Duminică – 13.04.2025, vom sărbători Intrarea Triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, altfel spus – Praznicul Florilor!
Mântuitorul vine, și de această dată, „în chip umil și smerit, călare pe mânzul asinei”
Iar noi, îl vom întâmpina și primi cu ramurile roditoare de faptele cele bune, ale credinței, nădejdii și dragostei, ale milei trupești și sufletești, ale rugăciunii și postirii!
El va (re)veni, în cetatea cea vrednică a ființei, inimii, sufletului și persoanei noastre, acolo unde El vrea și, deci, își va face sălaș și lăcaș!
Și, apoi, vom pătimi și, compătimi, laolaltă, trecând prin pătimiri, jertfă, răstignire apoi, moarte și, ajungând, mai ales, la Înviere, al Lui și a noastră!
Căci, ne va scoate și pe noi din iadul fragilității, vulnerabilității, slăbiciunii, bolii și neputinței noastre, comunitare și personale!
Să ne ajute Dumnezeu să prăznuim și, în acest an, în chip special, cum se cere sau impune, așa cum trebuie, cum se cuvine!
Asistând, participând la Sfintele Slujbe și bucurându-ne de fastul și solemnitatea evenimentului sfințitor și mântuitor, în sine!
Să înțelegem, să realizăm, și de această dată că, și acest gest soteriologic și hristic sau mesianic, a fost și, este împlinit „pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire!”
Da, va să zică, (și) Praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim sau al Floriilor, din sau, în acest an, îl vom sărbători cu totul altfel, adică, mai bine decât anul trecut sau, cel puțin așa ar trebui!
Desigur, la fel și Săptămâna Mare precum și Sfintele Paști ar trebui să fie prăznuite în mod diferit de anii trecuți căci, aceasta înseamnă evoluția spirituală și progresul sau urcușul duhovnicesc dar, în sfârșit, acum, vorbim, de acest praznic!
Important este să înțelegem, și în acest an, altfel spus, și de această dată că, în planul providențial și istoric al mântuirii neamului omenesc, momentul/evenimentul Intrării triumfale și festive ori solemne a Mântuitorului, sub purtarea de grijă, proniatoare al lui Dumnezeu precum și asistența Duhului Sfânt, în Cetatea Ierusalimului, s-a întâmplat și consumat, în fiecare an, în istoria neamului nostru omenesc!
Diferența, deosebirea însă, este că, după cum am mai spus și cu alte prilejuri sau ocazii, poate, acum, în acest context și, în aceste condiții, vom înțelege, cât mai mulți dintre noi și, cât mai adevărat, ce înseamnă lipsirea noastră, a unora dintre noi, de Biserică și de Sfintele Ei Slujbe, ce înseamnă neparticiparea la programul sacru, liturgic, spiritual și duhovnicesc al Eclesiei!
Și, poate, la agapa, praznicală, cu dezlegare la pește și la vin, din ziua Sfintei Sărbători, vom înțelege amăreala sau amărăciunea celor lipsiți, permanent, al celor care nu au avut un pește și un pahar cu vin, pe masă, nici anul trecut și, probabil, nici în urmă cu doi sau trei ani!
Și, deci, poate, acum, măcar acum, ne vom trezi, ne vom deștepta și vom realiza cu toții ce înseamnă să ai și, să poți, în condițiile în care iată, încă, sunt situații speciale și deosebite, când nici nu ai nici nu poți!
Da, altfel spus, poate că, acum, vom înțelege, corect, complet, eficient și sincer, ce înseamnă să fii empatic, solidar, filantrop, unit, milostiv și altruist!
Prin urmare, poate că, acum, de data aceasta adică, vom conștientiza ce înseamnă să apreciezi și să prețuiești ceva și, pe cineva, atunci când îl ai nu când îl pierzi și, deci, când nu îl (mai) ai!
Cu alte cuvinte, aici și acum, este vremea trezirii, revenirii, restartării și resetării sau recalibrării noastre, atunci când, lucizi fiind, cerebrali și fără panică, să realizăm, cu adevărat, ce este ori ce înseamnă dorul de sau după Dumnezeu – El – Singurul Apărător și Ocrotitor al nostru, dorul după Maica Domnului, după Sfinți, după Sfintele Slujbe, după Sfânta Liturghie și (după) Dumnezeiasca Euharistie!
De aceea, da, se poate spune, și în această situație ori ipostază, a războiului de aproape și, de departe, mai nou și al celui economic sau comercial, că „în tot răul este și un bine, adică, dincolo de orice rău este și (un) bine!”
Poate acesta: al reevaluării și reconsiderării tuturor valorilor noastre spirituale și principiilor, veridice, duhovnicești, între sau printre altele, ele nefiind nimic altceva decât veritabile virtuți ori calități, dătătoare și făcătoare de viață, de autentică Viață!
În rest și, în concluzie, în toată această perioadă a poticnirii și vreme a încercării noastre, sociale, comunitare, globale, planetare și comunionale, haideți, oameni buni, ca, împreună, să ne unim, să ne punem, cu toții, în genunchi, pe post și (pe) rugăciune!
Căci, numai acestea, sunt armele gestionării, depășirii și ieșirii noastre din această cumplită criză și incontestabilă cumpănă mondială, a războiului, de toate felurile, de lângă noi și, de mai departe de noi!
Și, totodată, veniți fraților, să ne rugăm, pentru toți semenii noștri, aflați în linia întâi, în luptă și (în) misiune, în frunte cu medicii, cadrele medicale, sanitare, militare, poliție, jandarmerie, armată, pompieri, ambulanță, salvare, smurd, autorități civile și militare, centrale și locale, (de) oriunde ar fi ei, slujitori ai sfintelor altare, de la cel mai mare până la cel mai mic, primari, notabilități și funcționari, centrali sau locali, pentru toți, altfel spus, să punem o rugăciune, să aprindem o lumânare, să dăm un pomelnic sau un acatist, cât și pentru cei pururea singuri, izolați, însingurați și marginalizați, tineri însă, mai ales, bătrâni, de la orașe dar, în special, de la sate și, din cătune, unde nu ajunge nimeni sau, aproape, nimeni!
Pentru ei, pentru toți, să ne rugăm Domnului nostru Dumnezeu – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, să îi ajute, să îi apere, să îi ocrotească și să le poarte, neîncetat, de grijă iar, pe noi, pe toți, laolaltă, să ne binecuvânteze, neîntrerupt, cu al Maicii Domnului – Născătoarea de Dumnezeu, Sfânt Omofor, Brâu, Acoperământ și, sfinte rugăciuni, și cu al tuturor Sfinților Săi cei bineplăcuți, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!
Dumnezeu să ne poarte de grijă și să ne ajute, tuturor, în continuare, în tot lucrul cel bun și binecuvântat! Amin!
Praznic frumos și binecuvântat! Amin!
@Stelian Gomboș
steliangombos.wordpress.com
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro