ACASĂ / ARTICOLE / LA ÎNCEPUT DE DRUM - ȘCOALA AZI / DENISA LEPĂDATU: „Am venit să vă alin sufletul”

DENISA LEPĂDATU: „Am venit să vă alin sufletul”

Eleva Şcolii Nr. 11 şi-a lansat la Târgul „Librex„ de la Iaşi, cea de-a doua sa carte. Scriitorul gălăţean Petre Rău este mentorul ei.

„De ce sunt eu aici? Am venit să vă ţin de mână pe toţi cei mâhniţi, să vă alin sufletul, să vă picur fericire pe inimă şi să vă mângâi pe obraji. Degeţelele mele ştiu să aline durerea, ochişorii mei ştiu să te înveselească. Vrei să îţi arăt lumea? Dă-mi mâna şi hai să pornim în călătorie!” Sunt cuvintele unei fete de numai 10 ani care şi-a descoperit deja, în ciuda vârstei fragede, vocaţia: să aducă, scriind, fericire oamenilor. Aşa că s-a angajat cu toată fiinţa în acest joc serios de oameni mari şi a publicat două volume, primul de proză şi al doilea de versuri.

Denisa Lepădatu – elevă a Şcolii Nr. 11 în clasa învăţătoarei Titina Şonei – nu a abandonat jocurile copilăriei, dar reuşit să-şi facă deja un loc în lumea literară, despre care vorbeşte cu seriozitatea unui om mare. O simplă discuţie cu ea şi eşti cucerit: are multă sensibilitate şi talent, bun simţ şi nu ascunde deloc că încearcă să devină din ce în ce mai bună, cea mai bună. Asa se scria despre ea atunci…

Anii au trecut si palmaresul acestei tinere de exceptie s-a modificat substantial.

Iata, mai jos, un CV LITERAR, primit chiar de la ea: În octombrie 2015 am fost aleasă membru în comitetul de conducere al WOTC / OMCT – Organizaţia Mondială a Copiilor Talentaţi.

La această întrebare nu sunt multe de spus. Am fost aleasă, în urma participării mele la un concurs organizat în Republica Moldova, unde am obținut premiul 1. Poate vă gândiți la o altă întrebare. La a doua întrebare vă răspund imediat ce ajung acasă, în seara aceasta.

M-am născut în orașul Galaţi, pe 26 septembrie 2002. În prezent sunt elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri’’, profil matematică-informatică intensiv informatică din Galaţi. Mi-am descoperit pasiunea pentru scris în urmă cu șapte ani, când am început să fiu remarcată la concursuri literare, în unele cercuri şi cenacluri de profil, inclusiv în medii virtuale.

Am apărut în mai multe antologii de creaţii literare din țară și din străinătate. Sunt redactor și colaborator permanent la revista literară „Boem@”, la revista ”Micul Prinţ” din Chişinău și la „Literatura copii”.

Din decembrie 2015 am devenit și membră MENSA – organizația mondială a celor mai inteligenți 2% oameni de pe planetă.

În perioada 4-8 februarie 2019 am participat la „Rezidenţa LiterArt Franța-România”, un program literar, artistic şi educaţional organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCOAdolescenţii. În urma rezidenței, a fost publicată antologia ”Itinerarii”, apărută la editura MNLR, mai 2019.

Ca și premii literare amintesc.
• Premiul „Mezin Talent” – Concursul Internaţional de Poezie şi Proză „Starpress 2012”;
• Premiul revistei literare Boema – Festival Naţional de Literatură „Prietenia cuvintelor”, Galaţi (noi. 2012);
• Premiul I – Concursul de Recitare – Festivalul Naţional al Cărţii „Axis Libri” Galaţi (mai 2013);
• Premiul „Nichita Stănescu” – Concursul „Scriitori de ieri, de azi şi de mâine” – „Axis Libri”, Galaţi (mai 2013);
• Premiul I – Concursul de Creaţie „M. Eminescu”, Fundaţia „Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României”, Bucureşti (iun.2014);
• Premiul I – Concursul naţional de creaţie artistică „Amândoi, în aburul pâinii”, Târgu-Mureş (mar. 2014);
• Premiul I la Concursul Naţional „Eternul Eminescu”, Piteşti, (iunie 2014); • Premiul „Medalia de Argint” -Concurs Internaț. Poezie „Tra Sechia e Pannaro”, Modena, Italia (mai 2014);
• Premiul I – Festivalul Internațional de Poezie – Renata Verejanu, Chișinău, R. Moldova, (septembrie 2014);
• Premiu I la Concursul Internaţional de Creaţie Literară „Universul cuvintelor”, Iaşi, (mai, 2015);
• Premiul Editurii InfoRapArt pentru colaborarea prestigioasă din anul 2014, Festivalul Naţional de Literatură „Prietenia cuvintelor” ed. A V-a, Galaţi (noiembrie, 2015);
• Premiul APLER pentru promovarea tinerelor talente – pentru cele două cărţi editate în anul 2014 la editura InfoRapArt, Gala Premiilor APLER, noiembrie 2015, Bucureşti.
• Premiul Municipiului Galaţi – pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea culturii, litera-turii şi publicisticii gălăţene în rândul tinerilor (decembrie 2015)
• Premiul I la Concursul Naţional ”Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”, mai 2018, Bucureşti
• Premiul I pentru poezie la Concursul Naţional ”Mihai Eminescu”, iunie 2018, Botoşani
Cât privește „cărți publicate” aici, pot aminti:
1. Şoapte de catifea, proză scurtă, ed. InfoRapArt, septembrie 2012
2. Şoapte esenţiale, poezie, martie 2013
3. Vampirii din poveste, poveşti, coautor P. Rău, mai 2013
4. Primăvara fără sigiliu, poezie, septembrie 2013
5. Simfonia cuvintelor inocente, poezie, febr. 2014
6. Orfani în haine de duminică, roman, sept. 2014.
7. Compoziţie în alb, versuri, mai 2015
8. Poveşti în pijamale cu fluturi, povestiri, dec. 2015

Ne mai fiind prea multe de spus, mai țin să amintesc că, cunostiinta mea cu Denisa s-a produs la o manifestare culturală, la Muzeul Literaturii Române, unde, bineinteles ea era în program!

GEORGE TERZIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 71 – BUCUREȘTI

Școala Gimnazială nr 71 este o instituție educațională cu un vechi trecut, palmares didactic, parte …

STANCU ANDRA GEORGIANA „Pasiunea mea este să joc teatru”

S-a născut la data de 24.06.2005 în Bucureşti şi este elevă în clasa a VIII-a …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: