ACASĂ / ARTICOLE / CREAȚII LITERARE / Creatii literare – RODIAN DRĂGOI

Creatii literare – RODIAN DRĂGOI

RODIAN DRĂGOI

 

RODIAN DRĂGOI

Structural, poetul aparţine expresionismului nostru ţărănesc – bine conturat în câteva din sistemele poetice interbelice – unde lirismul este bântuit de o melancolie fără nume, ca de un rău fără leac, parcă urmare, ca în basmul atât de românesc al lui Ispirescu, a încălcării interdicţiei de a trece prin „valea plângerii”, locul dorului de acasă, al nostalgiei sfâşietoare după o lume nemaitrăitoare decât în încântătoarele amintiri ale identităţii cu sine.
Înregistrându-şi acut sau în surdină tristeţea, Rodian Drăgoi nu-i explică însă motivele; cu instinct poetic el nu-şi constată ori comentează „dezrădăcinarea”, ci o trăieşte inefabil. Poezia sa, chiar şi cea de dragoste, este dominată de figuri ale absenţei şi singurătăţii: frigul toamnei şi al iernii, zăpada îngheţată şi tăcuta ninsoare, lacrimile mamei, plânsetul pământului, imagini ale nerodirii şi oboselii, un lexic al negaţiei traducând sentimentul difuz al înstrăinării.
Sunt cultivate cu insistenţă procedee ale indeterminării – întrebări lăsate fără răspuns, pronume nehotărâte (cineva, nimeni) – vagul spaţial sugerând aici o „neaşezare”, o continuă rătăcire (nicăieri, niciunde). Îi răspunde în alte poeme un bucolism elegiac reconstituind din fragmente un sat al memoriei ca un eden îndepărtat şi rustic definitiv pierdut.
(…) …dintre versuri răsar mereu imagini frumoase de certă invenţie lirică. Poet remarcabil este Rodian Drăgoi în poemele unde metafora de sorginte modernă se îmbină firesc cu lexicul şi forma tradiţională reflectând dimensiunile unei puternice sensibilităţi.

ALEXANDRU CONDEESCU, 1984

 

DE LA MINE PÂN’ LA TINE
(baladă)

De la mine pân’ la tine
e-o pădure de albine
şi un prinţ pe cal călare
ce-a pornit la vânătoare
te-aşteaptă la drumul mare
cu tot drumul în spinare.
Fată cu miros de fiară
vii năpraznic pe sub seară
şi-mi dărâmi casa cu sânii
peste strigătul fântânii.
Pe sub geana ta umbroasă
trece dorul meu la coasă
şi de nimenea nu-i pasă
iar în umbra lui pe jos
vin şi eu – tâlhar frumos.

CINEVA MĂSOARĂ LUMINA DIN MINE

Înnebunesc copacii de-atâta dimineaţă
şi drumurile curg încet spre râu

cineva măsoară lumina din mine
câmpia bate din aripi de grâu

apoi se dezbracă de cuvinte cuvintele mele
rădăcinile zilei rămân în calendar

pădurile intră în casă
cine a făcut întunericul atât de amar?

MAMA ÎŞI ÎMPACHETEAZĂ PLÂNSUL ÎNTR-UN ZIAR

M-am trezit cu o flacără pe umărul stâng
pe cămaşă singurătatea se-ntinde ca o
pată de sânge

cu ochii deschişi dormea poemul în mine
luna e-o rană şi clipa aceasta mă strânge

vântul se sparge în ţăndări de geam
drumul spre tine trece mereu printr-un nor

mama îşi împachetează plânsul într-un ziar
în rafturi cărţile respiră liniştitor

TREZIRE ÎN IARNĂ

Când m-am trezit din ceasul acela de somn
am găsit sticla ferestrei
îndoită de vânt

peste câmpia cu arbori ruginiţi de toamnă
şi ape colorate de cântec
căzuse zăpada

prietenii mei jucau a bucurie
cu tâmple încrustate de ger

eu cu pereţii încărcaţi de glasul mamei
am alergat lângă jocul lor

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Gheorghe Viorel Surdoiu

Data și anul nașterii: 27 noiembrie 1964, Târgu-Jiu. Licență în jurnalism și filosofie Experiență artistică …

Ramona Elena – Enache

Născută la data: 29.11.1985 Domiciliul stabil: Județul Argeș, Municipiul Pitești – România Profesii: biolog, profesor …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: