ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / CRISTINA ISTRATE

CRISTINA ISTRATE

Necunoscând-o, și numai prin faptul, că este prietenă cu artista plastică Stroe Alicsandrina, gândurile mele înviorate de a face cunoștință cu o nouă artistă plastică au devenit o ploaie de îngeri sclipind prin aripi multicolore, fosforescente, în irizațiile feerice, întregi game de culori ale curcubeului. Mi-am închipuit-o ca pe o conștiință de neatins, a unei profesoare cu neputință de a o descrie și caracteriza așa precum merită activitatea ei profesionale și artistice.

Arta sa plastică este îmbogățită prin rafinament și delicatețe. Printr-un estetic suficient de conștient, lucrările sale artistice și prin aprecierea lor de un public educat plastic sunt impunătoare. Arta sa plastică sclipește de feericele ei lumini și steluțe, iar calitatea de didact a doamnei Cristina Istrate, reprezintă o importantă bază de studiu pentru viitorii artiști plastici, în devenire. Densitatea artei sale plastice constă în insistența sa pregnantă și de neclintit, care susține arta plastică drept o păstrătoare delicată a sclipirii vieții în sufletele, atât a creatorilor de frumos, cât și a consumatorilor dornici de minunății compoziționale, cromatice și desen imaginativ sau redat din realitatea înconjurătoare. Ca profesoară, artista plastică Cristina Istrate povățuiește și ne învață doar binele prin arta sa, fără a ne da și sfaturi. Absolventă de teologie ortodoxă didactică specializarea Arte Plastice (Bisericească), în prezent profesoară de iconografie la Școala de Artă – București (fosta Școală Populară de Artă – București), unde își îndeplinește cu sfințenie datoria de maestru în rândurile unei mari mase de discipoli. Așa să-i ajute Dumnezeu!

Ultima expoziție personală a doamnei Cristina Istrate cu temă sacră, a fost o mare reușită artistică, adevărat loc religios pentru închinăciune și rugă către Dumnezeu. În preajma artistei Cristina Istrate și a tablourilor sale, imediat te și convertești. Această minune, mie mi s-a adeverit. A vorbi despre lucrările sale, picturi religioase, înseamnă să te rogi și să te închini în permanență. Lucrările nu par făcute de mână de om muritor, doar în trecere pe pământ, ci de către un sfânt trimis de către Dumnezeu, cu chip de femeie, blajină, credincioasă, cu adâncă iubire pentru oameni, frumos și cu trăire în credință. Autoarea este o fărâmă de pământ ceresc care în slava Creatorului picturile grăiesc, cromatic și luminos, de parcă soarele și-a întors fața numai către pământ, luminând cu căldura tuturor razelor sale. Picturile sale religioase au rodit în crezul meu că Domnul Dumnezeu e același de mereu pentru mereu. Prin închinare nu permitem lacrimilor reci, să se-mpreune, le dezghețăm pentru rugăciune.
Îți mulțumesc din suflet Dumnezeu
Că m-ai făcut eu să fiu eu
Chiar dacă sunt neînsemnat, e minunat
Mi-e bine-așa. Cu voia ta, n-aș vrea să fiu ca toți și nici altcineva.

Pictor prof. VERGIL-COJOCARU COVER

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Paula Zamfir Bilciu

În creează, așterne multiple mediulartista teme cromatic liniștit și plastică subiecte alpe satului pânză, Paula …

Silvia Goga

Nostalgii ancestrale – dialoguri estetice între abstract și figurativ Istoria artelor abundă de exemple de …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: