ACASĂ / ARTICOLE / CREAȚII LITERARE / Creatii literare – DOINA BÂRCĂ

Creatii literare – DOINA BÂRCĂ

DOINA BÂRCĂ

 

DOINA BÂRCĂ

Doina Bârcă, născută în com. Cervenia, jud. Teleorman în 4 octombrie 1953. Iubeşte poezia şi muzica. A cântat la casa de cultură din Alexandria. Iubeşte în mod special copiii. Cochetează cu poezia şi desenul încă din liceu, când lua parte la cenaclurile literare sub îndrumarea prof. dirig. Florentin Catan, lic. nr. 1 ,,AL. I. Cuza”. Are publicate 2 volume de poezii: „SCRINUL CU SENTIMENTE” şi „POEMELE DORULUI”, participând cu material la următoarele antologii: „Cu patria în suflet”, „Mama”, „Planeta iubirii”, „Zâmbetul din lacrimă”, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, „Perlele Domnului”, publicaţii şi reviste: „Chronos – peniţa de aur”, „Proarme”, „Dacia nemuritoare”, „Mesaj literar”, „Bogdania”, „Apollon-Apollon junior”, cu poezie pentru copii: „Literar ing”, „Reflector argeşean”, „Revista română de versuri şi proză”, „Floare albastră”, „Destine”, „Informaţia Teleormanului”, „Cafeneaua literară”.
Organizează serbări pentru copii, reprezintă Fundaţia Literar-Istorică „STOIKA”, în calitate de secretar literar.

 

Poezia Doinei Bârcă, un balsam pentru suflet, tocmai prin sinceritatea sentimentelor, prin discursul artistic, liric, emblematic, prin credinţa în frumosul din om și în binele umanităţii aduce universului uman, civilizaţiei iubirii un imn ce străbate ca un filon de aur din adâncimi de curăţenie sufletească o parte din înțelepciunea pământului. Așa este Doina Bârcă. Toate aceste exemplificări ne arată că ne aflăm în faţa unei poete cu har, muzicalitate în vers cu o prozodie sugestivă dar mai puţin metaforică și care rămâne supusă nostalgiei, sintezei și curgerii timpului, așa cum spune chiar autoarea:

“Aș cânta o doină lină
Dar inima-n piept suspină
N-am putere să-ţi mai cânt
Uite, am părul cărunt”

VINTILĂ ANASTASESCU
 

FEMEIE, CE EŞTI TU?

Femeie… de fapt ce ești tu?
Să fii oare poem în proză?
Grijă, smerenie, trăiri
Toate venind de la geneză?

Să fii culoare, bibelou;
Ori muză sfântă în creații
Mireasmă, adiere dulce,
Ori paradis plin de senzații?

Războaiele interioare,
Scrise de penițe de aur,
Împotmolite în cerneluri,
Create de un meșter faur?

Totul s-a scris doar pentru tine,
De la-nceputuri la sfârșit,
Femeie-ntruchipare sfântă,
În tot ce este pe pământ.

Joc de idei și sentimente,
Visuri de foc ori luare-aminte,
Învăluiri de dor, iubiri,
Gânduri rămase-n amintiri…

Din toate astea aș alege,
De-aș fi și eu ce voi să fie,
Icoană pe-un altar de lacrimi
De fericire doar…. Femeie

CASA MEA

Stâncă neclintită,
Unită-n iubire,
Vegheată de-o stea,
Asta-i casa mea !
Drum săpat de veacuri,
De la ai mei buni,
Străbate-n lumină,
Făr-amărăciuni.
Leagăn, cântec dulce,
Zămisliri, trăiri…
Crez în Dumnezeu,
Și crez în iubiri.
Cărămizi din soare,
Ferestre luceferi,
Cu uși porți spre rai,
Ce-n familie le ai.
Peceți pentru inimi,
Încrustate-n aur,
Poposiri, plecări…
Dureri și iertări,
Visuri, renunțări…
Tot ce ține tainic
De inima mea,
Patimi, dezmierdări.
Asta-i casa mea

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Silviu-Andrei Constantin

S-a născut la 29 noiembrie 2005 și este elev al Liceului Tehnologic Dumitru Dumitrescu, Buftea, …

Mariana David

Mariana David s-a născut primăvara (05 mai 1956), în Drobeta Turnu-Severin. Este absolventă de Filologie, …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: