ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / Fundația Literar – Istorică Stoika – eveniment cultural • Giurgiu 2021

Fundația Literar – Istorică Stoika – eveniment cultural • Giurgiu 2021

Tema evenimentului cultural care a avut loc la Ateneul Nicolae Bălănescu din Municipiul Giurgiu pe data de 17 septembrie a fost “Oameni care ne inspiră – Modele pentru o carieră de succes”. Inițiativa organizării acestui eveniment a aparținut unui grup de lucru format din Florian Laurențiu Stoica – președintele Fundației Literar-Istorice Stoika; prof. drd. Florentina Roxana Roșu – director Școala nr. 7, Giurgiu și prof. univ. dr. Ștefan Păun. Scopul proiectului l-a reprezentat stimularea interesului tinerei generații pentru actul de cultură și extinderea orizontului de cunoaștere al elevilor prin contactul nemijlocit cu personalități din variate domenii: istorie, literatură, artă.

Au fost antrenate în acest proiect, membri sau colaboratori ai Fundației Literar-Istorice Stoika precum: Geo Călugăru – scriitor, membru U.S.R.; Doina Bârcă – scriitoare, inițiator proiecte în cadrul Fundației Literar-Istorice Stoika; prof. univ. dr. Păun Ștefan – istoric, scriitor și publicist; prof. univ. dr. Georgescu Nicolae – scriitor, eminescolog; prof. univ. dr. Țiclete Gheorghe – scriitor; Marinescu Antonio – diplomat; prof. univ. dr. Corneliu Zeana – medic cardiolog; Eugenia Duță – editor, scriitor; Florin Grigoriu – scriitor, Prim Vicepreședinte S.S.R. Din partea autorităților locale și-au adus contribuția la acest proiect: prof. drd. Roșu Florentina Roxana – director Școala nr. 7; prof. Omete Ionela – responsabil proiecte și programe școlare; profesorii – Anghel Marinela, Buhăianu Mirela, Enache Edir Mihaela, Militaru Iridenta, Țone Ionela, Uță Maria. Din partea Inspectoratului Școlar Județean au participat profesorii: Sârbu Adelina Veronica, Țincu Elena, Trofin Adriana Lelia și Iancu Letiția director Casa Corpului Didactic. Anghelescu Adrian – primarul Municipiului Giurgiu; Muscalu Ionel – administrator public; Dumitrescu Silviu și Damian Marian – Viceprimari; Vărzaru Cătălina – Arhitect Șef; Mihalcea Elisabeta – Vicepreședinte al Consiliului Județean. Prof Iancu Letiția Leontina – director al Casei Corpului Didactic, Bardan Daniela – manager al bibliotecii “I.A.Bassarabescu”, Agiu Tatiana – președinte Asociația Școlii nr. 7.

Au fost implicați peste 200 de elevi, 27 de cadre didactice, părinți și reprezentanți ai autorităților locale. Programul a debutat cu inaugurarea unei expoziții cu desene realizate de către elevii Școlii gimnaziale nr. 7 și o expoziție din programul Erasmus. Moderatorii programului au fost Florian Laurențiu Stoica, Doina Bârcă și Roxana Florentina Roșu. Programul în sine s-a derulat pe patru secțiuni astfel: prezentarea invitaților însoțită de mesajele adresate de către fiecare participant către publicul auditor; înmânarea a 35 de premii însoțite de diplome pentru elevii care în anul școlar 2020- 2021 au obținut note maxime și a 22 de diplome și premii către personalității ale administrației și culturii giurgiuvene; program artistic susținut de către prof. univ. dr. Nicolae Maxim (flaut – Ateneul Român), Grupul vocal-instrumental Celest susținut de prof. Nicu Șandru (flaut – Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“) și prof. Felicia Popescu (chitară), la finalul programului actrița Doina Ghițescu – recitare poezii și momente vesele. Ultima secțiune a fost derulată la Inspectoratul Școlar Județean și apoi la Muzeul Județean „Teohari Antonescu“.

Obiectivele pe care și le-au propus organizatorii pentru realizarea acestui program le-au reprezentat: dezvoltarea capacității de receptare de către elevi a mesajului scris ori oral, a abilităților de a utiliza corect diferite surse de informație, dezvoltarea vocabularului, a creativității și a originalității precum și a aptitudinilor creativ-literare, formarea competențelor de comunicare, gândire critică, educarea sentimentelor de prietenie, toleranță, solidaritate, armonie și bună-dispoziție în relațiile interpersonale; preluarea modelelor de succes din viața unor oameni care au avut o carieră de succes în viața lor activă. În sinteză cei care au luat cuvântul au prezentat o serie de obiective, realizări și idei: Florian Laurențiu Stoica – Președintele Fundației Literar-Istorice Stoika și Director al publicației “Independența Română – Independența prin cultură” a punctat câteva din realizările acestui ONG pe parcursul celor 9 ani de activitate și în egală măsură modul cum a gestionat publicația arătată cu o vechime de aproape 7 ani, cu un tiraj de 3.000 de exemplare cu răspândire națională și nu numai. Doina Bârcă – a făcut o sinteză asupra evenimentelor literar-artistice în care s-a implicat în ultimii opt ani, atât cele organizate în cadrul Fundației cât și cele inițiate de alte ONG-uri, uneori cu o medie lunară de peste 60 de manifestări. Prof. univ. dr. Ștefan Păun – a prezentat succint modul în care și-a pus cunoștințele în slujba dezvoltării învățământului românesc, promovarea cercetării științifice, având ca punct de pornire Municipiul Giurgiu.

Prof. univ. Nicolae Georgescu – cunoscut eminescolog, a reliefat patriotismul lui Mihai Eminescu, demn de urmat de către generația tânără precum și câteva dintre evenimentele la care a participat în prodigioasa sa carieră. Eugenia Duță – editor, scriitor a punctat câteva din evenimentele pe care le-a organizat precum și de coordonator al Editurii Fast Editing. Prof. Magdalena Băcescu – coordonatoarea trupei de teatru pentru copii “Joc” a dezvoltat câteva idei legate de modelarea tipului de comportament al elevilor de data aceasta prin antrenarea lor în activități creative și recreative. Geo Călugăru – membru USR, cu activitate în domeniul cultural de aproape cincizeci de ani, și-a prezentat o parte din publicațiile sale (cărți și articole), meditând asupra necesității apropierii celor care produc cultură către consumatorul final. Au mai luat cuvântul din cadrul invitaților, Gheorghe Țiclete și Florin Grigoriu.

Din cadrul oficialităților giurgiuvene premiate au luat cuvântul: prof. Adelina Burlacu; Mihalcea Elisabeta – Vicepreședinte al Consiliului Județean; Muscalu Ionel – scriitor, Directorul Muzeului “Teohari Antonescu”; Daniela Bardan – director biblioteca “I.A.Bassarabescu”; prof. Știrbu Lucia, fostă directoare a Școlii gimnaziale nr. 7. Organizarea acestui eveniment cultural de către Fundația Literar-Istorică Stoika a constituit un bun prilej de interactivitate cu elevii. Atât elevii premiați cât și ceilalți participanți au putut să asculte pe viu o serie de personalități fiind astfel conectați la informații menite să le slujească spre obținerea de rezultate cât mai bune la învățătură.

30 noiembrie 1893 A apărut la București, cu întreruperi, revista literară “Vieața – revistă săptămânală ilustrată” (până la 28.01.1896), sub conducerea lui Al. Vlahuță și V. A. Urechia.

23 noiembrie 1932 S-a născut Dumitru Carabăț, scenarist și profesor de scenaristică. Primește, în 1963, la Cannes, premiul scenariului de film “Codin”, scris în colaborare cu Yves Jamiaque și Henri Colp (“Spre o poetică a scenariului cinematografic”)

30 noiembrie 1893 A apărut la București, cu întreruperi, revista literară “Vieața – revistă săptămânală ilustrată” (până la 28.01.1896), sub conducerea lui Al. Vlahuță și V. A. Urechia 30 noiembrie 1954 S-a născut Traian T. Coșovei, poet, reprezentant al Generației 80 (volumele de poezie “Ninsoare electrică”, “În așteptarea cometei”; Marele premiu “Nichita Stănescu” în anul 2000)

3 decembrie 1913 S-a născut juristul canadian de origine română NicolasMateesco-Matte, membru de onoare al Academiei Române, membru al Asociației de Drept Internațional

7 decembrie 2001 Consiliul Miniștrilor de Justiție și de Interne ai Uniunii Europene decid ridicarea vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în spațiul Schengen, începând cu 01.01.2002.

Prof.Univ.dr. Ştefan Păun

 

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

știri | informații | evenimente

1 mai 1831 se înființează, la București, Arhivele Statului din Țara Românească 3 iunie 1841 …

Lansare de carte la aniversare – Despre stele şi visuri rebele-autor Adriana Apostol

Prezență impunătoare, distinsă, prestanță evidentă, domnul Florian Laurențiu Stoika, director al Fundației literar-istorice Stoika, precum …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: