ACASĂ / ARTICOLE / ECOLOGIE / CASA „ECO – PRIETENOASĂ” DE LA DESIGN LA CHEIE

CASA „ECO – PRIETENOASĂ” DE LA DESIGN LA CHEIE

CASA „ECO – PRIETENOASĂ”
DE LA DESIGN LA CHEIE

 

1

Uitaţi-vă un pic în jurul dumneavoastră! Vi se pare aglomerat? Se vorbeşte de suprapopulare şi supraaglomerare într-un context al creşterii populaţiei globale. Chiar dacă în România nu simţim în mod direct această aglomerare decât izolat, în anumite zone urbane din oraşele mari ale ţării, asta nu înseamnă că nu există. În România, creşterea oraşelor s-a făcut organic şi treptat. A existat o disponibilitate de terenuri în toate oraşele mari din ţară, pe locul fostelor zone industriale, care au devenit între timp zone comerciale şi rezidenţiale.
Acest fenomen s-a întâmplat numai în oraşele ţărilor care au avut un urbanism planificat şi structurat spre industrie, mai exact în zona fostului “Bloc Sovietic”. Restul europenilor şi multe zone din Asia şi America Latină au suferit de aşa
numita aglomerare urbană deoarece nu au avut suficient teren pentru a construi. În Marea Britanie, Londra practic s-a unit cu oraşele învecinate, nemaiexistând o zonă de delimitare, ca şi cum Bucureştiul s-ar uni cu Piteşti, Ploieşti şi Giurgiu, deşi un proiect de zonă metropolitană a Capitalei exista.

2

În acest context preţul proprietăţilor a urcat constant, indiferent de climatul economic. Ţara care îşi măreşte constant suprafaţa locuibilă este însă Olanda, unde nevoia de spaţiu a creat o cursă pentru inovaţie în domeniul dezvoltării durabile. Conceptul de locuinţă inteligentă sau ecologică nu este ceva nou, dar nu este nici ceva sustenabil din punct de vedere economic. Tehnologia este încă mult prea scumpă pentru a fi folosită la scară largă. Spre exerciţiul memoriei, un singur acumulator pentru o baterie solară costă cât curentul electric pentru un an întreg. Necesarul pentru o locuinţă medie de 100 mp este de 10 acumulatori, fără a mai adăuga preţul panourilor şi instalarea acestora, prin urmare costurile sunt nesustenabile. Până la diminuarea costurilor şi avansul tehnologiei, olandezii au reinventat stilul de locuinţă şi au redus suprafaţa. O suprafaţă mai mică înseamnă mai puţină tehnologie. Poate părea absurd pentru noi, care în momentul de faţă suntem obişnuiţi cu spaţii generoase, aproape am putea spune irosite, dar într-un oraş unde suprafaţa este totul, nu se iroseşte nimic. Pentru o locuinţă unifamilială care se adresează generaţiei tinere ce locuieşte în aglomerări urbane, costul uneia noi este deseori mult prea ridicat, în special la început de drum. Pentru a crea funcţionalitate designul şi în acelaşi timp costul este elementul de departajare. Având toate aceste elemente şi înarmaţi cu o armată de ingineri şi designeri compania HEIJMANS ONE a creat de la design la implementare prima casă unifamilială cu etaj de 24 mp. Da, 24 de metri !!! În această suprafaţă avem: Living, Dining, Bucătărie, Baie, Debara, Dormitor şi o zonă de lucru. Nu, clar nu au reinventat legile fizicii, ci mai degrabă proporţiile. Pentru o funcţionalitate ridicată, un consum de energie scăzut şi nevoia de intimitate la un preţ inegalabil pe piaţă. Casa are structură modulară pe un schelet de container şi etaj cu acoperiş din lemn.
Acestea sunt executate în fabrica HEIJMANS şi echipate complet pentru montaj. Casa vine direct cu toate accesoriile în interior montate, aragaz, frigider, lavoare, cadă de baie şi ferestre. Locuinţele se execută pe bază de precomandate şi fabricate după specificaţiile şi finisajele clientului. Construcţia se realizează prin simplul transport la locaţie cu ajutorul a două camioane şi o macara mobilă, fără alte materiale de construcţii, fără şantier şi fără deranj. La destinaţie se toarnă placa de beton şi se realizează conectarea la utilităţi. Dacă mai adăugăm în ecuaţie faptul că nu avem nevoie de autorizaţie de construcţie, deja oferta devine apetisantă. Fără a face reclamă, deoarece pentru moment nu sunt disponibile decât în Olanda, conceptul ONE, sau unifamilial rezolvă problema aglomerării urbane în special în zonele unde nu este permisă construcţia pe înălţime. Pe un lot de casă să zicem normal, de 500 mp, HEIJMAN îşi propune să realizeze un adevărat ansamblu rezidenţial, ceva de neconceput în formatul actual decât prin ridicarea unui bloc de locuinţe.
Aspectele ecologice sunt şi mai atractive decât cele economice, materialele folosite sunt reciclate şi alimentarea cu energie este doar pentru perioada de noapte, deoarece pentru zi aceasta este asigurată prin panouri solare şi boilere cu tuburi superconducoare. Singurele costuri lunare reale sunt cele cu apa şi puţina energie electrică folosită. Amprenta
de carbon este cea mai redusă pentru o locuinţă din aceeaşi clasă şi designul a fost realizat luându-se în considerare iluminatul şi încălzirea naturală pentru zone mai reci şi circularea aerului pentru zone mai călduroase. Pe lângă toate
aceste aspecte, conceptul, care deja numără peste 2000 de unităţi vândute şi instalate, mai creează o nişă pentru inovaţie, acel aşa zis concept “MOBILE HOME” reinventat. H-ONE este 100% portabil.
Bineînţeles, nu pe roţi, ci la fel cum a fost instalat, pe două module stas ce se demontează precum piesele LEGO, montajul şi demontajul făcându-se în doar o zi.
Indiferent unde ne va duce conceptul HEIJMAN ONE, un lucru este cert: inovaţia apare acolo unde se identifică necesitatea. Acest concept, al locuinţelor ecologice, îşi găseşte un răspuns adecvat pe tot întinsul ţării noastre. Locuinţele ţărăneşti din chirpici ori pământ bătut, acoperite cu stuf ori şindrilă, se întâlnesc la tot pasul în mediul rural. Bordeiele construite de către strămoşii noştri ne prezintă dovada palpabilă că, fără a cunoaşte actualele descoperiri, numai prin geniul lor locuitorii satelor au ştiut să trăiască aşa cum spunem noi acum, ecologic. Poate ar trebui să îi invităm pe olandezi pe meleagurile noastre pentru o sesiune de creaţie şi în acest mod vor lua contact şi cu realizările de excepţie ale românilor.

 

3
4
5
 

DRAGOŞ STOICA

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Încălzirea globală problema secolului XXI

Încălzirea globală e fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata …

Factori ai dezechilibrelor climatice în România

Omul şi mediul sunt entităţi inseparabile, existenţa primului depinzând de cel de al doilea, iar …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: