ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / ASOCIAȚIA „PRO MUZEUM”

ASOCIAȚIA „PRO MUZEUM”

ASOCIAȚIA „PRO MUZEUM”

„Asociaţia „Pro-Muzeum” este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter nelucrativ, autonomă şi apolitică, înfiinţată în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Scopul principal este acela de a contribui, prin activităţi şi acţiuni specifice, la cunoaşterea, respectarea, cultivarea şi îmbogaţirea permanentă a tradiţiilor istorice ale domeniului/ armei transmisiuni/comunicaţii şi informatică şi a patrimoniului
Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii, filială a Muzeului Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”. Având în vedere că asociaţia are peste o mie de membri repartizaţi pe tot teritoriul naţional, de profesii diferite, de la elevi şi studenţi, cadre militare în activitate şi în rezervă, persoane din societatea civilă etc, care lucrează atât în unităţi şi instituţii de învăţământ militare sau civile dar şi în alte instituţii, organizaţii, agenţii, departamente din toate domeniile socio-profesionale, activitatea acesteia s-a distins prin aceea că, pe lângă obiectivul principal, şi-a propus în subsidiar şi alte obiective cu caracter educativ-formativ şi comemorativ. Voi menţiona, fără detalii suplimentare, câteva dintre acestea, care au preocupat asociaţia în ultimii ani.
Astfel, pe baza unor relaţii de parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”, Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară, Agenţia „Rador”, Trustul de Presă al Armatei, Asociaţiile colecţionarilor militari, grupurile de reconstituiri istorice („Tradiţia Militară”, „6 Dorobanţi”, „Tradiţii Ostăşeşti”, „Clubul de Istorie Militară”, „Deutsche Freikorps”, „Edelweiss Ost”, „Retromil”, „Terra Dacica Aeterna”, „Historia Renascita”, „Societas Milites Getae”, „Compania Ursului Brun”, „Cavalerii Cetăţii Bârsei”), Clubul radioamatorilor şi columbofililor din România ş.a., Asociaţia „Pro-Muzeum” a fost prezentă la toate marile expoziţii şi evenimente cu caracter științific, aniversar şi comemorativ organizate în Bucureşti, fie la sediul instituţiilor respective sau la sediul Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii din Cazarma istorică „Fort 3 Otopeni”, fie în locuri publice din Capitală. Prin aceste acţiuni s-au marcat în ultimii ani evenimente de anvergură naţională, cum au fost cele legate de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, de la eroicele bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, de la încheierea Marelui Război, participarea şi rolul Armatei Române la înfăptuirea Marii Uniri din 1918 ş.a.

De altfel, sărbătorirea Centenarului Unirii a prilejuit organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de mai mare diversitate: s-au ambientat spaţiile Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii în mod adecvat evenimentului aniversat, s-a completat fondul documentar şi expozitiv cu seturi de planşe istorice, au fost vernisate expoziţii de cartografie cu exponate din epocă foarte valoroase, puse la dispoziţie cu mare generozitate de societatea „Eurodidactica”, lansări şi expoziţii de carte, vizite de documentare ş.a.
De asemenea, conducerea asociaţiei a avut în atenţie şi o serie de demersuri editoriale (s-au publicat două lucrări: „Un regiment pentru istorie” şi „Telecomunicaţiile şi numismatica”, au fost editate broşuri, pliante, calendare şi alte materiale promoţionale) şi publicistice (Revista „Document – Buletinul Arhivelor Militare Române”, „Revista de Istorie Militară”, „Revista Comunicaţiilor şi Informaticii”, Revista „Info-Otopeni” ş.a.) Fără îndoială că asociaţia s-a implicat şi în evocarea unor evenimente importante din domeniul istoriei electrotehnicii româneşti, cum au fost, acum trei ani, sărbătorirea a 150 de ani de la naşterea savantului român Dragomir Hurmuzescu sau, recent, împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea radiofoniei în România, la 1 noiembrie 1928, de către acelaşi savant.
Lucrăm în prezent la editarea unui manuscris inedit, cuprinzând amintirile savantului român Emil Giurgea cu privire la organizarea radiotelegrafiei în România şi instalarea primului post T.F.F. în Parcul Carol, în august 1916.
Apreciem totuşi că cele mai atractive, şi care se bucură de interesul unui public tot mai mare şi mai diversificat ca vârstă şi nivel de instruire, sunt „Zilele Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii”, organizate anual în weekendul care coincide sau precede data de 14 iulie – Ziua Armei Transmisiuni.

În acest an, de pildă, evenimentul a fost consacrat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi împlinirii a 145 de ani de la înfiinţarea primei secţii de telegrafie în Armata Română prin Decretul nr. 1303, ceea ce reprezintă actul de naştere a Armei Transmisiuni, în prezent cu denumirea de „Comunicaţii şi Informatică”.
Sigur că activităţile şi acţiunile asociaţiei nu se rezumă doar la aceste exemple. Acţiuni de genul celor destinate restaurării şi recondiţionării obiectelor din patrimoniul Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii, completării fondului documentar şi a celui expozitiv prin atragerea de donaţii şi donatori, identificării şi completării acestuia cu noi mijloace tehnice, cu documente, fotografii şi manuscrise ş.a. fac parte din preocupările zilnice de recuperare şi restituire a unor valori inestimabile pentru patrimoniul material şi spiritual, istoric, cultural şi militar al Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii.
Şi, nu în ultimul rând, asociaţia este tot mai activă pe reţelele de socializare (Facebook – Asociaţia Pro-Muzeum) şi beneficiază de participarea la activităţile pe care le organizează a unor mari şi distinse personalităţi din domeniile istoriei, tehnicii, învăţământului, cercetării istoriografice, artei şi culturii, relaţiilor publice, instituţiilor massmedia şi, evident, din domeniul militar.
Cel mai recent eveniment de asemenea anvergură a fost Sesiunea de comunicări ştiinţifice „Armata Română şi Marea Unire”, desfăşurată în data de 11 octombrie 2018, în cazarma istorică „Fort 3 Otopeni”.

Gl.mr.(r) ION CERĂCEANU
Preşedintele Asociaţiei Pro-Muzeum

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Asociația Medicilor Scriitori și Publiciști Români (AMSPR)

Deviza lor de căpătâi: să vindeci sufletul întâi” este cuvântul definitoriu al acestei Asociații. Forța …

Fundația „Vâlcea 1”-25 de ani de activitate în slujba promovării valorilor vâlcene!

Fundaţia Vâlcea 1 s-a înfiinţat în conformitate cu dispoziţiunile Legii nr. 21/1924 şi decretului nr. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: