ACASĂ / ARTICOLE / LEGE ŞI ORDINE

LEGE ŞI ORDINE

MOȘTENIREA-informatii utile

MOȘTENIREA, este o procedură care, deseori, provoacă certuri, conflicte sau chiar destrămarea familiilor. De aceea, fiecare trebuie să fie pregătit să poată evita astfel de situaţii. MOȘTENIREA, în cărțile de specialitate o găsim și sub denumirea de succesiune sau în termeni populari averea (pământurile, casa părintească, mașina etc.). Potrivit Codului Civil, „moştenirea” înseamnă procedura de transmitere a patrimoniului unei persoane …

Citeşte articolul »

Testamentul – un document util pentru cei dragi, lăsați în urmă

În timpul vieții, oamenii strâng tot felul de bunuri și reușesc chiar să adune sume considerabile de bani. De foarte multe ori, după decesul unei persoane apar tot felul de discuții referitoare la modul în care trebuie să fie împărțite aceste bunuri. Pentru a se evita certurile și discuțiile a apărut testamentul. Un testament este un act juridic irevocabil după …

Citeşte articolul »

Divorțul o nouă etapă în viață

A ajuns căsnicia ta în impas? Poate că partenerul sau partenera ţi-a trădat încrederea sau poate că, din cauza numeroaselor certuri, nu mai găsești bucurie în relația pe care o ai. Probabil îți spui: Nu ne mai iubim sau Pur şi simplu nu ne potrivim ori Nu știam ce facem când ne-am căsătorit. Poate chiar te gândești: Ar fi mai …

Citeşte articolul »

Traficul de ființe umane flagel al lumii moderne

Traficul de ființe umane/de persoane, are în afară de consecințele grave pe care le produce victimelor, din punct de vedere social și economic și un impact grav asupra drepturilor fundamentale ale omului, democrației și statului de drept. Din punct de vedere juridic traficul de persoane reprezintă: recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control …

Citeşte articolul »

Drogurile, un pericol real trafic, consum și deținere de droguri

Drogurile reprezint din punct de vedere social, economic și sanitar care afectează milioane de persoane în întreaga lume. ă un fenomen complex Drogurile, sunt substanțe licite sau ilicite al căror consum (din motive medicale sau din alte motive) determină fenomene de dependență, toleranță, sevraj. De exemplu: alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivații săi, metadona, lsd, solvenții etc. …

Citeşte articolul »

Violența în familie

Violența în familie cunoscuta si sub numele de violenta domestica/ abuz familial, ori marital/conjugal, a devenit deja un fenomen aproape cotidian, generând traume fizice și psihice. Violenţa în familie este reglementată prin Legea nr. 217/2003 prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată. În sensul prezentei legi, prin violenţa în familie înţelegem ”orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare …

Citeşte articolul »

Constituțiile din România(III) Repere istorice – Arc peste timp

Constituția din 1965 Contextul si cauzele elaborarii Constituției din 1965: În 1965 a murit Gheorghe Gheorghiu-Dej și noul șef al Partidului Comunist a fost ales Nicolae Ceaușescu. El a afirmat deschis independența țării față de U.R.S.S. Art. 1 al Constituției din 1965 menționează că numele statului este Republica Socialistă România și că este un stat suveran, independent și unitar, cu …

Citeşte articolul »

Constituțiile din România(II)

Repere istorice – Arc peste timp Contextul și cauzele elaborării Constituției din 1923 Unirea din 1918 a adus în interiorul granițelor României teritorii noi cu numeroase minorități naționale și religioase. Constituția statului trebuia să se adapteze la noile realități. În 1918 s-a introdus votul universal, fapt care trebuia consemnat și în Constituție. În 1921 s-a realizat reforma agrară, fapt ce …

Citeşte articolul »

Constituțiile din România(I) Repere istorice – Arc peste timp

Legea fundamentală a unui stat este Constituția, în care sunt prevăzute principiile de bază ale ale conducerii statului, atribuțiile instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și obligațiile cetățenilor. Adoptarea primei Constituții a României este o acțiune specifică epocii moderne. În spațiul românesc modernizarea accentuată a societății a avut loc în sec al XIX-lea. Ea s-a materializat în înfăptuirea aspirațiilor de …

Citeşte articolul »