Dacă vrei să vorbești de Fundația „Timişoara 89” şi despre cel care a fondat-o, scriitorul Petru Ilieşu, atunci îți trebuiesc pagini întregi. Dacă vrei să faci asta pe scurt prezentarea ar suna cam astfel: „Timisoara 89 „ este o fundaţie umanitară dar şi una culturală. Astăzi vom accentua latura culturală.
Dar cine este PETRU ILIEŞU! Pe scurt activatea sa ar arăta cam așa:
regizor teatru experimental – Casa Studenţilor Timişoara 1974-1975
Bibliotecar – Biblioteca Judeţeană – Timişoara 19791996
Autor: performance, instalaţii, multimedia, digital art.
Preşedinte fondator – Fundaţia „Timişoara ‚89” 1990 – 2014
Preşedinte – Federaţia Organizaţiilor Umanitare – Timişoara 1991-2009
Director (editor) Editura „Planetarium”. Timişoara Redactor – (fondator) ziarul Timişoara
După un scurt dialog, cu președintele acestei fundații am mai reţinut și aceste aspecte: Fondează prima organizație umanitară din România de după 1989. –(1989) Înființează prima Federație de organizații umanitare din România (1991) Construiește complet 4 case sociale și reconstruiește complet încă două. (2014 -2019) Reținut (arestat) și anchetat de către Securitate (1981) pentru acțiune cu manifeste anti Ceaușescu. A fost unul dintre scriitorii semnatari ai” Scrisorii lui Dan Petrescu” – protest împotriva lui Ceaușescu – 1989.
Este reținut de către echipe de Filaj ale Securității (arestat și anchetat împreună cu Nicolae Prelipceanu) la București în 21 decembrie 1989 Împreună cu câțiva scriitori din București, în data de 18 decembrie 1989 concepe un apel cu impact internaţional (numit într-un studiu asupra revoluției fiind cel „de-al doilea program revoluționar al revoluției din decembrie, după cel al Frontului Popular de la Iaşi”, program revoluționar în patru puncte: 1. Intervenţia trupelor ONU în România; 2 Alcătuirea unei liste cu cei care au tras, omorând în Timișoara; 3. Declararea internațională a acțiunii din Timișoara, drept crimă împotriva umanității; 4.
Declararea celei de-a doua zi de Crăciun drept zi de doliu național. Conduce ca voluntar permanent Fundația Timișoara 89. Sfera culturală a fundaţiei are în acest moment mai multe activităţi: o galerie de artă digitală pentru expoziţii, un club cultural (literatură, cineclub pentru filme de artă şi documentare) – în colaborare cu Facultatea de Arte, diverse instituiții și asociații culturale; spații anexe, unde se organizează lansări de carte, expoziţii, simpozioane, seminarii, spectacole sau conferinţe de presă şi un modul pentru spectacole de tip performance (în care au fost implicaţi şi copii ai străzii sau instituţionalizaţi şi persoane fără adăpost). Ca rezultate ale acestui ultim segment putem cita spectacolul stradal „România Post Scriptum”, precum şi filmul realizat de TVR, spectacolul de studio „Revoluţia”, prezentat la Clubul „The Note”; spectacolul cu instalaţii „Petru” prezentat la ArtGalery; video-instalaţia „Vacarm” (în deschiderea festivalului euroregional TeleVest), spectacolul de happening şi instalaţii „Cameră obscură şi plasa de pescuit”; spectacolul „Messenger”, realizat în parteneriat cu Teatrul Naţional şi Universitatea de Vest din Timişoara; performance şi instalaţii precum BottleBook (2014) în holul Teatrului Naţional Timişoara; acţiuni care au fost amplu mediatizate de posturile de televiziune locale şi naţionale, presa scrisă. Periodic, în incinta fundaţiei au loc conferinţe şi întâlniri cu personalităţi ale lumii culturale. În anul 2008-209 fundaţia Timişoara ‚89 a elaborat conceptul Timişoara Open Art City (Timişoara – oraş deschis al artelor), concept devenit brand al oraşului Timişoara şi generic pentru activitatea cultural-artistică zonală.
Activitatea de editare (în parteneriat cu editura Planetarium) s-a profilat pe promovarea oraşului Timişoara şi astfel, în anul 2002, s-a reeditat „Timişoara, monografie istorică”, lucrare esenţială şi de referinţă pentru oraşul Timişoara; în 2003, cartea-album „Timişoara 1989 – No Comment?”, dedicată memoriei revoluţiei din decembrie 1989; în anul 2004 lucrarea „Timişoara – The History of a European City””, mai întâi apărută ca ediţie exclusiv în limba engleză iar ulterior (mai extinsă şi revăzută) ca Temeswar– GeschichteEinerEuropäischenStadt, în limba germană. În anul 2006 a fost publicat albumul Tourist în Timişoara (ediţia română-engleză reeditat ulterior în ediţie de lux în limbile germană şi engleză) şi în 2007 cartea-album „Timişoara înPerformance” – care a luat premiul Uniunii Scriitorilor din România; apoi lucrarea Timişoara – Ghid Turistic de buzunar (ediţie română-engleză-germană); urmată de Jazzul ca stare de spirit (ediţie română-engleză) – Premiul Galei de Jazz Bucureşti, 2011. Pentru întreaga activitate, Fundaţia Timişoara ‘89 şi preşedintele fundaţiei au primit în anul 2006 – Diploma de excelenţă acordată de Primăria Municipiului Timişoara; în 2015: Diploma de Excelenţă în domeniul Urbanismului Social, diplomă oferită de către „Registrul Arhitecţilor din România”, în 2014 Diploma excelenţei Bănăţene (premiul pentru „implicare socială şi de promovare a imaginii Timişoarei; în 2015 – Placheta de Onoare a clubului Lions „Bastion”,” Paul Harris Fellow – Rotary Internaţional. De asemenea, fundaţia a fost subiect de referinţă pentru imaginea României, în diverse filme documentare realizate de către Televiziunea Română şi prezentată exemplar în documentarul „Returnto Europe” realizat în colaborare cu, ERSTE Stiftung, European Stability Institute, ORF, 3 Sat etc. Documentarul despre România a câştigat la Viena Premiul Erasmus Euro-Media, în anul 2008. Ca o recunoaştere a importanţei activităţii fundaţiei, Guvernul României, a emis Hotărârea nr. 68 din 27 februarie 2013 prin care s-a recunoscut faptul că: „ Fundaţia Timişoara ‛89 este de UTILITATE PUBLICĂ.”
GEORGE TERZIU
Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro