ACASĂ / ARTICOLE / CREAȚII LITERARE / GEORGE CANACHE – Un poet de mâine şi de ieri

GEORGE CANACHE – Un poet de mâine şi de ieri

GEORGE CANACHE
– Un poet de mâine şi de ieri –

 

George Canache

Universul lui George Canache are ceva diamantin în el. Nici nu ştii că există între tine o sticlă, un geam, o fereastră spre COSMOS decât în clipa în care diamantul ţi-o zgârie şi ţi-o sparge. Printr-un geam spart nu se vede nimic. Printr-un diamant se vede lumina. Dar prin lumină nu se mai vede absolut nimic. Prin George Canache se vede ceva din spiritul haiku-ului. Prin spiritul haiku-ului se vede ceva din taina luminii. Prin lumină nu se mai vede absolut nimic. (NICHITA STĂNESCU, Luceafărul, 4 septembrie 1982)

Predilecţia tânărului poet George Canache pentru compuneri lirice foarte scurte, rezumate adesea doar la câteva versuri, este rară şi surprinde, ceea ce s-a şi întâmplat atunci când el şi-a citit producţiile în cenaclul „Junimea” al Facultăţii de Limbă şi Literatură Română. (Profesor Doctor în Litere OVID S. CROHMĂLNICEANU, Slast, 3 septembrie 1988)

Pornise din realismul gri, banal, atroce cu fiinţa omenească şi nu avea de gând să se întoarcă, în imaginar, la el. Şi-a spus că trebuie să scrie o poezie epurată de orice urmă de zgură socială, politică etc. O poezie pură, o poezie a lui şi a cititorului de factură superioară, rafinat şi cunoscător al multor coduri culturale.(CONSTANTIN STAN, Ziarul financiar/Ziarul de duminică, nr.38 (120), 4 octombrie 2002)

Far
La ţărmul versului,
aşteptând imaginea.

***

prin Michelangelo
dalta,
marmora
şi Tu.

***

Miraj
Un cer fără nori.
La umbra cuvântului,
câţiva călători.

***

1958
Răsucea cu îndemânare
aceeaşi cheie,
în aceeaşi broască încăpăţânată a uşii.
Intra ca un oaspete,
privea la ceasul de perete,
îl suspecta,
apoi forma un număr de telefon: 1 9 5 8,
reascultând
Domnişoara Exactă.

***

Cometa
…unduind,
o eşarfă.

***

Gene
…În lacrimi-
Luna.

***

Venus impudica
(studiu)
Conturaţi-i mâinile:
transparenţe de noapte.

***

Accident pe Strada Oglinzii
:zumzetul străzii,
fereastra deschisă.
Pe noptieră:
peruca,
bijuterii
şi farduri.
Într-o lacrimă
încremenise Soarele.

***

Revedere
Un ochi imens – Cerul.

Cu pălării de fetru
Salut!*
)**
Salut!***

_________________
*Cuvântul salut figura în şcoala pzthagoreică drept semn de recunoaştere pentru cei iniţiaţi în mistere: aritmetică, geometrie, astronomie… pentru o cunoaştere insantanee, el semnifică: te-am văzut, te-am recunoscut, mi-a părut bine. În interpretarea cabalistică se poate desfăşura prin litere în colţurile pentagramei. Printre cele şaptezeci şi nouă de nume ale lui Iisus a renăscut şi cuvântul salut.
**Placentara tăcere
***Când sunteţi salutat, puteţi completa nota explicativă.
Dar, vorba grădinarului chinez: nu poţi aduce Lumea într-o grădină. Jocul cu mărgele de sticlă?! Un simplu gest.

***

Templul
Din oglindă,
Zâmbea.

***

…o petală
plutind-
Luna.

***

Cifru
Undeva, pe cer,
cheia poemului
plutea în lumină.

***

Numai tu
Numai tu,
precum salcia,
tulburând apa,
nerecunoscându-ţi chipul.

***

?!
Nisipul?!
Clepsidra!?

***

… un fluviu izvora din ceruri:
Doamne!
Doamne!
Să nu cadă
o stea –
Steaua Iuri se închină!

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Silviu-Andrei Constantin

S-a născut la 29 noiembrie 2005 și este elev al Liceului Tehnologic Dumitru Dumitrescu, Buftea, …

Mariana David

Mariana David s-a născut primăvara (05 mai 1956), în Drobeta Turnu-Severin. Este absolventă de Filologie, …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: