știu câta oară, ochiul ziaristului, care știe …

Citeşte articolul »

Actualii decidenți, la apel

Datoriile acumulate la bugetul de stat, numai în ultimul an, sunt de 47 de miliarde de euro. La nivel planetar aproape jumătate din populație fie a votat viitorul lor fie sunt în curs; un numitor comun deocamdată se decantează, se încearcă uitarea trecutului cât despre viitor acesta este pe moment impredictibil. La noi se decartează limitele politicienilor care la final …

Citeşte articolul »

Andrei Mureșanu – Poetul deşteptării naţionale

Andrei Mureşanu s-a născut pe 16. XI. 1816, în oraşul Bistriţa din Transilvania, într-o familie de grecocatolici, părinţi fiindu-i Eftimia şi Teodor. Tatăl său era un mic întreprinzător, prezentat de către G. Călinescu în Istoria literaturii române de la origini până în prezent ca fiind morar de scoarţă de argăsit, din care abia asigura susţinerea familiei sale, a soţiei şi …

Citeşte articolul »

Relevanţa Bibliei în epoca postmodernă

Ce este postmodernismul? Epoca în care trăim a fost definită ca o epocă a postmodernismului, în care teza de bază este aceea că nu mai există niciun adevăr absolut. După cum spune Umberto Eco, termenul postmodernism este, din păcate, un termen aplicat astăzi la tot ceea ce se întâmplă să-i placă vorbitorului. În mod obişnuit, postmodernismul a fost definit în …

Citeşte articolul »

Comploturile boierilor

Istoria omenirii a fost permanent marcată de brutalitate. Omul, acest reprezentant al regnului animal autoconsiderat superior celorlalte ființe a dovedit în decursul existenței sale mari tare psihice, între care s-au evidențiat lăcomia și violența. Se părea că Evul Mediu a depășit limitele, însă contemporanii noștri și-au întrecut cu mult strămoșii. Vremuri tulburi în Moldova secolului XVI. O domnie umanistă Petru …

Citeşte articolul »

Nicolae Kalinderu

Medic filantrop, primul clinician și autor al primului tratat de medicină internă din România S-a născut în București, într-o zi de duminică, la 6 decembrie 1835, ca fiu al lui Lazăr (Lazaros) Kalinderoglu și frate cu Ioan (Iancu) Kalinderu. Datorită numelui de familie al tatălui său, care în limba turcă înseamnă fiul filosofului, se presupune că originea familiei ar avea …

Citeşte articolul »

Libertatea ca o „Taină”

Liber ca pasărea cerului, este una dintre expresiile foarte des rostită de oameni! Aripile, zborul, înălțimea, lipsa de obstacole, spațiul fără limite, posibilitatea de evadare din cotidian, sunt dorințele cel puțin de moment ale omului sufocat de necesitățile traiului pe pământ. Despre libertate în general s-ar putea vorbi mult. Cel mai bine ar fi ca ea să-l însoțească pe om …

Citeşte articolul »

E-Fractura

În ultimul timp, mai ales din calcule politicianiste conducătorii noștri efemeri, au lansat în spațiul public, o serie întreagă de reglementări menite de a reduce, spun preopinenții, cumva spre zero evaziunea fiscală. În sine este un demers necesar, firesc și mai presus de toate că aduce la un numitor comun, dacă se poate spune așa, și pe cei care prin …

Citeşte articolul »

Masele plastice și SĂNĂTATEA

Masele plastice au invadat viața cotidiană. Sunt PET-uri pentru băuturi, de la bere la sucuri și chiar la apă, ambalaje pentru alimente și un lung șir de obiecte de plastic pe care le privim ca de neînlocuit. Îmbrăcămintea care în mod tradițional se baza pe lână, cânepă, in și piei de animale, se fabrică acum din fibre artificiale. Motivația stă …

Citeşte articolul »

Fresca „Meșterul Manole” din Palatul Regal-Episcopal Curtea de Argeș

Legenda Meșterului Manole este una dintre cele mai cunoscute de majoritatea românilor. Sacrificiul suprem al acestuia pentru a crea o mănăstire unicat este incredibil. La Curtea de Argeș, loc al legendarei mănăstiri, în Palatul Episcopal – Palatul Regal se găsește și o sală de recepție, unde partea superioară a pereților, ne povestește legenda meșterului Manole. Picturile au fost realizate de …

Citeşte articolul »