ACASĂ / ARTICOLE / TEATRU - FILM-MUZICA / George Sbârcea și un șlagăr nemuritor Ionel, Ionelule!

George Sbârcea și un șlagăr nemuritor Ionel, Ionelule!

George Sbârcea s-a născut la 23 martie 1914 în Toplița, județul Harghita, ca fi u al medicului militar colonel Constantin Sbârcea, fost doctor personal al împăratului austro-ungar Carol al IV-lea și nepot al primului patriarh al României Miron Cristea (fratele bunicii sale). După absolvirea studiilor primare și liceale la Toplița și Reghin, George Sbârcea a urmat cursurile Facultății de Drept de la Cluj, dar nu a profesat în domeniul judiciar.

Cu un talent de pianist remarcabil, încă din tinerețe a înfi ințat o orchestră, cântând tangouri și romanțe în localuri din Cluj, Timișoara, Sibiu etc., sub pseudonimul Claude Romano. În paralel cu studierea dreptului, a urmat între 1934-1937 Academia de Muzică (Conservatorul) din Cluj. În anul 1937, George Sbârcea a venit în Capitală, fi ind angajat la Teatrul Muzical Alhambra, fondat și condus de Nicolae Vlădoianu și Nicușor Constantinescu. Aici, a creat cântecul nemuritor Ionel, Ionelule lansat de Lulu Nicolau și Lisette Verea – un duet feminin în mare vogă la acea vreme. Șlagărul său Ionel, Ionelule a repurtat un succes răsunător fi ind cântat și în Germania, Franța, Spania și alte țări ale lumii. După 1940, George Sbârcea care vorbea fl uent șase limbi străine, a ocupat diverse funcții publice, ca diplomat, secretar la Direcția Presei Străine din cadrul Ministerului Propagandei ș.a., care i-au adus notorietate și infl uență.

După război, a fost arestat, de către noile autorități comuniste care l-au acuzat și anchetat pentru crime de război. A fost condamnat la 15 ani de detenție grea, din care a executat opt ani de închisoare politică în temnițele de la Jilava, Aiud și Gherla, fi ind în permanență urmărit de Securitate pentru legături dușmănoase cu elemente potrivnice regimului (până în 1968, când, i s-au ridicat interdicțiile).

Ulterior, până la sfârșitul vieții, activitatea culturală lui George Sbârcea s-a manifestat pe mai multe planuri: muzical, jurnalistic, scriitoricesc etc, fi ind bun prieten cu mari personalități precum: Emil Cioran, Mircea Eliade, Maria Tănase, Gică Petrescu, Louis Armstrong, Charles de Gaulle etc. Din creația muzicală a compozitorului George Sbârcea de dinainte și de după al doilea război mondial (în afară de Ionel, Ionelule) exemplifi căm următoarele șlagăre de succes: Studentina, Fir-ai tu să fi i de dragoste, Anișoara, S-a rupt o coadă la vioară, Un tango de adio, Nenița, Inimioară inimioară, Un cântec pentru tine, Du-mă sanie, O melodie cu parfum de amintiri, Știa bunica ce dansa ș.a., piese apărute pe discuri ale perioadei interbelice și Electrecord (după 1968).

De asemenea, George Sbârcea a scris și publicat 83 de cărți, majoritatea cu tematică muzicală, dintre care amintim: Muza veselă, Jazz-ul o poveste cu negri, O stradă cu cântec, Povestea musicalului, Orașele muzicii, Darclee, Povestea vieții lui George Enescu, Când Dunărea era albastră, Opereta și lunga ei poveste, Cafeneaua cu poeți și amintiri, Ciocârlia fără moarte, Ciprian Porumbescu un cântăreț al neamului, Viața romanțată a Mariei Tănase, Viața și cântecele lui Gică Petrescu (după care s-a făcut și un fi lm) etc. Ca jurnalist, a scris numeroase articole, cronici muzicale, eseuri, studii de specialitate, traduceri etc., în diverse publicații precum Curentul, Rampa, Neamul Românesc, Drapelul, România Mare etc.

În plan personal, George Sbârcea a fost un exemplu de comportament pentru cei din jur. Era un om sensibil, sentimental, fermecător, făcându-se plăcut în orice mediu, spiritual, de o modestie ieșită din comun, generos și serviabil, sprijinindu-i pe toți, îndeosebi pe tineri. La 27 iulie 2005 a încetat din viață, fi ind înmormântat la cimitirul Bellu din Capitală. Șlagărul nemuritor Ionel, Ionelule și celelalte melodii de succes stau mărturie vieții lui George Sbârcea închinată în totalitate muzicii și culturii române.

Horaţiu Măndăşescu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Ștefan Tapalagă – Actor complex, fost sportiv de performanță

Ștefan Tapalagă s-a născut la 4 aprilie 1933, în Dorohoi, jud. Botoșani. Școala generală și …

Sergiu Nicolaescu – Cel mai prolific regizor român din toate timpurile

Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930 la Târgu Jiu într-o familie de aromâni. …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: