ACASĂ / ARTICOLE / RESTITUIRI / EMINESCU – PILDĂ DE VERTICALITATE MORALĂ

EMINESCU – PILDĂ DE VERTICALITATE MORALĂ

EMINESCU – PILDĂ DE VERTICALITATE MORALĂ

În timp ce studia la Viena, Mihai Eminescu îi scrie lui Iacob Negruzzi la 11 februarie 1871, printre altele: „În articolul «Echilibrul» publicat în «Federaţiunea» (Nr. 38 și 39, Mai 1870) am susţinut autonomia Transilvaniei, fărămarea dualismului, a unei forme ce contrazice natura obiectivă a monarhiei, dreptul ce-l are fiecare popor de a-şi determina viaţa prin legi şi de a avea un propriu organ pentru formularea acestor voinţe, o legislatură. Acest articol a dat însă (ocazie) procurorului public din Pesta de-a mi cita la judecătoria de instrucţiune(…)”.
Mare patriot şi militant pentru unitatea națională a românilor, Eminescu, de Anul Nou 1870, împreună cu alți studenți români, aflați şi ei la studii în capitala Austriei, au făcut o vizită domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflat în exil la împlinirea a 400 de ani de la sfinţirea mănăstirii Putna, s-a implicat decisiv în organizarea sărbătorilor dedicate evenimentului, propunând şi un congres al studențimii. Din pricina izbucnirii răzoiului franco-prusac, serbările au fost amânate pentru anul următor (1471) la 15 august.
Preşedinte al Comitetului de organizare a fost Ioan Slavici iar ca secretar, Mihai Eminescu. Serbările au fost o deplină reuşită. Din mărturisirea lui Eminescu aflăm că, la acea sărbătoare, au fost multe momente înălţătoare, dar cel mai deosebit și mişcător al întregii serbări a fost cel al colonelului Boteanu, care, în ţinută de gală, după o scurtă cuvântare, a îngenuncheat înaintea mormântului marelui Voievod Ștefan cel Mare, şi-a desfăcut centironul de aur de la brâu şi l-a aşezat pe mormânt, spunând că îl depune în numele oştirii române, în semn de admirare și mare veneraţiune, provocând lacrimile celor de față.
Răspunsul la motivul care l-a determinat să-şi exprime punctul de vedere asupra unei importante chestiuni politice a momentului respectiv îl aflăm, clar exprimat, în ultima frază din acea scrisoare: „… E destul de tristă starea unui popor când trebuie să lupte pentru limbă și naţionalitate în numele confesiunii religioase căreia-i aparţine”. „Federaţiunea” al cărei proprietar era Alexandru Roman, profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Pesta şi deputat de Bihor în Parlamentul de la Pesta, a devenit o publicaţie a tuturor românilor care combăteau dualismul austro-ungar și lupta pentru egalitate în drepturi a românilor cu celelalte naţionalităţi din Ungaria. Acuzat pentru cele ce se scriau în gazetă, Al. Roman a fost închis la Vacs. În lipsa lui, la conducerea ziarului a rămas Ion Poruţiu, redactor responsabil.
După eliberarea din temniţă, Al. Roman preciza în nr. din 14 dec. 1871: „Publicul român ştie că eu în două ocaziuni, în două procese ce avusesem, între altele mai multe, înaintea Curţii Juraţilor din Pesta, am refuzat cu persistenţă a spune numele autorilor articolelor incriminate. Cum de aş putea spune numele corespondenţilor mei expunându-i la persecuţiuni şi neplăceri? Aceasta nu am făcut-o şi nici voi face cât timp voi fi redactor”.
Pentru articolul „Echilibrul”, mai întâi a fost luat la întrebări redactorul responsabil Ion Poruţiu. Fermitatea şi tăria de caracter a lui Mihai Eminescu o observăm în frazele următoare din acelaşi articol: „E timp să declarăm neted şi clar că în ţara noastră (căci este a noastră mai bine decât a orişicui) noi nu suntem și nici vrem să fim maghiari ori nemți. Suntem români, vrem să rămânem români şi cerem egala îndreptăţire a naţiunii noastre”.
Deşi nu era obligatoriu, Eminescu şi-a dezvăluit identitatea şi că el a semnat cu numele de Varo (cel al eruditului enciclopedist al antichităţii romane Marcus Terenţiu Varo, 116-127 înainte de Hristos), asumându-şi responsabilitatea pentru cele scrise, motiv pentru care a fost şi el citat de către procurorul din Pesta. Delictele de presă erau incriminate de art. 33 din Legea presei XVII din 1848.
Încă nu s-a dovedit dacă în acest proces intentat lui Mihai Emirescu s-a pronunţat vreo sentinţă de condamnare, însă multe păreri converg spre presupunerea că numele autorului articolului a fost aflat de autorităţi abia la 13 noiembrie 1870, şi cum delictele de presă aveau ca termen de prescripţie 6 luni, fapta s-ar fi prescris. De aceea, la rotunjirea unui centenar de la înfăptuirea, într-o clipă fastă, de dimensiune astrală a acestui miracol, noi, cei de astăzi, de la vlădică până la opincă, noi înşine să ne interzicem să fim „mici de zile, mari de patimi/inimi bătrâne, urâte…” (Eminescu) şi prin modul cum vom realiza importanţa vitală a acestei demiurgice înfăptuiri, într-un mod cât mai convingător şi divers, să dovedim că suntem în stare să ne ridicăm la înălţimea frumuseţii morale a acelei „lumi ce gândea în basme şi vorbea în poezii” (Eminescu — Venere şi madonă, p. 47) de care, din nefericire, suntem atât de departe astăzi, stare de fapt, căreia să-i punem urgent capăt.
Să ne amintim, între alţii, de Ion Inocenţiu, Micu Klein, întemeietorul Blajului, pe care l-a ctitorit cu spirit vizionar, făcând din acesta „o cetate de credinţă şi tărie românească” , vitală pentru miracolul ce avea să se nască în urmă cu o sută de ani.

GEO CĂLUGĂRU, Membru U. S. R.

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Nicolae Crevedia poet al Câmpiei Dunărene

În 2020 documentându-mă despre Monumentul eroilor din Comuna Crevedia, printre multe alte aspecte am găsit …

Societatea Istorică Iuliu Barasch

Nicolae Bălcescu scria prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie în Societății de Științe din România publicată …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: