Ziua de 23 august 1944 este una din cele mai importante date din istoria țării noastre când, prin actul politico-militar organizat și pus în aplicare de regele Mihai și fruntașii partidelor vremii, conducătorul Guvernului, mareșalul Ion Antonescu a fost arestat iar România a întors armele împotriva Germaniei hitleriste, trecând de partea Uniunii Sovietice și aliaților. Numit în felurite moduri, de …
Citeşte articolul »Rotativa puterii
Rotativa 62% Unde e UDMR? Barna și 450 de urși Gazele naturale din Marea Neagră Rotativa la putere s-a realizat spre nedumerirea unor vectori de imagine care își închipuiau că actualul/fost prim-ministru se va agăța de putere; noi ca structură politică nemaiavând un istoric pe acest domeniu. Președintele nostru, cu toate resentimentele lui PSD-iste l-a numit ca prim-ministru, că nu …
Citeşte articolul »Haralamb Zincă
Pseudonimul lui Hary Isac Zielberman 4 iulie 1923 Roman-24 decembrie 2008 București De la apariția „Jurnalului de front” în 1954 și a volumului „Urmele”, în același an, scriitorul Haralamb Zincă a mers „pe un sol fertil”, scria omul de cultură Valeriu Râpeanuîn 1964, înprefața cărții de proze scurte intitulată „Zefirul”. Până la lucrările amintite, Haralamb Zincă mai căuta încă matca …
Citeşte articolul »Întâlnirea omului cu OMUL…
Drumul creştinului către această întâlnire poate fi mai lung, chiar întreaga viaţă, ori mai scurt, după cum este voia Domnului … Cred că cei mai mulţi dintre noi am stat, la un moment dat, şi ne- am gândit ce mult a însemnat/a cântărit o întâlnire/o anumită întâlnire în viaţa noastră! Şi, da, curat lucru: contează foarte mult o întâlnire, adevărată, …
Citeşte articolul »Capitalele Țării Românești-Curtea de Argeș
Teritoriul bazinului râului Argeș a fost locuit de triburi dacice încă din prima perioadă a fierului (Hallstatt). Aici s-a constituit prima uniune tribală geto-dacă condusă în secolul III î.e.n. de Dromichete. În Diploma Cavalerilor Ioaniți din 1247 este amintit voievodatul lui Seneslav care se pare că ar fi avut reședința la Argeș. Așezarea împreună cu Câmpulungul au fost folosite alternativ …
Citeşte articolul »Alexandru Orăscu
Primul mare arhitect român, care în 1893 a elaborat primul Proiect de sistematizare al orașului București A fost omul care a înțeles că viața este o neîncetată luptă pentru progres. Pentru a demonstra și convinge, sub președinția sa, ia ființă prima asociație profesională a inginerilor și arhitecților (1876) din țara noastră. El a înțeles pe deplin rolul intelectualului-cetățean, în dezvoltarea …
Citeşte articolul »Imnul de stat al Macedoniei
Pentru că națiunea română este încă împărțită și divizată, neatrăgându-și lângă vatră frații vlahi și aromâni din peninsula balcanică și împrejurimi, nu cunoaște nici istoria minunată a acestor români înstrăinați. Pe lângă faptul că au scris istorie adevărată, au lăsat în urmă nume de eroi și o cultură cu care ne-am putea mândri. Dintre toate aceste nume aproape necunoscute nouă, …
Citeşte articolul »Umilirea românilor
Pe făgașul umilirii avem cel puțin două paliere ca un fel de interacțiuni între umilitor și umilit. În principiu umilirea reprezintă o reacție fără răspuns pentru bunul motiv că umilitul nu are atitudinea necesară de a se apăra, evident nu prin mijloace contondente, iar umilitorul este cel mai adesea din zona economică ori politică, poate chiar amândouă la un loc …
Citeşte articolul »Austeritate sau chibzuință?
Se impune o reformă administrativă în acord cu situația demografică. O serie de localități sunt progresiv depopulate, astfel încât, dacă evoluția continuă în același ritm, se va ajunge ca unicul locuitor să fie primarul care și-a votat singur salariul iar acum pretinde o pensie specială. Primăvara, anotimpul trezirii naturii la viață umple de speranță și inimile oamenilor. Urmează un an …
Citeşte articolul »Gala UNITER 2023
A XXXI-a ediție a sărbătoririi teatrului românesc, Gala Premiilor UNITER, s-a desfășurat pe 12 iunie la Timișoara, în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Opera Națională Română și Televiziunea Română. Spectacolul a fost transmis în direct pe TVR Cultural dar şi live din Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara pe www.uniter.ro. „Un spectacol cu parfumul anilor `20-`30, …
Citeşte articolul »