ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / FUNDAŢIA LITERAR-ISTORICĂ „STOIKA” TOAMNA LA TELEGA – 2016

FUNDAŢIA LITERAR-ISTORICĂ „STOIKA” TOAMNA LA TELEGA – 2016

FUNDAŢIA LITERAR-ISTORICĂ „STOIKA”
TOAMNA LA TELEGA – 2016

 

A intrat deja în tradiţie organizarea în staţiunea Telega de Prahova a unor evenimente culturale completate cu programe artistice cel mai adesea cu specific local.
Pe data de 22 septembrie s-au reunit personalităţi ale culturii şi artei din Municipiul Bucureşti în cadrul bazei de odihnă şi tratament “ŞOIMUL”, având ca invitat de onoare pe domnul Mihai Neagu Basarab – Directorul Bibliotecii Române din Freiburg.
Capul de afiş l-a reprezentat lansarea volumului “CREŞTEREA ŞI DECLINUL IMPERIULUI AMERICAN” – autor Florian Gârz, precum şi prezentarea ultimei apariţii editoriale „AMURGUL VISELOR” – autor Florian Laurenţiu Stoica.
Ziua a debutat cu vizitarea ansamblului monastic din Comuna Brebu. Au participat Floarea Necşoiu, Horaţiu Măndăşescu, Viorel Martin, Ion Bădoi, Rodica Subţirelu, George Canache, Magda Sturza, Geo Călugăru, Viorel Speteanu, Gabriel I. Năstase, Vasile Groza, Ion Condor, Rosemarie Haineş, Gheorghe Văduva, Magda Băcescu, Ştefan Apostol, Ioana Stuparu, Valentin Tănase cu soţia, Gheorghe Matei, Florian Gârz, Mihai Şurubaru, Corina Diaconescu, Ion Marin cu soţia.
Prezentarea programului şi a invitaţilor a fost asigurată de Florian Laurenţiu Stoica – Preşedintele Fundaţiei Literar-Istorice “STOIKA”, organizarea aparţinând secretarei literare Doina Bârcă. Din echipa tehnică au participat Cristina Tudor şi Mugur Băileşteanu.
În preambul fiecare invitat şi-a prezentat un scurt CV. Rodica Subţirelu a ţinut să prezinte un elogiu asupra modului de organizare a acestei reuniuni.
Viorel Martin a recitat poezia „Eu sunt român“: “Eu sunt român şi ţin cu neamul meu / Ca şi americanul cu al lui / De când sunt mic mă-nchin la Dumnezeu / Şi am fereastra plină cu gutui…” Notele critice/laudative pe marginea volumului lansat de Florian Gârz au fost adresate de Geo Călugăru, Floarea Necşoiu, Mihai Şurubaru, Valentin Tănase, Gheorghe Văduva. Scurte referiri asupra cărţii “Amurgul viselor” au fost făcute de Floarea Necşoiu.
Programul artistic a debutat cu melodii interpretate de către Nicu Şandru şi Felicia Popescu, urmat de Ansamblul de elevi din comuna Valea Doftanei condus de profesoara Richea Georgeta. O notă aparte, prin candoarea interpretării/recitării, au făcut-o copiii Clinci – Ciprian şi Valentina.
Programul a continuat cu un recital al cunoscutei interprete de muzică populară Valeria Arnăutu.
În încheiere, programul a fost susţinut la keyboard de Corina Diaconescu; au recitat actorii Magda Băcescu şi Ştefan Apostol. Programul gastronomic cu specific local a fost realizat de Mariana Stoica împreună cu echipa sa din cadrul restaurantului, într-o splendidă decoraţiune interioară specifică toamnei, cu produse locale – mere, pere, gutui, prune, nuci şi dovleci de toate formele şi culorile.

LEGENDA
Va spune cândva legenda
Nu acum că-i prea devreme
Că-am trecut pe la Telega
Curiozitatea a făcut ca să mă cheme.

Plai de vis, de armonie
Codrii, ape curgătoare
Toate, la poezie te-mbie
Frumuseți nemuritoare

Aici și-a făcut natura
Precum păsările cuiburi
Plămădindu-și saramura
Pentru fel de fel de cazuri

Când durerea te apasă
Și vrei din nou să zâmbești
Nu umbla din casă-n casă
La Telega, poți să te lecuiești!

Apă, aer și mult soare
Și căldura sufletească
Le găsești la casa ”STOIKA”!
Ce cu drag, știe ca să te primească.
Vasile Groza, 22 Sept 2016

telega-2016_2
telega-2016

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

EVENIMENTE

Stimată Redacție, Mă numesc Ioan Găbudean, sunt profesor pensionar şi poet din Târgu-Mures, membru al …

Relaxare cu iz tomnatic de sărbătoare

Fiindcă se știe că la noi la români predomină proverbele, iată unul adecvat la subiectul …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: