ACASĂ / ARTICOLE / UMOR / DEBUT EPIGRAMISTIC – MARIN FLOREA

DEBUT EPIGRAMISTIC – MARIN FLOREA

Astăzi, la început de an, revista „Independența RomânăIndepența prin cultură” are deosebita și plăcuta „misie” de a debuta în lumea atât de „acidă” a Epigramei, pe un nume care, cu siguranță îl veți mai auzi: Marin Florea.

În prezent se ocupă de scris, nu înainte de a fi fost militar, iar pensia l-a lăsat la vatră, cu gradul de colonel. Acest caz, este cu atât mai interesant cu cât, domnia sa ne-a recunoscut faptul că: „Doresc să mă debutez în paginile revistei dumneavoastră, iar cu puțin noroc, poate chiar mă ajutați să scot la editura domnului Stoica și prima mea carte…”.

Pe scurt, din activitatea sa, menționăm următoarele „borne” bobliografice: „Război şi pace în orientul Mijlociu”- serial compus din 27 de articole publicate în ziarul săptămânal „Timpul” din Gorj, nr. 23-52/2001, 97148/2002, 149-182/2003; „Reglementarea dreptului de superficie în alte sisteme de drept: sistemul roman, sistemul francez şi sistemul austriac”, în „Simposio Profesorrum”, Universitatea Liberă Internaţională Moldova din Chişinău, 2002, p. 306-310 ; „Privire de ansamblu asupra dreptului de proprietate”, în „Simposio Profesorrum”, Universitatea Liberă Internaţională Moldova din Chişinău, 2003, p. 243251; Eveniment editorial: „Un vis în devenire: Europa Unită”, autori gl. bg. V. Neagoe şi col. I. Coşcodaru, săptămânalul „Timpul”, nr. 145/2002; „Istoria artileriei şi rachetelor antiaeriene române”, autor gl. bg. V. Neagoe, în săptămânalul „Timpul”, nr. 114/2002; „Supravegherea aeriană – de la mitolocaţie la radiolocaţie”, autor gl. bg. E. Teodorescu (colectiv), în săptămânalul „Timpul”, nr.124/2002; „Instrăinarea moştenirii Gojdu”, săptămânalul „Timpul”, nr. 5(309)/2006; 22 iunie 1913- „Clopotele tânguitoare ale bisericilor vestesc mobilizarea în versiunea Arhimandritului Roman Sorescu”,. „Caietele « Columna »”, nr. 3/2008, revistă trimestrială de literatură si artă- ulterior cuprins în lucrarea „Din viaţa şi activitatea arhimandritului Roman Sorescu”, autor Marin I. Sorescu, Editura Măiastra, Tg. Jiu, 2009, p. 78-86.

Azi, vom publica primele epigrame, din credem noi, sacul nesfârșit … pe care autorul îl are deja pregătit. Intitulate „Pamflete amare”, acestea se vor a fi acele mărturii peste vreme, pe care domnia sa le va arăta… „urmașilor…urmașilor, săi”. Cu siguranță!

ARICIUC CORVIN BOGDAN


NAȚIE
Știm că orice NAȚIE
Are-n drum vreo stație;
Îns-a noastră scoate fum
Se pare că n-are… drum!

BENZINĂ
Sare prețul cu un pol,
Se-anunță răzbel la… Pol.
Dar conflictul s-a gătat:
Prețul stă tot agățat.

TRĂDICEANU
E mare fierbere-n popor:
Nu s-ar mai spune…„trădător”.
Decret s-a dat în Apuseni,
Pentru numiții TRĂDICENI.

MIȘCARE
Unii spun: mișcarea, mersul
Ar combate-,n termen, stresul;
Însă suferă, palizi,
La bordul unor… bolizi.

POLITICHIE
A noastră politichie
E-o mare GOGOȘERIE!
La alegeri, vot- fabule:
„Ia gogoașa, măi neamule!”

ESENȚE
Flaconul mic este, în spețe,
Deținătorul de esențe;
Dar cum mai plouă și s-adapă,
Plătești un preț nebun la… APĂ!

NEGOCIERE
Amabil, dup-un scris tipic,
Cu buza unsă cu aspic,
Așteaptă, avanseaz-un pic:
El, totul, iară tu, nimic!

MOBIL
Intră atâta de subtil
Sub pielea noastră-acest MOBIL,
Căci fără el parcă ne latră
Câinii din Epoca de Piatră!

OCHII
Ești trăitoare pe pământ
Unde nimic nu-i dat, nici Sfânt;
Când minți frumos și-mi dai ocol,
Frumoșii ochi te dau de gol.

AMANET
Când l-au ucis, eram pe plus;
Nici lumânare nu i-au dus.
Acum, e tot amanetat:
Merg să întreb cu cât m-au… dat?

MUNCA
Nu poți să faci pe mauss „click”
Să-ți iasă totul dintr-un tic.
Când dejunezi și mesteci șunca,
Ridică, pe-al ei soclu, MUNCA!

BALAST
Se releva într-un sondaj
Că purtăm zilnic un bagaj
Greoi, trufaș, semeț, cu fast,
Ce se va dovedi- balast!

TOAMNĂ
Cad picăturile în șoapte,
Roiesc, deasupra, frunze moarte…
Iar pentru OM e ca o damnă: Îi bate-n ușa vieții

TOAMNA! LOC DE BUNĂ ZIUA
În ciclul vieții noastre scurte
Spunem și vrute și… nevrute;
Batem și apa, în sec, piua,
Dar lăsăm loc de BUNĂ ZIUA?!

BĂUTURĂ
Bea de necaz, de bucurie,
Bea ca s-arate bărbăție…
Nu mai suportă dulce, acru,
Pesemne bea ca să-l ia …racu!
RADĂCINI De-i tai o creangă, pomul crește;
Smulgi rădăcina: putrezește!

GROPACIOV
Crescut, udat, dar nu de ruși,
El îi băgă pe toți sub… duș;
Și ca să mulțumească VESTUL,
LaMalta, a luat apă restul.

ACASĂ
Nu e nicicum totul pierdut,
Mai poți să faci un pas, o pasă…
Nu ești nici șchiop, nu ești nici mut
Cât încă poți să spui: ACASĂ!

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

SACUL CU GLUME

Aplicația care îmi numără pașii m-a întrebat dacă am murit. Nu credeam în viața mea …

SACUL CU GLUME

  – Salut, Pizza Hut? – Nu, Google Pizza – Ahh, îmi pare rău… am …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: