ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / EVENIMENTE

EVENIMENTE

CRONICA LITERAR-ING din 15 ianuarie 2025

Foto: Ioan Ganea-Christu

În ziua de 15 ianuarie 2025, în sala mare AGIR, din bulevardul Dacia nr. 26, din Bucureşti, s-a desfăşurat şedinţa curentă cumulată a Cercului Scriitorilor Ingineri LITERAR ING şi a Cercului Inginerilor Epigramişti INGEPIGRAMA din AGIR, care s-a constituit într-o adunare festivă a celor două cercuri pentru a sărbători: ZIUA CULTURII NAŢIONALE Totodată, în această zi de 15 ianuarie, se împlinesc 175 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, ocazie cu care cei prezenți i-au adus elogii prin discursuri, poezii și cântece atât din creația proprie, dar mai ales au susținut recitaluri din opera nemuritoare a acestui geniu al poeziei românești.

Domnul Viorel Martin, preşedintele celor două cercuri literare, a salutat publicul cu celebrul salut eminescian Trăiacă Nația și toată lumea i-a răspuns: Sus cu Dânsa! În prezidiu au fost invitați: George Corbu, Florian Laurenţiu Stoica, Ionel Marin și Corneliu Cristescu. Florian Laurenţiu Stoica a început cu urarea La mulţi ani cu sănătate! A prezentat câteva aspecte ale activităţii din ultimii 15 ani, în mod special despre fundaţia pe care o conduce, editură, dar şi despre Revista Independenţa Română-Independenţa prin Cultură. A amintit despre cărțile pe care le-a scris: Lumini sub umbre, Lumini pestriţe, Bucle de lumină, Lumini în ultraviolet, Lumini abisale. În încheiere, domnul Florian Laurenţiu Stoica a citit poezia proprie: Români, apăraţi-vă ţara! Domnul Ionel Marin, redactorul şef al Revistei Bogdania.

A menționat, printre altele, că: „Eminescu ne-a învăţat ce înseamnă DORUL de ţară, de oameni și de cultură”. Domnul Corneliu Zeana, doctor cardiolog, în calitate de scriitor, respectiv un mare epigramist, s-a prezentat cu recentul volum de epigrame, intitulat: Epigrame şi fabulaţii. Un fost licean de la Colegiul Național Ion Luca Caragiale din București, Tudor Paul Martin Stan căruia i s-a înmânat o Diplomă de onoare. Domnul Vasile Topârceanu, a cântat romanţa Somnoroase păsărele. Domnul Constantin Nicolae Gavrilescu, după ce urează La mulţi ani!, celor prezenţi, recită o poezie proprie, elaborată pe baza versurilor lui Eminescu. Ovidiu Ţuţuianu, scriitor, pianist şi compozitor, a interpretat: Sara pe deal şi Pe lângă plopii fără soţ, iar în final, o melodie proprie, pe versurile lui Eminescu: Stelele-n cer!

Celebra actriță Doina Ghiţescu a recitat două poezii din creația lui Nicolae Rotaru. Domnul Geo Călugăru, scriitor și jurnalist, a pregătit eseul: Eminescu şi cultura indiană. Scriitorul Ioan Raţiu l-a considerat pe Eminescu un adevărat vector al culturii române şi a recitat o poezie proprie dedicată poetului nostru național. Doamna Niculina Merceanu, scriitor și jurnalist, membru al Comitetului Român pentru Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române, Divizia de Istorie a Ştiinţei, a citit poezia lui Eminescu, intitulată: Doina. Domnul Ovidiu Curea, scriitor, a citit un poem din creația proprie, din care citez: Faceţi linişte în jur,/ (…) Eminescu trece.

Domnul Nicuşor Constantinescu, scriitor, decan în vârstă de 97 ani a recitat poezia: Dor de Eminescu. Scriitorul și jurnalistul Dorel Vidraşcu și-a făcut intrarea într-un mod spectaculos parafrazându-l pe Nichita Stănescu: Ce minune să sunteţi, ce minune că încă mai sunt şi eu pe aici! Domnul Ioan Ganea-Christu, scriitor și jurnalist, preşedintele Clubului Epigramiştilor „Cincinat Pavelescu” din Bucureşti, a citit o compunere/amintire din şcoală, legată de ziua de 15 ianuarie, şi un catren intitulat Un fel de epitaf. Domnul profesor universitar Marin Alexandru, de la Universitatea din Chişinău a adus un pios omagiu Marelui și Unicului nostru Eminescu!

Au mai luat cuvântul următorii: Ovidiu Ţuţuianu, Grigore Curcanu, președintele Asociației culturale, al Revistei și Cenaclului Dor de infinit, Liviu Zanfirescu, scriitor și jurnalist. Poeta Maria Sturdza Clopotaru, a recitat din creația proprie, poezia Geniu sublim. Citez: Din sfera ta, aruncă peste Ţară/ Aripa de lumină protectoare,/ Invocă zeităţile solare,/ Speranţa mântuirii să nu piară! Au urmat Ion Forcoş, scriitor, cooordonatorul Cenaclului bucureștean Chipul cuvântului și Ioan Stanciu, epigramist. Domnul colonel(r) Gheorghe Matei, a adus omagiu personal, prin crearea și prezentarea unor postere de dimensiuni foarte mari, avându-i pe Eminescu, Iorga, Enescu şi Brâncuşi. Lucrările au fost apreciate cu aplauze din partea publicului.

Un alt momentul muzical a fost susţinut de Gheorghe Cărbunescu, cântăreţ de romanţe, interpretând un CD personal Romanțe pe versuri de Mihai Eminescu melodia: O mamă, dulce mamă. Au fost invitați pe scenă Marilena Caraghiaur, scriitoare și actriță, Radu Julian, scriitor și artist plastic, Gheorghe I. Gheorghe, Ana-Maria Cercel. Doamna Mihaela Mariana Cazimirovici, scriitor, jurnalist și artist plastic a citit o poezie din creația proprie: Nichita era printre degetele lui Eminescu! Domnul Corneliu Cristescu, scriitor și jurnalist, a citit un eseu despre Ziua Culturii Naţionale şi Aniversarea lui Mihai Eminescu, elaborat de Inteligenţa Artificială ! Domnul George Corbu, a citit din creația proprie, rondelul Eminescu este ţara. Domnul Viorel Martin, a mulţumit tuturor pentru prezență și implicare în acest act cultural.

Eveniment școala 280

Sub razele blânde ale primăverii și în atmosfera plină de emoție a literaturii pentru copii, elevii clasei a II-a (Şcoala Gimnazială nr. 280 din București, sector 5) au oferit o întâlnire de neuitat în cadrul Programulului național „Școala altfel”, o adevărată călătorie prin lumea cuvintelor fermecate. Într-o sală frumos decorată cu flori, citate literare și desene realizate de copii, micii noștri artiști și-au demonstrat talentul și pasiunea pentru lectură. Evenimentul a debutat cu lecturi personale și prelegeri din partea celor invitați despre importanta culturii în formarea individuală a copiilor.

Invitații literari au fost: Doina Bârcă, poetă și redactor al revistei “Independența Română – Independența prin cultură”, respectiv secretar literar al Fundaţiei LiterarIstorice „STOIKA”;Eugenia Duță, scriitoare și fondatoare a editurii Fast Editing; George Terziu, scriitor și director al Grupului Cervantes (editură și revistă), Florentin Streche, filolog și redactor al revistei “Independența Română – Independența prin cultură”. Promovarea articolelor din revista Independența Română – Independența prin cultură” i-a făcut pe copii extrem de curioși și dornici să crească mari, pentru a deveni cândva redactorii unei publicații culturale!

Unul dintre momentele cele mai așteptate a fost secțiunea de recitare, unde copiii au avut ocazia să își exprime sentimentele și gândurile prin versuri, sub îndrumarea atentă a învățătoarei Toma Mihaela și doamnei psiholog Daniela Luminița Rădulescu. Fiecare elev și-a pregătit poezia, aducând în fața colegilor nu doar cuvinte, ci și trăiri autentice. Recitările au fost diverse, abordând teme precum prietenia, speranța, curajul și iubirea față de valorile naționale. Fiecare copil a adus o notă personală în interpretarea poeziilor, iar acest lucru a creat un moment plin de sensibilitate.

Învățătoarea a fost alături de elevi la fiecare pas, oferindu-le sprijin și încurajare, ajutându-i să înțeleagă mai bine cum să își exprime emoțiile prin cuvinte. A fost un exercițiu nu doar de memorare, dar și de auto-descoperire, în care fiecare copil a învățat să își valorifice sentimentele și să le împărtășească cu ceilalți. La finalul fiecărei recitări, toți copiii au aplaudat cu entuziasm, iar atmosfera a fost una de susținere și respect reciproc. După fiecare recitare, „Moșul” Doina Bârcă a oferit un cadou pentru fiecare copil, iar serbarea a continuat cu zâmbete și momente emoționante. Astfel, fiecare copil a plecat acasă nu doar cu un dar fizic, ci și cu o amintire prețioasă din această zi minunată. Florentin Streche

Corneliu Cristescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

EVENIMENTE

PERT 2024 – Eveniment istoric remarcabil Anul acesta, între 27-29 septembrie a avut loc la …

EVENIMENTE

Școala de vară a Societății de Geografie, filiala Giurgiu Fundația Literar istorică STOIKA care editează …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: