ACASĂ / ARTICOLE / LIMBA NOASTRĂ

LIMBA NOASTRĂ

Curiozități lingvistice VI

Marele poet n e o m o d e r n i s t , Nichita Stănescu, afirma: „a vorbi despre limba în care gândești este ca o sărbătoare.” Limba română este o limbă romanică alături de franceză, italiană, occitană (Italia de nord-vest în Spania de nord și în Monaco), portugheză, retoromană (sud-estul Elveției), sardă (Sardinia, Italia), spaniolă și catalană …

Citeşte articolul »

Curiozități lingvistice V

Limba română este o limbă neolatină sau romanică. De aceea, în prag de primăvară și de Sfinte sărbatori Pascale ortodoxe continuăm selecția cuvintelor și expresiilor de origine latină folosite în limba română uzuală și de cult, în biserici, cu ocazia ritualurilor sfinte de peste an. 1. De la durere…la dor Cuvântul dor provine din limba latină, dolus din verbul dorere, …

Citeşte articolul »

Curiozități lingvistice IV

Latina este o limbă indoeuropeană care aparţine grupului italic. La început ea a fost limba Romei antice și a provinciilor Italiei centrale. Limba latină este şi azi limba oficială a Bisericii Catolice, iar expresii şi terminologie latină se folosesc în medicină, în botanică, în farmacologie și jurisdicţie. Adesea considerată limbă moartă, latina merită înviată datorită expresiilor care circulă în acte …

Citeşte articolul »

Curiozități lingvistice III

Excluse sau izolate, jignite sau maltratate, animalele și păsările au fost adesea recuperate sau salvate de… limba română în expresii inedite și halucinante, în fabule și basme cu tâlc. La 1 Aprilie este Ziua InternaționalăaPăsărilor,caurmare a semnării Convenţiei pentru Protecţia Păsărilor (1906), unul din primele documente ecologice. Ziua Mondială a Animalelor este sărbătorită pe data de 4 octombrie a fiecărui …

Citeşte articolul »

Curiozități lingvistice (II)

A bate apropoul sau a face apropouri A face pe dracu-n patru  Eminența cenușie  Rufele murdare se spală în familie  Dacă Dumnezeu n-ar exista, ar trebui inventat A fi/sta ca măgarul lui Buridan A fi cal de bătaie Să revenim la oile noastre! Dacă francofonia se referă la comunitatea de vorbitori de limbă franceză, respectiv cooperarea culturală …

Citeşte articolul »

Curiozități lingvistice (I)

de la Anna la Caiafa ◊ a avea zilele numărate ◊ în sânul lui Avraam ◊ a arunca cu pietre în cineva ◊ a-și pune cenușa pe cap Paremiologia se ocupă cu clasificarea, interpretarea și studiul proverbelor și al expresiilor din diverse culturi și limbi. Proverbele sunt enunțuri scurte, de origine populară, care conțin o învățătură sau o înțelepciune generală. …

Citeşte articolul »