ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / COMEMORAREA EROILOR MARTIRI AI REVOLUȚIEI DIN 1784-1785, HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN

COMEMORAREA EROILOR MARTIRI AI REVOLUȚIEI DIN 1784-1785, HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN

COMEMORAREA EROILOR MARTIRI AI REVOLUȚIEI
DIN 1784-1785, HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN

 

1

Filiala Bucureşti a Asociaţiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu” a organizat pe data de 27 februarie 2016 comemorarea a 231 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, eroii Revoluţiei iobagilor români din Transilvania din 1784-1785.
Cu această ocazie, preşedintele Asociaţiei, prof. univ. dr. Ioan Condor, a anunţat că doreşte să facă toate demersurile pentru ca Horea, Cloşca şi Crişan să fie declaraţi de Parlament „Eroi şi Martiri ai României”.
„De asemenea, suntem datori să facem totul pentru ridicarea unui monument închinat acestor eroi-martiri în capitala ţării, iar autorităţile publice să se implice în realizarea acestui eveniment”, a mai menţionat prof. univ. dr. Ioan Condor. Au mai vorbit vicepreşedintele Nicolae Jurcă (inginer), conf. univ. istoric Gheorghe Iscru, colonel comandor (r) Gheorghe Vartic şi comandor aviaţie (r) Gheorghe Munteanu. Fundaţia Literar-Istorică „STOIKA” a fost reprezentată la această importantă manifestaţie de secretarul literar Doina Bârcă. Doamna Bârcă a salutat iniţiativa Asociaţiei Cultural-Patriotice „Avram Iancu” şi, totodată, a vorbit despre realizările şi proiectele Fundaţiei Literar-Istorice „STOIKA”.
La data de 28 februarie 2016 s-au împlinit 231 de ani de la comiterea unei groaznice execuţii, tragerea pe roată la Alba-Iulia (Dealul Furcilor), a lui Horea şi Cloşca, conducători ai Revoluţiei iobagilor români din Transilvania, din 1784-1785. Cloşca a fost cel dintâi frânt cu roata de către călău. Frângerea cu roata se făcea astfel: condamnatul era lungit şi legat de mâini şi de picioare pe un pat special pentru astfel de execuţii, călăul prinzând cu ambele mâini, îi aplica lovituri puternice cu partea roţii care avea pe ea un fel de cuţit. În acest fel oasele condamnatului erau zdrobite, până când primea lovitura de graţie peste piept. În timp ce Cloşca era frânt cu roata, Horea era legat şi obligat să urmărească execuţia. După ce s-a terminat execuţia lui Cloşca şi i-au dat la o parte leşul, l-au urcat pe Horea pe patul său, l-au legat şi s-a trecut la aceeaşi execuţie. Înainte de a înceta din viaţă Horea a zis: „Eu mor pentru naţiune”.
Al treilea erou-martir, Crişan, a fost găsit ştrangulat în celulă (de cine?) în ziua de 13 februarie 1785, iar în ziua de 14 februarie 1785 se pronunţă sentinţa asupra cadavrului. Trupul său a fost despicat în patru bucăţi şi fixat în cuie în localităţile Abrud, Brad, Bucium, Cărpiniş şi Mihăileni.
Trupurile lui Horea şi Cloşca au fost, de asemenea, tăiate în câte patru bucăţi şi expuse pe stâlpi, bătute în cuie, în localităţile implicate în Revoluţie, acolo unde rezistenţa revoluţionarilor a fost mai mare.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

9 iulie 1600 Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania. 11 iulie 1714 Dimitrie …

Chișinău, eveniment cultural, 21 mai 2023

Chișinău, 21 mai 2023. În fața Parlamentului Moldovei, ampla piață centrală și străzile adiacente au …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: