ACASĂ / ARTICOLE / LUMEA DE AZI / David Popovici și nesingurătatea alergătorului de cursă îndelungă

David Popovici și nesingurătatea alergătorului de cursă îndelungă

„M-am luptat ca de la rechin la rechin și, da, sunt unul dintre rechini acum. Am fost dintotdeauna!” David Popovici

„A fi om, înseamnă a fi responsabil” – afirma Antoine de Saint-Exupéry, iar atletul graţios şi rapid al apei, pe nume David Popovici, confirmă că este deopotrivă un sportiv de performanţă şi un om dublat de un caracter deplin. Echipamentul dublului campion mondial şi european de înot, deținător al celui mai bun timp mondial în bazinul de la Foro Italico din Roma (46.86), a fost scos la licitaţie pentru Florentina Filipovici, fosta vicecampioană mondială de junioare la canotaj, care se luptă cu o boală grea şi cu o viață încercată împreună cu cei trei copii ai săi.

Donaţiile de peste 40.000 de euro (2.650 de donaţii pentru casca şi ochelarii cu care a concurat la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta), după campania demarată de Hope and Homes for Children, confirmă efectul David Popovici în sport și societate.

David Popovici este pe buzele tuturor, este campion mondial și european în 2022 la 100 de metri, respectiv la 200 de metri stil liber. David Popovici a reușit, de asemenea, să doboare recordul de precocitate la înot, devenind cel mai tânăr campion mondial la proba de 200 de metri liber masculin și unul dintre cei mai tineri campioni mondiali masculin din istoria înotului. Astfel, după Campionatul mondial de natație de juniori (Lima, Peru), după tripla de aur în probele de 100 și 200 m liber, respectiv ștafeta masculină de 4×100 m liber spre, 9 din primele 10 cele mai bune performanțe ale anului îi aparțin sportivului român. David Popovici este eroul lumii în lumea înotului, într-un an, 2022, al aurului câștigat cu efort și entuziasm.

”Racheta” natației mondiale – recentul său renume – a câștigat finale europene și mondiale, la juniori și la seniori, impresionând prin valoare și modestie, dar mai ales prin gândirea matură ce depășește nivelul actual de raportare la valorile de care avem nevoie. Evoluția lui David Popovici, sportivul și omul, respectiv elevul lui Adrian Rădulescu, confirmă că există o Românie a campionilor, a tinerilor care cred în forța lor mentală și competițională, care nu sunt aroganți sau demagogi. Ei sunt liderii prezentului, boierii sportului și caracterului românesc autentic! România lui David Popovici nu este futuristă, amăgitoare și plină de false speranțe.

Puterea mentală individuală a tânărului campion mondial și european a fost deja pusă în mișcare, în circuitul larg al ambasadorilor de țară, de aceea decernarea premiului pentru cea mai bună performanță a Campionatelor Europene la masculin, atât în concursurile de juniorat și seniorat, nu poate fi decât începutul unei cariere memorabile.

Bob Bowman, fostul antrenor al legendarului înotător american Michael Phelps, radiografiază perfect contextul devenirii lui David Popovici și „marile așteptări” ce decurg din modul de a gândi tactic probele de viteză în înot. „Știe cum să abordeze corect o cursă. Mai mult de atât, știe cum să își dozeze energia pentru randamentul maxim pe toată durata cursei. Popovici îmi amintește de un Michael Phelps tânăr. Chiar i-am spus la cină lui Michael că David va termina cursa de 200 de metri sub 1:42 la un moment dat. Ei sunt construiți similar, ambii sunt slăbuți. Generează viteză prin reducerea rezistenței la înaintare. Acesta este cel mai bun mod de a înota”. David Popovici este un om normal, chiar dacă în sport este considerat un fenomen, o minune, devenind idolul tinerilor din țară și din străinătate. Aura dobândită în ultimii doi ani nu rezultă din campanii de marketing care să îi ridice un soclu ocazional, ci din munca sa continuă de a deveni cel mai bun și cel mai cunoscut. David Popovici este un tânăr care vorbește la șaptesprezece ani ca un om mare, fiind profund în gândire și puternic în modul de a-și înțelege misiunea de formator și lider.

El este, fără îndoială, al României și al românilor! Cadrul de proveniență este familia sa românească, părinții și antrenorul, colegii de liceu, precum și tinerii pe care îi formează de aproape sau de la distanță, inculcândule că toate gândurile bune trebuie afirmate și urmate pentru a se împlini. Un fapt mai puțin cunoscut este că mama sa, de profesie psiholog, îl lua la serviciu, când era mic, într-un centru de plasament pentru a interacționa și a-i ajuta pe cei cu probleme sociale. Grosso modo, David Popovici pare hipnotizat de propria misiune: să nu facă niciun compromis care să îi lezeze personalitatea, să câștige trofee și să fie mai bun, și chiar mai mult decât atât, să îi aducă pe oameni aproape de sport.

David Popovici a entuziasmat nu numai lumea sportivă, ci și presa internațională care vorbește, la unison, la superlativ, despre performanțele sale de aur! David Popovici a devenit o conștiință socială, care îi învață pe uituci ce înseamnă să ai încredere în tine, pentru a atinge tot ceea ce iți dorești. El nu este un David optimist împotriva unui Goliat negativ, limitativ! El este deja, așa cum presa franceză îl denumea: „veni, vidi, Popovinci!”, sau „David Popovici a intrat în istorie” („Corriere della Sera”), „Baby Fenomeno” („Gazzetta dello Sport”), „strălucitul român în vârstă de 17 ani” („The Guardian”), „Excepționalul David Popovici a doborât recordul mondial la 100 de metri”, („Die Welt”). Recent, în data de 10 octombrie 2022, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au primit, la Palatul Elisabeta, tinerii sportivi înotători ai Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, între aceştia aflându-se şi David Popovici.

Familia Regală a adresat felicitări campionilor pentru felul în care şi-au făcut datoria de sportivi şi de români, la campionatele mondiale şi europene, acolo unde medaliile de aur, argint și bronz au adus România în atenția lumii. “Înotul a devenit ceva serios pe la 7-8 ani, când m-am decis că vreau să fac performanță. Părinții miau explicat ce presupune performanța și am ales să o fac mai serios. M-am ținut doar pentru că mi-a plăcut. Dacă aș fi spus în vreun moment că nu mai îmi place, ai mei m-ar fi retras imediat și asta m-a ajutat foarte mult, faptul că nu m-au presat niciodată. Pentru că mi-a plăcut, părinții m-au susținut foarte mult. La concursuri, îmi făceau bannere cu David, the Dolphin Boy, iar asta mă făcea să mă simt foarte special.

Au apărut apoi și alte persoane în viața mea – antrenorul și numai datorită lor am putut să ajung aici, să gândesc în felul în care gândesc și să privesc lumea în felul în care o fac. Maturitatea mea vine de la ai mei.

Este simplu, sunt niște oameni simpli, cu bun simț și educați și dacă niște oameni ca ei au copii, pe mine și pe fratele meu, nu au cum să îi educe decât extrem de bine”. (transcript podcast „Cu inima la vedere”) Alte recorduri ‘istorice’ din natația românească: Guayaquil, 1982 – prima medalie obținută la „mondiale” de înotul românesc; Noemi Lung la 400m. Mixt (4’45″44) – Madrid, 1986; Tamara Costache, la 50m.Liber (25″28) – prima campioană mondială din istoria înotului românesc (Madrid, 1986); Los Angeles 1984 – Anca Pătrășcoiu (loc. III – BRONZ, prima medalie olimpică pentru înotul românesc) la proba 200 m spate (2’13″29);

Sydney 2000 – Diana Mocanu cucerește, pentru prima data în istoria natației romanești, doua medalii olimpice de aur, la proba 100m. spate (1’00″21), proba în care stabilește în premiera un nou record olimpic (în același timp și record european), și la 200m. spate (2’08″16); Atena 2004 – Răzvan Florea loc.III – BRONZ 200m. Spate (1’57″56) – rec. nat. primul înotător roman medaliat la Jocurile Olimpice. Maeștri emeriți la înot sunt 16 sportivi: Diana Mocanu, Camelia Potec, Beatrice Coadă-Câșlaru, Noemi Lung, Anca Pătrășcoiu, Tamara Costache, Carmen Bunaciu, Luminița Dobrescu, Dragoș Coman, Simona Păduraru, Lorena Diaconescu, Nicolae Butacu, Larisa Lăcustă, Nicolae Ivan, Ionuț Musat, Flavius Vișan.

Florentin Streche

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

BRICS – alternativa în fața coaliției SUA – Europa

Motto: „Este încurajator să vedem entuziasmul și creșterea în interes a țărilor în curs de …

Fenomenul globalizării

O incursiune în istoria umanității Globalizarea nu are o definiție universal acceptată deoarece dinamica acetui …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: