ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Când totul părea să se fi făcut… STELA VESA

Când totul părea să se fi făcut… STELA VESA

Când totul părea să se fi făcut…

STELA VESA

 

STELA VESA 1(…)Creaţia doamnei Vesa are o dominantă în care frenezia noului e dublată de o mare doză de confort optic şi intelectual. Când totul părea să se fi făcut, iată că unii, precum Stela Vesa, izbutesc un consistent aport de imaginaţie, originalitate, pe un fond de răsfăţ de verosimil în fantastic şi de constanta în inventivitate. Într-un fel, eu, privitorul mă simt răzbunat pentru multe din afronturile pe care le primesc de la cea mai mare parte din creaţia contemporană. Între creaţia Stelei Vesa şi public vizaviul e cordial, trainic şi cu aplomb artistic. Pictura inovatoare în substanţă şi elaborată în exprimare a doamnei Stela Vesa este profund modernă şi în efecte. Ea face relaţie cu tot ce ne-a dat mai bun istoria artei. Modernitatea sa, constă în continuitate, nu în aşezare contra a ceva, contra tradiţiei contra unei tendinţe…. Observaţia este una cardinală, întrucât majoritatea pictorilor, care se grăbesc să fie luaţi în seamă, mizează pe negaţie. Când toata lumea revoluţionează şi tinde să facă din schimbare o regulă în absolut, rezultatul e un haos. Pictura aceasta nervoasă, neconvenţională, cu o paletă plină de vitalitate şi forme a doamnei Stela Vesa, vine ca un revers de subtilă normalitate, într-o lume confuză. Ea instituie cu mult profit spiritual ori mai bine zis restituie – norme de cordialitate şi ale contemplaţiei fericite. Despre “valori de fericire” – cum inspirat numea esteticianul Worringer putinţele artei de până în veacul al XX-lea.
Oare câţi din pictorii români de azi ţintesc prin creaţia lor spre – aceste “valori de fericire”? Doamna “pictoră” Stela Vesa are motive să fie mulţumită de viaţa dumisale la șevalet. În opinia mea a obţinut mai mult decât a îndrăznit să intuiască. Tablourile au sonoritatea şi pregnanţa muzicilor preclasice şi în egală măsură, o logică proprie seducătoare.Te întrebi cercetându-le “Ce este aceasta?” – exact ca în oricare expoziţie în care descoperi un artist de ţinut minte – iar răspunsul la întrebare vine oarecum de la sine: aceasta este un gen deosebit de pictură contemporană căreia clasicii nu au nimic a-i reproşa ,în nici o privință. Există şi un altfel de nou, care răspunde unei aşteptări publice îndelung frustrante, care repară ce strică alţii. În cele mai implinite opere ale domniei sale, pictura doamnei Stela Vesa ține primul plan al unei originalităţi rafinate în arta românească de astăzi.
 
STELA VESA 2
 
Tudor Octavian, Critic de artă
Muzeul Național Cotroceni, București , 2013

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Paula Zamfir Bilciu

În creează, așterne multiple mediulartista teme cromatic liniștit și plastică subiecte alpe satului pânză, Paula …

Silvia Goga

Nostalgii ancestrale – dialoguri estetice între abstract și figurativ Istoria artelor abundă de exemple de …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: