ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / FESTIVALUL ÎNȚELEPCIUNII ROMÂNE – TECUCI 2019

FESTIVALUL ÎNȚELEPCIUNII ROMÂNE – TECUCI 2019

Aforismele – Judecată care redă într-o formă expresivă și concisă un adevăr sau o părere cu privire la viață; cugetare, sentință, maximă. Mi-am amintit… de unele aforisme ale lui în legătură cu ucenicia mea de undițar. Pescuitul, zicea domnia- sa, e o îndeletnicire liberă și plăcută, chiar când nu prinzi nimic, deși peștele de undiță și mămăliga de râșnita nu țin saț. Aforismul e o cale de comunicare cu cititorul mult mai rapidă și mai convingătoare decât poezia și filosofia. Chiar și „ Profesorul” lui Hitler, Frederich Nietzsche a scris aforisme!


Un ziarist hâtru, dar și inspirat, titra despre evenimentul de la Tecuci: „Elevii au pus Tecuciul pe harta culturală a lumii. De azi voi fi acolo, mereu.” Am găsit acolo oameni minunați: muzicieni de certă valoare evoluând la un ATENEU PARTICULAR! Numele proprietarului acestui Ateneu, Doru Pelin!!

Dar, și un profesor inimos, cu certe inclinații literare Vasile Ghica. Citez din, programul făcut de organizator: „Ediția de debut, cea din 2017, a fost marcată de prezența lui Naji Naaman, personalitate de cel mai înalt rang al culturii universale contemporane (detalii în Antologia din 2018). Reamintim că volumul „Gânduri desenate” realizat de elevii noștri, a fost tipărit la Beirut, în condiții grafice excelente, în șase limbi, în 3000 de exemplare și difuzat în foarte multe țări. Un scriitor inspirat afirma că elevii noștri „au pus Tecuciul pe harta culturală a lumii”. Cu această ocazie am prezentat revista „Independența
română”, iar acum ne ținem de cuvânt ilustrând evenimentul.

Ediția a doua a fost racordată la tematica Centenarului Marii Uniri. Scriitori importanți, din țară au depănat idei înțelepte și s-a lansat o antologie. La care, din cele 500 bucăți editura mea a sponsorizat 200!

Întrebat fiind odată, de către un apropriat, „Care este inamicul nr. 1 al aforismului? domnul Ghica a răspuns: „Banalitatea, mediocritatea.” Am găsit la Tecuci vitalitate, perseverență, nicidecum banalitate. Am fost la un liceu în care elevele au fost aprige în a ne pune întrebări dificile și a ne pune în dificultate. Tot cu acest prilej au fost lansate și alte două antologii de aforisme, în afară de cea oficială. Autorii sunt: Daniela Toma și Ionuț Caragea. Cum am mai afirmat… am sponsorizat acest Festival și m-am integrat prin discursuri, în spirit și simțire. Ce va fi nu s-a arătat încă. Aforismul continuă… Spunea cineva odată, că nu ne cunoaștem țara…E chiar așa.

GEORGE TERZIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un eveniment complex, literatură, muzică, actorie, desen

Am asistat, sâmbătă 30 septembrie 2023, în eleganta sală a Bibliotecii Metropolitane București la o …

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: