ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / DIN LUMEA OLIMPISMULUI

DIN LUMEA OLIMPISMULUI

DIN LUMEA OLIMPISMULUI

 

Un model de pedagogie olimpică

Studiul și cercetarea fenomenului olimpic modern a început, după opinia noastră, o dată cu înființarea Academiei Olimpice Internaționale (A.I.O), la Olimpia, în Peloponez, Grecia, în anii `60 ai secolului trecut.
De atunci, de mai bine de o jumătate de secol, la Olimpia, an de an, sunt organizate întruniri cu participare internațională, pe diverse teme legate de spiritul olimpic.
Acesta a fost modelul creării Academiilor Olimpice Naționale (A.O.N). La noi în țară, Academia Olimpică Română (A.O.R) după trei ani de la înființare, avea în anul 1994 și primele filiale în București și Brașov. Acum are filiale aproape în toate județele țării. La rândul lor, filialele au dat naștere cluburilor și cercurilor olimpice în câteva orașe și nenumărate școli.

DIN LUMEA OLIMPISMULUI 1

Promovarea simbolurilor olimpice

Comitetul Internațional Olimpic (C.I.O), începând cu anul 1975, propune ca ziua de 23 iunie să fie sărbătorită ca ”ZI OLIMPICĂ”. Aceasta, în amintirea zilei de 23 iunie 1894, când Pierre de Coubertin lansa la Sorbona ideea renașterii Jocurilor Olimpice în spirit modern.
Pe 23 iunie, în peste 200 de țări se celebrează olimpismul. Este cea mai frumoasă ocazie de a se face cunoscute și înțelese simbolurile olimpice. O atenție specială i se acordă semnificației imnului olimpic, a cercurilor olimpice, a steagului olimpic, a jurământului olimpic, a flăcării olimpice și a ideii de Sat Olimpic.

Sport, cultură, artă, armonie și fair-play

Pentru a nu rămâne doar la o tratare teoretică a spiritului olimpic, am găsi de cuviință să căutăm și o modalitate practică, cu implicarea directă a copiilor și tinerilor de pretutindeni în acest fenomen. Sub devizele ”Învinge-te pe tine însuți” și ”Bucurie în duhul păcii” am creat Pentatlonul Olimpic Școlar pentru mileniul III, în anul 2000, pe pragul noului mileniu.

DIN LUMEA OLIMPISMULUI 2

DIN LUMEA OLIMPISMULUI 3

Pornind de la Citius, Altius, Fortius (mai repede, mai înalt, mai puternic), am ales trei probe sportive: alergare 30 pl, săritura în lungime de pe loc și aruncarea mingiei de baschet cu două mâini, de sus.
Având în vedere că deviza Citius, Altius, Fortius are și o importantă conotație spirituală, care implică în egală măsură mintea, sufletul și trupul, am inclus în Pentatlon, ca a patra probă, un test de cultură.
A cincea probă constă într-o exprimare artistică la alegere (creație literară, recitare, interpretare muzicală, desen, pictură, dans, euritmie, teatru, etc.)
Performanțele la fiecare probă sunt apreciate în note și puncte. La nivelul unei clase de elevi, se va decide cei care au cel mai mare punctaj, să reprezinte clasa la etapa pe școală. Pentru a fi vrednici de aceasta, trebuie să corespundă și la capitolul fair-play, al respectului, al cavalerismului, al bunei cuviințe. Acest aspect este în final cel hotărâtor. Îi recomandă pe cei care sunt cu adevărat vrednici să reprezinte o colectivitate.
Iată cum, prin acest pentatlon, încercăm să punem în valoare ideea lui Pierre de Coubertin, care spunea: ”Olimpismul tinde să strângă întrun singur mănunchi strălucitor, toate principiile care concură la perfecționarea omului”. Aceasta să ducă, în cele din urmă, spre armonia deplină a ființei umane.
La fiecare etapă a acestui pentatlon se desfășoară și un scurt ceremonial olimpic. Toți concurenții sunt ”actorii”, care poartă simbolurile olimpice, într-un exercițiu practic de pedagogie olimpică.

Prof. RADU FRUNTEȘ,
Director A.O.R- Filiala Brașov, Brașov, 26.02.2015

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Euro 2024 – turneul final la care vom striga din nou „Hai România!

După o lungă a ș t e p t a r e , românii vor …

Naționala feminină de handbal, calificare en-fanfare la Campionatul European

Echipa națională feminină de handbal a României s-a calificat fără niciun fel de emoții la …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: