ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAŢIA C. A. R. P. 1 „SENIORII”

ASOCIAŢIA C. A. R. P. 1 „SENIORII”

ASOCIAŢIA C. A. R. P. 1 „SENIORII”

 

carp-1

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor nr. 1 din Bucureşti, str. Dr. Felix nr. 10A, sector 1 (tel. 0213166262) este una dintre cele mai longevive organizaţii din România, care funcţionează fără încetare din 1952 şi numără circa 3000 de membri activi, de toate vârstele, profesiile şi categoriile sociale. Dacă la prima vedere pare că este destinată doar pensionarilor din sectorul 1 al Capitalei, în fapt, Casa este deschisă tuturor românilor, indiferent de domiciliu, care vor să contribuie la bunul mers al unei asociaţii în care merită să-ţi petreci o părticică din timpul liber.
Este o organizaţie neguvernamentală (ONG), apolitică şi non-profit, care, prin activităţile desfăşurate, poate asigura un plus benefic standardului de viaţă al aderenţilor ei. În concret, C. A. R. P. 1 „SENIORII” este alături de membrii săi în momente dificile, acordându-le împrumuturi în condiţii avantajoase, indemnizaţii de înmormântare şi ajutoare umanitare în cazuri speciale. În nenumărate rânduri, Casa a oferit unor persoane în nevoie, cu venituri modeste şi posibilităţi limitate, sume de bani şi bunuri materiale (alimente, îmbrăcăminte, medicamente etc) de natură a le mai îndulci puţin amarul şi a le scoate vremelnic din impas. Inimosul preşedinte Viorel Zurba se zbate încontinuu, bate pe la uşile autorităţilor, îşi pune la bătaie carisma, resursele şi relaţiile personale pentru diversificarea acţiunilor şi ofertelor Casei, totul ca membrii să fie cât mai mulţumiţi şi „să aibă zile un pic mai bune”. Numai în ultima perioadă de timp (de când a fost ales şi reconfirmat judecătoreşte), sub egida C. A. R. P. 1 „SENIORII” s-au organizat şi desfăşurat numeroase activităţi interesante, dintre care exemplificăm:
• excursiile şi drumeţiile la Sinaia cu vizitarea Domeniului PELEŞ, a Complexului ALPIN de la Cota 1400, a Mânăstirii „Caraiman” din Buşteni şi a altor obiective turistice de pe Valea Prahovei;
• excursii la Pucioasa (unde Casa deţine spaţii de cazare cochete) cu posibilitatea efectuării unor cure balneare cu sulf;
• excursie la Mânăstirea Celic Dere – Tulcea, cu vizitarea oraşului Brăila;
• excursie la Tismana, Polovraci şi alte obiective gorjene;
• excursie la Clisura Dunării, Cazane, Cascada Bigăr, Cheile Nerei cu admirarea monumentului unic „Chipul lui Decebal”;
• excursie-pelerinaj la mormântul lui Arsenie Boca din Prislop etc.
De fiecare dată când durata excursiilor depăşeşte o săptămână, conform obiceiului, în preţul biletului este inclusă şi o „cină festivă” care, în realitate, constă într-o petrecere dansantă cu bucate apetisante şi băuturi alese, divertisment, în care cântecul, jocul şi voia bună sunt la ele acasă.

carp-2

C. A. R. P. 1 „SENIORII” are şi preocupări culturale. Mai mulţi membri ai asociaţiei, iubitori de poezie, literatură, istorie, artă, muzică etc participă la diverse manifestări culturale precum Cenaclul Literar „LUMINĂ DIN LUCEAFĂR” coordonat de prof. dr. Petru-Demetru Popescu (ce se desfăşoară lunar la Centrul Cultural „Calderon”, la Seratele „Eminescu Jurnalistul”, la lansări de carte, concerte, conferinţe şi alte asemenea evenimente interesante.
Totodată, datorită eforturilor preşedintelui Zurba, C. A. R. P. 1 „SENIORII” are o relaţie excelentă cu teatrele din Capitală, îndeosebi TEATRUL NAŢIONAL, TEATRUL DE COMEDIE, TEATRUL MIC, TEATRUL ODEON şi, evident, TEATRUL DE REVISTĂ „CONSTANTIN TĂNASE”, în ultimul timp fiind obţinute şi distribuite membrilor Casei multe bilete şi invitaţii gratuite la piese de mare valoare şi succes. De menţionat că în recenta stagiune, după ce majoritatea teatrelor bucureştene intraseră în vacanţă, în toată luna iulie 2016, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” a continuat să joace atât la Sala SAVOY din Calea Victoriei, cât şi la Grădina de Vară „Herăstrău”, oferind spectatorilor showuri grozave de divertisment cu şlagăre, dans modern şi umor de calitate. Publicul din România se
poate considera privilegiat că încă îi mai poate vedea la lucru pe artiştii îndrăgiţi şi să guste acest gen unic de spectacol muzical – REVISTA – inventat de inegalabilul Tănase şi dus mai departe până în zilele noastre de maestrul Alexandru Arşinel şi echipa magnifică pe care o conduce.

carp-3

Tot sub patronajul C. A. R. P. 1 „SENIORII” funcţionează şi Clubul „SPORT, SĂNĂTATE, SPIRITUALITATE”, coordonat de
Aurora Şinca, jurnalist pensionar, care îşi propune ca, săpămânal, în Parcul Kiseleff, la aparatele de fitness, membrii Casei să facă mişcare în aer liber şi să ia contact cu diverse metode de ameliorare a sănătăţii, dar mai ales să socializeze.
În fiecare an, la 1 octombrie se sărbătoreşte în ţară şi în lume „Ziua Internaţională a vârstnicilor”, ocazie cu care se desfăşoară activităţi menite să le arate acestora respectul şi preţuirea de care se bucură, dar mai ales că nu sunt singuri, părăsiţi sau uitaţi.
Casa încearcă şi în bună măsură reuşeşte să adune laolaltă oameni de diverse profesii şi preocupări, din toate generaţiile şi mediile sociale, şi, ţinând seama de vorba înţeleaptă „Dacă n-ai bătrâni să-i cumperi”, chiar face ceva pentru ei, dar desigur, e loc de mai mult, căci perfecţionismul este calea progresului.

HORAŢIU MĂNDĂŞESCU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Fundația „Vâlcea 1”-25 de ani de activitate în slujba promovării valorilor vâlcene!

Fundaţia Vâlcea 1 s-a înfiinţat în conformitate cu dispoziţiunile Legii nr. 21/1924 şi decretului nr. …

Asociația Europeană a Cadrelor Didactice – Secția Română

Asociația Europeană a Cadrelor Didactice, fondată la Paris în 1950 sub titulatura franceză de Association …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: