ACASĂ / ARTICOLE / FUNDAȚII - ASOCIAȚII / FUNDAȚIA CULTURALĂ „MEMORIA“ – FILIALA ARGEȘ

FUNDAȚIA CULTURALĂ „MEMORIA“ – FILIALA ARGEȘ

FUNDAȚIA CULTURALĂ „MEMORIA“ – FILIALA ARGEȘ

 

Fundaţia culturală „Memoria” – Filiala Argeş cu sediul în Piteşti, strada Livezilor, numărul 41, condusă de Prof. Univ. dr. Ilie Popa, este parte integrată a O.N.G.-ului cu acelaşi nume, care editează cunoscuta publicaţie trimestrială „Memoria – Revista Gândirii Arestate” ajunsă în prezent la numărul 96 (lansat în octombrie 2016).
Principala menire este promovarea drepturilor omului, a valorilor moral – creştine şi restituirea memoriei publice prin scoaterea la lumină a suferinţelor victimelor torturii şi deportărilor din perioada comunismului.
Fundaţia „Memoria” organizează în Bucureşti şi în alte localităţi ale ţării dezbateri, conferinţe şi alte manifestări cultural – istorice şi civice de înaltă ţinută ştiinţifică şi spirituală.

Dintre numeroasele acţiuni de acest fel, se distinge prin anvergură şi notorietate Simpozionul Internaţional „Experimentul Piteşti – Reeducare prin tortură” organizat anual de către Filiala Argeş a Fundaţiei Culturale „Memoria”, în parteneriat cu autorităţile locale, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi alte reputate instituţii din ţară şi din străinătate, o manifestare prestigioasă la care participă renumite personalităţi publice, supravieţuitori ai temniţelor comuniste şi lagărelor de deportare, istorici, jurnalişti, cadre didactice şi mulţi tineri studioşi, cu toţii având în comun preocuparea pentru cunoaşterea trecutului, elogierea curajului şi demnităţii umane şi cinstirea memoriei Eroilor Neamului care s-au jertfit pe altarul luptei anticomuniste.
Ajuns anul acesta la cea de-a XVI-a ediţie, „Simpozionul Pert’16” s-a desfăşurat, ca şi în anii trecuţi, la sfârşitul lui septembrie – începutul lui octombrie, după următorul program:
– Ziua I: deschiderea în sala de festivităţi a Primăriei Piteşti, vizitarea clădirii unde, în anii 1949 – 1951, a funcţionat Penitenciarul (desfiinţat între timp, dar care încă mai păstrează urmele înfricoşătoare ale ororilor trecutului) şi a Complexului Monumental din apropiere, cu ţinerea unei slujbe de pomenire a martirilor închişi şi torturaţi aici, iar după – amiază, la Muzeul Judeţean de Istorie Argeş, prezentarea lucrărilor ştiinţifice întocmite de participanţi;
– Ziua a II-a: continuarea prezentării, în plen şi pe secţiuni a lucrărilor ştiinţifice, o masă rotundă, lansări de carte şi adoptarea rezoluţiei finale cu privire la probleme de maximă importanţă pentru istoria recentă a României;
– Ziua a III-a: excursie documentară, care anul acesta a avut loc la Penitenciarul Jilava – Fortul 13, temuta închisoare unde au suferit şi au sfârşit numeroase victime ale regimului comunist din România. Materialele prezentate în cadrul simpozionului, de o calitate ştiinţifică excepţională, se regăsesc (ca în fiecare an, de altfel) în monumentala lucrare „Experimentul Piteşti – Proceedings Pert”, conţinând peste 650 de pagini de informaţii şi documente de mare însemnătate şi interes, cu valoare de patrimoniu, servind cunoaşterii şi înţelegerii istoriei contemporane.
Prin eforturile extraordinare pe care le fac cei de la Fundaţia Culturală „Memoria – Filiala Argeş”, în frunte cu inimosul şi tenacele preşedinte Ilie Popa, reuşesc ca timp de trei zile pe an, toamna, Piteştiul să devină capitala spirituală a libertăţii, demnităţii şi respectului pentru memoria bravilor înaintaşi, reunindu-se aici eminente personalităţi din ţară şi de peste hotare pentru a oferi distinsului public experienţa şi competenţa lor, în beneficiul adevărului istoric şi moralităţii.

Nu este însă singura manifestare cultural – ştiinţifică şi patriotică organizată sau la care participă Filiala Argeş a Fundaţiei „Memoria”. Bunăoară, în perioada 22 – 23 iunie 2016, a fost co-organizator al Sesiunii de comunicări ştiinţifice „75 de ani de la dezrobirea Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa – 22 iunie 1941”, desfăşurată la Chişinău, unde, din Comitetul Ştiinţific, a făcut parte şi preşedintele ei, profesorul Popa.
Fundaţia Culturală „Memoria – Filiala Argeş” nu se mărgineşte doar la conferinţe şi comemorări, ci are şi preocupări formativ – educative de mare impact şi audienţă, prin atragerea şi antrenarea tinerilor, elevi, studenţi, cadre didactice, la activităţi specifice în înfăptuirea misiunii de onoare – recuperarea şi redarea istoriei adevărate românilor.
Prin emoţiile create, acţiunile menţionate, dincolo de ţinuta ştiinţifică şi culturală de valoare inestimabilă, reprezintă şi o expresie a spiritului uman şi a moralităţii de care avem atâta nevoie pentru edificarea unei societăţi democratice, moderne şi civilizate, Organizaţia prezentată militează activ pentru realizarea acestui deziderat, iar timpul demonstrează că strădaniile n-au fost în zadar.

HORAŢIU MĂNDĂŞESCU

0%

User Rating: Be the first one !

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

FUNDAȚIA PELIN TECUCI UN REPER CULTURAL IMPORTANT

Aristotel spunea că „Un om educat se deosebește de un om needucat, așa cum un …

FUNDAȚIE DE TOP – „TIMIȘOARA 89”

Dacă vrei să vorbești de Fundația „Timişoara 89” şi despre cel care a fondat-o, scriitorul …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + four =

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: