Să ajuți, să dăruiești, să faci bine, acolo unde este nevoie.
Asociația ALEF pentru educație, cultură și dezvoltare s-a înființat în anul 2024, în baza dispozițiilor Ordonanței Guvenului nr.26/2000, modificată, a dreptului la liberă asociere, pentru promovarea valorilor civice. Printre scopurile Asociației ALEF pentru educație, cultură și dezvoltare, se numără:
-Dezvoltarea și promovarea educației și a culturii, ca factori de dezvoltare sustenabilă a comunităților, promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, ale minorităților etnice, sprijin acordat persoanelor defavorizate economic, promovarea diplomației publice, desfășurând, în acest sens, proiecte, programe și acțiuni specifice; realizarea unor activități de interes general comunitar în domeniile instructiv-educativ, cultural, artistic, social, intercultural, turism științific, medico-sanitar, de mediu și dezvoltare urbană, precum și activități interdisciplinare – tineret, bunăstare, antreprenoriat social și creativ, comunicare, advocacy, politici publice, diplomație publică;
-Promovarea patrimoniului cultural românesc în țară și în diaspora, prin activități, diplomație publică, programe și proiecte;
-Promovarea dialogului intercultural, interetnic și interconfesional, promovarea drepturilor omului și a egalității de șanse. De asemenea Asociația ALEF pentru educație, cultură și dezvoltare își propune:
-Combaterea oricărei forme de manifestare a urii, a antisemitismului, xenofobiei, promovarea și realizarea politicilor publice destinate întrajutorării sociale;
-Promovarea excelenței și a meritocrației în cultură și educație;
-Asigurarea accesului tinerilor la acțiuni, proiecte și programe de dezvoltare vocațională. Asociația ALEF pentru educație, cultură și dezvoltare dorește prin activitatea sa, promovarea, susținerea, sensibilizarea, educarea cu privire la realizarea scopului Asociației, prin acțiuni concrete, cum sunt: -Organizarea de activități, acțiuni, programe și proiecte, cu caracter cultural, educațional, social, umanitar și realizarea de activități care să contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia;
-Promovarea, cu prioritate, a unor activități care pot genera imbunătățirea stării de bine comunităților; -Programe de dialog intercultural, interetnic, interconfesional și de promovare a culturii minorităților;
-Sprijinirea și organizarea de întâlniri atât cu organizații nonguvemamentale din țară cât și din străinătate, pe linia desfășurării de activități specifice domeniului lor. Asociația ALEF pentru educație, cultură și dezvoltare a luat ființă în anul 2024, la inițiativa familiei doamnei Ilie MarianaJanina, care este și președinta acestei asociații.
Doamna Ilie Mariana-Janina, a studiat Sociologie la Universitatea din București, a studiat Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, a studiat Comunicare în spațiul politic – Master la Georgetown University, a fost Adviser la Ministry of Culture, Religious Affairs and National Patrimony (România). Desfășoară și a desfășurat numeroase alte activități printre care: membru la Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – UZPR, a fost Director General la Centrul Cultural Mihai Eminescu, președinte la The OR Association for Education, Culture, Development, etc. I-am spus ALEF, ne mărturisește domnia sa – aceasta fiind prima literă din alfabetul ebraic, care amintește de unicitatea și puterea Craetorului, a Tatălui Ceresc.
Deși nu este înființată de prea mult timp, din anul 2024, de atunci și până azi, Asociația ALEF a inițiat și organizat mai multe proiecte cu impact în societate: -Asociația ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare a desfășurat pe parcursul lunii decembrie 2024 campania „Lumina care ne unește”, dedicată celor care sunt în situații dificile, peste 200 familii. Oamenii au puterea să aducă lumina în sufletele celor care au nevoie de ajutor Lumina este un simbol universal al speranței, al noilor începuturi și al căldurii sufletești.
În tradiția sărbătorilor de iarnă, lumina reprezintă iubirea și generozitatea care ne apropie unii de alții. Proiectul „Lumina care ne unește” și-a dorit să aducă această lumină în viețile celor mai puțin norocoși, prin gesturi de bunătate și solidaritate. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Asociația ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare i-a invitat să se alăture inițiativei sale pe toți cei care au dorit să aducă bucurie și speranță în viețile oamenilor din București, Teleorman, Giurgiu și Botoșani. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Hilfe und Hoffnung – Austria și Fundația Eeva HuberHuber din Finlanda. -”Fă-te, suflete, copil” programul despre empatie și iubire, a fost lansat la 1 iunie 2024 de Asociatia ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare. În cadrul programului 150 de copii au învățat că nimeni nu e sigur.
A cere ajutor și a-l oferi este gestul simplu dar atât de important al normalității. 150 de copii au învățat lecția încrederii în viitor cu sprijinul Asociației ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare. Asociația ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare a organizat în perioada 1-5 iunie 2024, acțiunile care fac parte din amplul proiect “Fă-te, suflete, copil” dedicat Zilei Internaționale a Copilului, programul s-a desfăsurat în Spitalul Marie Curie și în localitățile din județele Teleorman și Botoșani. Peste 150 de copii au avut pe 1 iunie, o zi plină de emoții, zâmbete și bucurie:
”De ziua lor, le vom fi alături, încurajându-i să îsi păstreze bucuria netrucată, să știe, că binele și cinstea nu inving doar în basme și povești, ci, și în viața reală, câtă vreme nu se tem să spună adevărul, să își păstreze corectitudinea, demnitatea și onoarea. De ziua lor vom porni, alături de copii, într-o minunată aventură, în care, jocul și joaca, împreună, le vor spori încrederea în ei, în cei apropiați lor”, spune Janina Ilie, Președintele Asociației ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare – În cadrul programului “Să fim Sănătoși”, cu sprijinul Asociației ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare, peste 1.500 de persoane au primit produse de igienă și suplimente alimentare,
-În cursul lunii martie 2025 Asociația ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare, pregătește Conferința “Binele ne face Bine” un eveniment academic dedicat explorării impactului binelui asupra dezvoltării individuale, sociale și colective, unde conferențiari vor fi medici, psihologi, sociologi, psihiatri, reprezentanți din cultură și culte. Proiectul este sustinut de Kaufland România.
De asemenea printre acțiunile organizate de Asociație, s-au numărat: –
“Femeia, al V-lea anotimp”, celebrarea femeii într-un eveniment realizat în colaborare cu parteneri din țară și din străinătate.
– Promovarea limbii și culturii române în afara granițelor țării,
-Tabăra de pictură – ART to REACT – mesajul tinerilor artiști, elevi ai colegiilor/liceelor de artă din România împotriva oricărei forme de manifestare a urii,
-Evenimente dedicate unor sărbători. Realizările Asociației ALEF pentru Educație, Cultură și Dezvoltare, în anul 2024: 214 familii aflate în situații de vulnerabilitate au primit ajutor:
alimente, produse de curățenie, bunuri necesare în gospodărie; 240 de copii și tineri au primit rechizite, hăinuțe și altele înaintea începerii anului școlar 2024- 2025, pentru evitarea abandonului școlar; 480 de copii au primit daruri de sărbătorile de sfârșit de an; 3 școli au fost dotate în laboratoarele de informatică cu echipamente IT; 16 copii din familii aflate în situații vulnerabile au primit laptopuri; 4.600 de persoane au primit produse de igienă personală, suplimente alimentare – acoperire geografică mare; 6 parteneriate cu organizații și instituții din țară și străinătate; 16 apariții în presă; 26 de voluntari.
Asociația ALEF, prin toate acțiunile sale își propune să-și atingă obiectivele: educația permanentă, dezvoltarea comunitățiilor, promovarea dialogului intercultural și interetnic, a valorilor culturale, diplomație publică. Să nu încetați să credeți în puterea binelui de a transforma destine.
Gând bun!
Tatiana Rădulescu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro