ACASĂ / ARTICOLE / CREAȚII LITERARE / GEORGE CANACHE – Un poet de mâine şi de ieri

GEORGE CANACHE – Un poet de mâine şi de ieri

GEORGE CANACHE
– Un poet de mâine şi de ieri –

 

George Canache

Universul lui George Canache are ceva diamantin în el. Nici nu ştii că există între tine o sticlă, un geam, o fereastră spre COSMOS decât în clipa în care diamantul ţi-o zgârie şi ţi-o sparge. Printr-un geam spart nu se vede nimic. Printr-un diamant se vede lumina. Dar prin lumină nu se mai vede absolut nimic. Prin George Canache se vede ceva din spiritul haiku-ului. Prin spiritul haiku-ului se vede ceva din taina luminii. Prin lumină nu se mai vede absolut nimic. (NICHITA STĂNESCU, Luceafărul, 4 septembrie 1982)

Predilecţia tânărului poet George Canache pentru compuneri lirice foarte scurte, rezumate adesea doar la câteva versuri, este rară şi surprinde, ceea ce s-a şi întâmplat atunci când el şi-a citit producţiile în cenaclul „Junimea” al Facultăţii de Limbă şi Literatură Română. (Profesor Doctor în Litere OVID S. CROHMĂLNICEANU, Slast, 3 septembrie 1988)

Pornise din realismul gri, banal, atroce cu fiinţa omenească şi nu avea de gând să se întoarcă, în imaginar, la el. Şi-a spus că trebuie să scrie o poezie epurată de orice urmă de zgură socială, politică etc. O poezie pură, o poezie a lui şi a cititorului de factură superioară, rafinat şi cunoscător al multor coduri culturale.(CONSTANTIN STAN, Ziarul financiar/Ziarul de duminică, nr.38 (120), 4 octombrie 2002)

Far
La ţărmul versului,
aşteptând imaginea.

***

prin Michelangelo
dalta,
marmora
şi Tu.

***

Miraj
Un cer fără nori.
La umbra cuvântului,
câţiva călători.

***

1958
Răsucea cu îndemânare
aceeaşi cheie,
în aceeaşi broască încăpăţânată a uşii.
Intra ca un oaspete,
privea la ceasul de perete,
îl suspecta,
apoi forma un număr de telefon: 1 9 5 8,
reascultând
Domnişoara Exactă.

***

Cometa
…unduind,
o eşarfă.

***

Gene
…În lacrimi-
Luna.

***

Venus impudica
(studiu)
Conturaţi-i mâinile:
transparenţe de noapte.

***

Accident pe Strada Oglinzii
:zumzetul străzii,
fereastra deschisă.
Pe noptieră:
peruca,
bijuterii
şi farduri.
Într-o lacrimă
încremenise Soarele.

***

Revedere
Un ochi imens – Cerul.

Cu pălării de fetru
Salut!*
)**
Salut!***

_________________
*Cuvântul salut figura în şcoala pzthagoreică drept semn de recunoaştere pentru cei iniţiaţi în mistere: aritmetică, geometrie, astronomie… pentru o cunoaştere insantanee, el semnifică: te-am văzut, te-am recunoscut, mi-a părut bine. În interpretarea cabalistică se poate desfăşura prin litere în colţurile pentagramei. Printre cele şaptezeci şi nouă de nume ale lui Iisus a renăscut şi cuvântul salut.
**Placentara tăcere
***Când sunteţi salutat, puteţi completa nota explicativă.
Dar, vorba grădinarului chinez: nu poţi aduce Lumea într-o grădină. Jocul cu mărgele de sticlă?! Un simplu gest.

***

Templul
Din oglindă,
Zâmbea.

***

…o petală
plutind-
Luna.

***

Cifru
Undeva, pe cer,
cheia poemului
plutea în lumină.

***

Numai tu
Numai tu,
precum salcia,
tulburând apa,
nerecunoscându-ţi chipul.

***

?!
Nisipul?!
Clepsidra!?

***

… un fluviu izvora din ceruri:
Doamne!
Doamne!
Să nu cadă
o stea –
Steaua Iuri se închină!

0%

User Rating: Be the first one !

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

CREAȚII LITERARE: SILVIA GIURGIU

Silvia Giurgiu s-a născut la 9 iunie 1970, în comuna Uda, Județul Argeș. Din anul …

CREAȚII LITERARE – ARMANDO BLASI

Sunt Armando Blasi, bijutier în aur și argint, designer, absolvent, cu masterat în artă, obținând …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: