ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAŢIA CULTURALĂ DARIA’S

ASOCIAŢIA CULTURALĂ DARIA’S

ASOCIAŢIA CULTURALĂ DARIA’S

 

Asociaţia Culturală Daria’S este o asociaţie non-profit şi desfăşoară activităţi de susţinere a tinerilor cu talent artistic cu scopul de a promova identitatea culturală, relaţiile interculturale, specificul etnic al diferitelor comunităţi aflate pe teritoriul românesc.
Are o activitate din 2006 recunoscută la nivel naţional şi internaţional, pentru festivalul pe care îl organizează, colaborând cu parteneri din Italia, Spania, Belgia, Ungaria, Germania, Bulgaria, Moldova, China şi Ucraina. Asociaţia are ca scop descoperirea, selectarea şi promovarea tinerilor solişti pasionaţi de folclor, atât pe plan naţional cât şi internaţional. În acest sens, Asociaţia este organizatorul mai multor evenimente şi programe culturale în ţară, dintre care „Festivalul Tinereţii”, aflat la ediţia a XII-a. Un alt eveniment este „Festivalul Tânărului Dansator”, concurs internaţional de balet care se află la ediţia a VI-a şi care se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Municipiului Mangalia.
Dintre activităţile întreprinse de Asociaţia Culturală Daria’S se numără organizarea „Zilelelor oraşului Voluntari” în 2008, 2009, iar în 2010 „Sărbătoarea Toamnei”, la care au participat peste 3000 de persoane. De asemenea, a organizat, „Nopţi interetnice la Costineşti” şi „Festivalul Tinereţii”, ultimul ajungând anul acesta la cea de-a 9-a ediţie, care se va desfăşura în Mangalia. La ediția din 2010, în fiecare seară, în parteneriat cu RADEF Romania film au fost proiectate filme româneşti pe plajă.
Asociaţia Culturală Daria’S a reuşit ca prin evenimentele pe care le-a organizat să aducă, până acum, peste 1000 de concurenţi şi invitaţi, peste 12.000 de tineri ce au participat la preselecţii şi peste 30.000 de spectatori, reuşind astfel să creeze o legătură strânsă între membrii comunităţii româneşti, românii din diaspora şi artişti internaţionali. Au fost realizate până în prezent 8 ediţii ale acestui festival, unde tinerii au fost premiați şi motivaţi pe măsura talentelor pe care le au în domeniul muzical. Alte două evenimente de succes au fost organizarea unui concert la Ateneul Român şi unul la Radiodifuziunea Română cu tânărul pianist şi compozitor Matei Bucur Mihăescu.
Încă din anul 2005 Asociaţia organizează festivalul internaţional de muzică uşoară şi folclor „Festivalul Tinereţii”, oferind publicului interesat un bogat program artistic, la care participă peste 400 de artişti solişti de folclor, ansambluri artistice precum „AUSANA” din Bihor, Cununa Sasarului, Mociriţa din Maramureş, Ansamblul „Derşidana”, Ansamblul Vocal „Glasul Pindului” al Comunităţii Aromânilor condus de domnul Vasile Ţopa, solista Victoria Vasile, Taraful de copii „Ciobănaşul” şi mulţi alţii.
Acest festival de folclor reprezintă un demers organizaţional de mare anvergură la nivel naţional a preselecţiilor în peste 30 de localităţi, iar în străinătate în 10 ţări. Sunt vizate în special principalele zone folclorice românești precum Crișana, Banat, Țara Moților, Țara Oașului, Dobrogea, Moldova, Bucovina, Oltenia, Argeș, ținutul Mehedinți, zona Harghitei. Promovarea, protejarea creativităţii şi impunerea unei relaţii dinamice a Artei şi Culturii, în raportul acestora cu societatea civilă, reprezintă tot atâtea deziderate de neclintit ale asociaţiei Daria’S, dar şi respectul faţă de valorile şcolilor vocaţionale din România şi din celelalte ţări europene, deschiderea faţă de valorile civilizaţiilor europene şi apartenenţa noastră artistică, culturală şi socială la acestea.
Festivalul reprezintă cartea de vizită a organizaţiei, este proiectul care solicită cele mai multe resurse, atât umane, financiare cât şi cognitive. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt comunităţile de minorităţi etnice care vor fi implicate în organizarea proiectului prin pregătirea serilor specifice lor, venind cu informaţii, materiale, momente artistice dar şi cei peste 500 de concurenţi participanţi din ţară şi străinătate şi turiştii.
Activitățile sunt gândite astfel încât să răspundă nevoilor turiştilor aflaţi pe litoral: interacţiune cu comunităţile de minoritate etnică, cunoaşterea tradiţiilor, posibilitatea de a participa la un tur al paradei costumelor populare şi la târgul gastronomic cu produse tradiţionale.
Festivalul îşi propune, prin acţiunile ciclice pe care le iniţiază, să adune la o şezătoare, în jurul unui foc de tabără, prieteni, români, comunităţi interetnice şi străini care doresc să cunoască România, obiceiurile, tradiţiile, portul şi ospitalitatea.
Scopul lui este acela de a angaja în mod decisiv comunităţile de români în sensul unor acţiuni reflexive de identificare cu locul natal, cu muzica şi obiceiurile tradiţionale, printr-o serie de manifestări artistice cu tematică variată astfel încât să acopere o gamă cât mai colorată de gusturi, în acord cu specificul fiecăruia, în funcţie de criterii socio-demografice (zona geografică de origine, vârstă, nivel de educaţie) ori preferinţe de consum cultural.
Tinerii de azi sunt foarte interesaţi de schimburile interculturale, vor să descopere diferenţele între etnii, ţări, tradiţii, sunt atraşi de obiceiuri din străinătate, de originalitate, de costumele naţionale româneşti şi din alte ţări, de artă şi de valoarea ei ce creşte odată cu trecerea timpului, de aceea acest proiect reprezintă oportunitatea perfectă pentru a le descoperi.

VIOREL STOICA
Președintele Asociației Culturale Daria’S




Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Forumul Cultural al Râmnicului

La 3 mai 2001, din inițiativa unor inimoși oameni de cultură locali, la Râmnicu- Vâlcea …

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” este purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: