Breaking News
ACASĂ / ARTICOLE / ÎN GRADINA LUI ACADEMOS / „CÂND AI CÂȘTIGAT ȘI EȘTI CEL MAI BUN, ASTA SE VEDE, AŞA CĂ PERFORMANŢA NU MINTE!”

„CÂND AI CÂȘTIGAT ȘI EȘTI CEL MAI BUN, ASTA SE VEDE, AŞA CĂ PERFORMANŢA NU MINTE!”

„CÂND AI CÂȘTIGAT ȘI EȘTI CEL MAI BUN,
ASTA SE VEDE, AŞA CĂ PERFORMANŢA NU MINTE!”

– interviu cu Gabriela Szabo, atleta de aur, azi Ministrul Tineretului și Sportului –

 

Gabriela Szabo

Ca sportivă de performanță, ca atletă, Gabriela Szabo a urmărit cu pasiune, tenacitate și cu mare încredere în forțele proprii un ideal, pe care l-a atins și de care e mândră!
A fost încununată cu mari distincții, în afara medaliilor de aur…
Gabriela Szabo: Da, sunt și acum încântată, fericită că în anul 1999 am fost nominalizată cea mai bună sportivă a lumii, cea mai bună atletă a lumii, cea mai bună atletă a Europei… Da, timpul trece și odată cu el performanțele cu care uimisem lumea nu mă mai mulțumeau acum… așa că în august 2004 am ieșit, la propriu și la figurat, din stadion. Un moment de cumpănă, dar care nu a durat mult… Mi s-a întins o mână de ajutor pentru a continua pregătirea mea, prin studii universitare și chiar un doctorat!
Reporter: Ați fost alături de marea Doamnă a atletismului românesc, legendara în viață Iolanda Balaș-Söter, aflată atunci la cârma Federației Române de Atletism. Cum a fost această întâlnire?
Gabriela Szabo: Benefică a fost, m-a îmbogățit cu principii de viață, luptă, perseverență. ”Când ești dat afară pe ușă, să intri pe geam”, spunea Doamna Iolanda Balaș-Söter. M-a chemat: vino la mine, de mâine lucrăm amândouă la Federație! Astfel am aflat multe din abilitățile unui manager în domeniul sportului, creativitate și tenacitate! A creat o infrastructură pentru atletism, săli în toată țara, piste pentru antrenamente și concursuri indoor – care erau o noutate în România. Mă călăuzesc și astăzi după unul din îndemnurile sale: ”Fă tot ce poți, nu da înapoi, urmărește-ți ideile, să știi că ai făcut tot ce ai promis”.
Reporter: Ați susținut proiecte și acțiuni privind sportul de masă, pentru tineri, dar și pentru copii… și ați primit, în 2013, un titlu onorific: Ambasador al Turismului românesc, alături de alte 7 personalități din țară, iar în martie 2014 ați fost cooptată în Guvern, Ministrul Tineretului și Sportului. Cum este această nouă demnitate, ce însușiri native aveți ca să susțineți programe și proiecte pentru stimularea și promovarea tinerilor, dar și a copiilor, pentru practicarea sporturilor și pentru sănătate?
Gabriela Szabo: Aceste distincții m-au onorat și m-au obligat să mă implic personal pentru ca mari competiții naționale și internaționale să se organizeze la noi, în România, asta însemnând să facem o bună impresie ca sportivi, dar să și arătăm lumii locurile minunate din țara noastră, că avem potențial turistic, pe care îl vom și dezvolta. Marile competiții ale lumii să beneficieze de locuri speciale, care au de spus… povești, care să și atragă. Eu asta încerc să fac, mobilizând resursele mele de energie și pe ale colegilor din jur, să creștem potențialul turistic prin dezvoltarea infrastructurilor din toate sporturile. Și anul acesta am dovedit că este bună această viziune, am avut succes, susținând evenimente sportive de mare valoare, amplasate și în zone cu mare potențial turistic.
În județul Argeș, Campionatul Balcanic de atletism, sau cel european de judo, cel de caiac-canoe, pe lacul Bascov, la Iași – Campionatul Balcanic de canotaj… la Timișoara – un Campionat de badminton, la Tulcea – acțiunile lui Ivan Patzaichin, pentru stimularea sportului de masă și pentru promovarea frumuseților Deltei Dunării, în Moldova, selecția și promovarea tinerelor talente la baschet etc. Din 2005 insist, spun cu hotărâre, cu toată energia mea, ce rol mare are sportul de masă în depistarea viitorilor sportivi de performanță… dar și pentru sănătatea tinerilor. De doi ani apare și publicația ”Sport în România”, revistă de cultură și educație sportivă, care ne este un aliat în ideile și proiectele noastre, le aduce la cunoștință oamenilor ce se face…
Aici, la Minister, eu nu zic ”propun…sugerez să se facă” ci ceea ce propun, în echipă, chiar facem totul noi, ca să nu fie vorbe goale!
Eu din sport am învățat că performanța nu minte!
Când ai câștigat, se vede că ești cel mai bun, performanța nu minte! E drept, de multe ori încerc să scap din capcanele birocrației pentru ca, mai devreme sau mai târziu, lucrul să se facă… Până în prezent m-am ținut de cuvânt!
Reporter: Ați cules învățăminte și din cărți, vă sunt de folos cărțile?
Gabriela Szabo: Sunt o bună cititoare de cărți, de cele tipărite, acestea îmi dau satisfacție și îmi oferă multe momente de meditație… iau seamă la experiențele de viață ale eroilor și când termin o carte, rămân cu ceva: o idee, un sentiment, o cugetare! Îmi place literatura anglo-saxonă, în mod special.
Reporter: Cum îl priviți pe Brumar, vă place, vă stimulează?
Gabriela Szabo: Nu-mi place deloc anotimpul toamnă – iarnă… eu iubesc primăvara, atunci mă regăsesc cu energii pozitive… îmi valorific la maximum ideile, am maximum de randament. Dar sunt născută în noiembrie, asta e, sărbătoresc, mai ales anul acesta care aduce și o schimbare de prefix! 40 de carate, o vârstă, nu? (râde)
Reporter: Oare mai alergați și acum?
Gabriela Szabo: Da, da, chiar mai alerg, asta mi-a plăcut, simt și acum plăcerea alergării. Mă ajută să am un tonus bun, să mă bucur de o formă fizică bună… da, alerg, dar nu cât aș vrea de mult.
Reporter: Dacă ar fi să vă întâlniți cu peștișorul de aur, de ziua dumneavoastră, ce i-ați cere?
Gabriela Szabo: Nu prea sunt obișnuită să cer, ci să fac eu, și să fac cât mai bine. Dacă ar fi să-mi doresc ceva, ar fi SĂNĂTATE, la puterea trei! Cu sănătate poți muta munții din loc! Mai am o vorbă: niciodată să nu dorești ce are altul. Fiecare avem de urmat propriul drum, destin, soartă… avem o poveste a noastră de împlinit și de spus lumii. Trebuie să o facem cât mai bine, mai deplin și mai frumos. Povestea mea a fost una de succes, îmi doresc și acum, în funcția publică, guvernamentală, să las o urmă, de care să fiu mândră, așa cum am fost ca atletă de aur, cum sunt alintată de oameni. Îmi doresc, și se va împlini!

ROMANIŢA ŞTENŢEL, jurnalist

0%

User Rating: Be the first one !

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Michaela Draga Iatan

Michaela Draga Iatan, în dublă calitate de arhitect și artist plastic visual, stăpânește la superlativ …

Andreea Cristea

Andreea CRISTEA John Locke, filozof englez (1632-1704) sesizează faptul că ”între oameni cu educație identică …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × one =

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: