După ce, în sezonul trecut, fotbalul românesc nu a avut nicio reprezentantă în grupele vreunei competiții continentale organizate sub egida UEFA (Champions League, Europa League și Conference League), actuala ediție a întrecut toate așteptările românilor. Campioana țării noastre, FCSB, a reușit un parcurs european de excepție și a ajuns în faza optimilor de finală ale Europa League, performanță reușită pentru a doua oară în această competiție.
Gruparea patronată de Gigi Becali mai atinsese acest prag în ediția 2012/2013 a Europa League, când a fost eliminată de Chelsea, după 1-0 la București și 1-3 la Londra. În momentul redactării acestui material, FCSB urma să se dueleze în „optimi” cu formația franceză Olympique Lyon.
Record de meciuri în Europa
Parcursul avut în acest sezon european le-a adus celor de la FCSB și un record european, și anume cel mai mare număr de meciuri jucate într-o ediție a cupelor europene!
Astfel, cu cele două partide pe care le va disputa în „optimi” cu Olympique Lyon, echipa pregătită de Elias Charalambous, va ajunge la un număr total de 20 de de jocuri, depășind recordul de 19 meciuri într-un sezon european stabilit de formația greacă Olympiakos Pireu în ediția 2023- 2024, când a câștigat trofeul Conference League. FCSB a început aventura europeană încă din primul tur al Champions League, trecând lejer de formația Virtus din San Marino: 7-1 în deplasare și 4-0 acasă.
Adevăratele confruntări au început din faza următoare, când roș-albaștrii au eliminat mult mai greu campioana Israelului, Maccabi Tel Aviv: 1-0 în deplasare, după ce în tur remizase, 1-1, pe teren propriu. În turul trei, FCSB a dat peste Sparta Praga și, după un meci bun reușit în Cehia (încheiat la egalitate, 1-1), a avut o prestație sub orice critică în prima repriză a returului de la București, fiind condusă la pauză cu un scor de neprezentare: 0-3.
„Roș-albaștrii” s-au prezentat cu totul altfel în partea secundă, au marcat de două ori, dar n-au mai reușit să întoarcă rezultatul și, astfel, au fost „retrogradați” în Europa League. În play-off-ul acestei competiții, FCSB a dat peste austriecii de la LASK Linz, campioana României remizând, 1-1, în prima manșă disputată în deplasare și învingând la limită, 1-0 în returul de pe teren propriu. În grupele Europa League, potrivit noului format al întrecerii, „roș-albaștrii” au înregistrat următoarele rezultate: 4-1 cu RFS (acasă), 1-0 cu PAOK Salonic (în deplasare, meci în care cei de la FCSB au jucat aproape o întreagă repriză cu un om în minus, Olaru fiind eliminat), 0-4 cu Glasgow Rangers (în deplasare), 2-0 cu Midtjylland (acasă), 0-0 cu Olympiakos Pireu (acasă), 0-0 cu Hoffenheim (în deplasare), 3-2 cu Qarabag (în deplasare) și 0-2 cu Manchester United (acasă).
De remarcat faptul că FCSB a învins în această fază trei campioane naționale, și anume PAOK Salonis (campioana Greciei), Midtjylland (campioana Danemarcei) și Qarabag (campioana Azerbaidjanului). Ratând, totuși, clasarea în primele opt formații la finalul acestei faze, FCSB a fost nevoită să dispute o „dublă” de baraj pentru accederea în optimile de finală. Iar adversară i-a fost nimeni alta decât PAOK Salonic, formația pregătită de Răzvan Lucescu și cu care românii se duelaseră și în grupă. FCSB a reușit o dublă de vis și s-a calificat după ce a învins în ambele meciuri: 2-1 la Salonic și 2-0 la București. Parcursul european i-a asigurat campioanei României și o rețetă financiară de excepție, gruparea patronată de Gigi Becali urmând să primească suma de 1.750.000 de euro din partea UEFA pentru accederea în „optimi”.
Această sumă se adaugă celor 10,77 de milioane de euro încasate deja de FCSB de la forul continental pentru rezultatele punctele cucerite în sezonul european. În plus, gruparea roș-albastră a vândut bilete de aproximativ 5 milioane de euro la meciurile din Europa League disputate pe teren propriu. Nu în ultimul rând, coeficientul european a celor de la FCSB a crescut considerabil în acest sezon, la 24,000, ceea ce îi va putea asigura adversari mai facili în ediția viitoare a cupelor europene.
Mugur Băileșteanu
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro