ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / COMEMORARE NICOLAE BĂLCESCU ŞI IULIU MANIU

COMEMORARE NICOLAE BĂLCESCU ŞI IULIU MANIU

COMEMORARE NICOLAE BĂLCESCU ŞI IULIU MANIU

 

Asociaţia „Avram Iancu“, filiala Bucureşti, a organizat în data de 11 februarie 2016 o impresionantă manifestare de comemorare a marelui om politic şi revoluţionar Nicolae Bălcescu şi a ilustrului fruntaş politic Iuliu Maniu. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele paroh Ştefan Stanciu de la Biserica Parohiei Parcul Ghencea.
Au participat numeroase personalităţi din domeniul culturii şi a artei, Asociaţia „Luceafărul României Eminescu”, Fundaţia Spirituală „Mihai Eminescu”, reprezentată de economistul Angelica Stănciuloiu.
Organizatorul manifestării, profesorul universitar Ioan Condor – preşedintele Asociaţiei „Avram Iancu”, a făcut o amplă prezentare ale celor două figuri proeminente intrate definitiv în panteonul numelor ilustre ale României. Din partea Fundaţiei Literar-Istorice „Stoika” au participat preşedintele Florian Laurenţiu Stoica şi secretarul literar Doina Bârcă.
Preşedintele Fundaţiei a prezentat două elemente inedite, şi anume că străbunicul său patern, Ştefan Cristofor Stoika, l-a cunoscut îndeaproape pe Nicolae Bălcescu, tipărind în paginile „Magazinului Istoric pentru Dacia”, sub redacţia lui A. Treboniu Laurian şi Nicolae Bălcescu, în anul 1847, o scurtă istorie a Temişanei precum şi faptul că unul din unchii săi, generalul Ştefan (Grigore n.a.) Stoika, a fost judecat şi condamnat în lotul Maniu Mihalache la 8 ani de detenţie, degradare militară, confiscarea averii, decedând la scurt timp în închisoarea de la Aiud.
În încheiere, cei prezenţi au rostit cuvinte de apreciere asupra permanentei iniţiative a domnului Condor pentru comemorarea şi a altor figuri reprezentative ale istoriei româneşti.

Pagină realizată de FILS

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

9 iulie 1600 Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania. 11 iulie 1714 Dimitrie …

Chișinău, eveniment cultural, 21 mai 2023

Chișinău, 21 mai 2023. În fața Parlamentului Moldovei, ampla piață centrală și străzile adiacente au …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: