ACASĂ / ARTICOLE / SECRETELE ARHIVELOR / Decorație conferită în 1897 lui Ștefan Sihleanu

Decorație conferită în 1897 lui Ștefan Sihleanu

Ștefan Sihleanu a fost doctor în drept și științe naturale de la Universitatea din Napoli (Italia) la 1876, director la Ministerul de Finanțe de la 1881 până la 1888 și a publicat: Studiu asupra peștilor electrici (1876), Curs de zoologie generală (1881- 1888), 18 ani de istorie financiară de la 1870 la 1887 (1889) (Dim. R. Rosetti, Dicționarul contimporanilor, București, 1897, p. 170).

Adeverința lui Ștefan Sihleanu de primire a brevetului de Comandor al Ordinului „Coroana României”, semnată în 5 iulie 1897.
Decretul regal nr. 1.955 din 10 mai 1897

În urma intervenirii ministrului Cultelor și Instrucțiunii Publice și urmare a raportului lui D. Sturdza, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 9.704 din mai 1897, regele Carol I a semnat în București, la 10 mai 1897, decretul nr. 1.955, prin care i-a conferit lui Ștefan Sihleanu, secretar general al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice și profesor la Universitatea din București, Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor. Potrivit adeverinței de primire a brevetului de Comandor al Ordinului „Coroana României”, semnată în 5 iulie 1897, Ștefan Sihleanu s-a născut în București, la 1 februarie 1857 și își avea domiciliul în aceeași localitate.

Prezentăm descrierea distincției onorifice, precum și reproducerile grafice care provin de la Arhivele Naționale Istorice Centrale, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, dosar nr. 60/1897 (documentele) și Cantacuzino (decorația). Ordinul „Coroana României”, instituit prin legea nr. 1.244 din 10 mai 1881, în memoria proclamării regatului, avea scopul de a recompensa serviciile aduse statului. Conform Regulamentului Ordinului „Coroana României” nr. 2.002 din 6 august 1885 (publicat în „Monitorul Oficial” nr. 103 din 10 / 22 august 1885, pp. 2100-2101):

Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor (avers și revers).
Ordinul „Coroana României” în gradul de Comandor (avers și revers).

„Decorația acestui Ordin este o cruce cu ramuri egale; fiecare ramură e de smalt roșu, având împrejur o dungă albă; între ramuri e cifra regelui. În mijlocul crucii e un medalion cu două fețe: partea de deasupra conține Coroana Regală de oțel, pe smalt roșu; împrejur, pe un cerc de smalt alb, e scris, în partea superioară: PRIN NOI ÎNȘINE, și, în partea inferioară, 14 MARTIE 1881. Reversul medalionului poartă scris la mijloc, pe smalt roșu: 10 MAIU; și împrejur, pe un cerc alb: 1866, 1877, 1881. Crucea e atârnată de o panglică albastru-închis, cu câte o dungă pe fiecare latură de culoarea oțelului… Comandorii poartă crucea cu cifra de aur, în mărime de 60 mm, atârnată la gât”.

Laurențiu-Ștefan Szemkovics

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ordinul „Coroana României” acordat în 1915 lui Constantin Nottara

Urmare a raportului lui Emanoil Porumbaru, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, nr. 34.630 din …

Ordinul „Steaua României” conferit în 1912 lui Ion Mitilineu

Urmare a raportului lui T. Maiorescu, președintele Consiliului de Miniștri, ministrul Afacerilor Străine, cancelar al …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: