ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / CRISTIAN BĂDESCU

CRISTIAN BĂDESCU

CRISTIAN BĂDESCU

 

CRISTIAN BĂDESCU

Născut la 19 Decembrie 1957 în Bucureşti. Absolvent al Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” – Bucureşti, 1983. Începând cu anul 1983 participă la expoziții colective în România şi în străinătate.
Comentarii critice: „ Picturile lui Cristian Bădescu surprind de la început prin construcţie şi culoare, de data aceasta ele evoluând în registrul albastru-grinegru, la prima vedere nuanțe reci, dar paradoxal, departe de a slei ochiul vizitatorului, poate datorită imaginaţiei debordante ce domină construcţiile abstracte, poate şi din cauza prezenței ici-colo a unor siluete umane sublimate la un contur sau la o simplă umbră, ce însufleţeşte peisajul, ce adesea ne poate trimite la un răsărit de soare marţian sau la ilustratia unui roman al lui Stanislav Lem, cum este de exemplu „Solaris“. Elementele cosmogonice sau de geneză, abstracţia poetizată ne dezvăluie existenţa unor relaţii personale cu lumea înconjurătoare din care pictorul extrage semne şi simboluri pe care le transpune personal în imagine, care privită atent poate duce la decriptarea multora dintre ele, într-o tentativă de free-art. Faptul că între ei există o legătură afectivă certă şi puternică nu i-a făcut să se contamineze artistic, individualitatea şi personalitatea lucrărilor fiind remarcabile, comună fiindu-le numai valoarea certă.”

VICTOR GAVRILĂ LOGHIN

1

,,Metafora «scrie în vârful peniţei» i se potriveşte de minune, nu exclusiv, lui Cristian Bădescu. Gradul de originalitate pe care afirmaţia îl implică, ţine de discernământul şi subiectivitatea preferenţială a privitorului. Artistul are vocaţia graficii, a desenului, şi, implicit a gravurii, a tot ce ţine de manualitatea dexteră a condeiului. Aici aş aminti, nu în ultimul rând, excelentele realizări în domeniul design-ului. Abia atinge hârtia, ceea ce cu peniţa este mult mai greu decât cu creionul, neexcluzând computerul, dar şi pictura propriu-zisă, acuarela, uleiul sau acrilicul, vocaţia peniţei rămâne suverană nu numai în structura lăuntrică a imaginii dar, mai ales atunci (mai ales pentru că presupun că este infinit mai greu) când apelează la culoare sau ulei, peniţa apare ca principalul instrument vizionar care asigură coerenţa stilistică a construcţiei imaginare statuată în însăşi punctul de plecare al operei. Când face ilustraţie de carte, artistul nu are superstiţia capodoperelor. Predilecţia de gust nu exclude hazardul opţiunilor, este suverană, artistul se inventează pe sine în celălalt. Cristian Bădescu abordează, cu egală competenţă şi inventivitate stilistică şi de concepţie multiplele direcţii ţinând de disciplinele artistice ale picturii, graficii, gravurii şi, nu în ultimul rând, design-ul sau instalaţiile de orice fel pe care fluctuaţiile modei le vântură pe toate căile. Ilustraţia de carte, mai bine zis, construcţia imaginară a cărţii, se constituie într-un fel de corolar. Depăşind ilustraţia de carte propriu-zisă, unde realizează adevărate capodopere de inventivitate, artistul se afirmă cu precădere, mai recent, în design şi construcţia de obiect artistic, în cadrul căruia a fost recent şi laureat.”

OCTAVIAN BARBOSA

2

Expoziţii personale: „1991 – Bucureşti – Galeria „Căminul Artei”, 1995 – Bucureşti – Galeria „Orizont”, 1996 – Bucureşti – Galeria „Simeza”, 2000 – Constanţa – Muzeul de Artă, 2002 – Bucureşti – Galeria „Apollo”. Expoziţii Naţionale: 1982 – 1985 – Expoziţie Naţională de Design – Bucureşti; 1985 – ,,Mail art” – Bucureşti; 1985 -„Colajul” – Bucureşti; 1983 – 1988 – Expoziţii de modă şi accesorii- Bucureşti; 1992 – Expoziţie de pictură şi grafică – Bucureşti; 1993, 1994 – Expoziţie de grafică şi pictură – Bucureşti; 1998, 1999, 2000 – Expoziţii de pictură şi grafică – Bucureşti; 2004 – Expoziţie de pictură – Muzeul de Artă Craiova ; 2006 – Expoziţie Naţională de Artă Plastică – Bucureşti; 2005 – „Obiectele Luminii” – Expoziţie de Design – Căminul Artei – Bucureşti; 2006 – „Obiectele Luminii” – Expoziţie de Design – Căminul Artei – Bucureşti; 2007 – Expoziţie de pictură şi grafică – Buşteni; 2008 – Expoziţie – Saloanele Moldovei; 2008 – Expoziţie colectivă – Muzeul de Artă – Constanța, 2008 – Expoziţie colectivă – Muzeul de Artă – Tulcea, 2007 – Premiul U.A.P. pentru Design. Expoziţii Internaţionale: 1986 – „Mostra di Grafica Internazionale Amici del Pomero“ – Italia; 1987 – Expoziţie Internaţională ,,Art of Today” – Budapesta – Ungaria; 1989 – Expoziţie de artă decorativă – Berlin – Germania; 1992 – „Reflets sur la Creation Artistique Actuelle en Roumanie” – Luxemburg; 1994 – Expoziţie de grafică – Roma – Italia; 1996, 1997 – Expoziție de pictură şi grafică – Roma – Italia; 2007 – Expoziţie de grafică şi pictură – München – Germania. Lucrări în colecții particulare în România, Luxemburg, Italia, Belgia, Germania, Ungaria, Canada, Egipt.

3

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Jan Leaua

Motto: Arta adună și unește oameni. – născut la 06.12.1968 în comuna Puiesti, județul Buzău …

Elena Morozan

Importantă personalitate artistică, a frumosului comportament, a bunului simț, a veseliei și a artei plastice …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: