ACASĂ / ARTICOLE / SPORT / GIMNASTICA ROMÂNEASCĂ TRĂIEȘTE TOT PRIN „VETERANII” PONOR ȘI DRĂGULESCU

GIMNASTICA ROMÂNEASCĂ TRĂIEȘTE TOT PRIN „VETERANII” PONOR ȘI DRĂGULESCU

GIMNASTICA ROMÂNEASCĂ TRĂIEȘTE
TOT PRIN „VETERANII” PONOR ȘI DRĂGULESCU

România a câștigat patru medalii la Campionatele Europene de gimnastică desfășurate la Cluj-Napoca în perioada 19-23 aprilie 2017. Delegația țării noastre și-a trecut în palmares două medalii de aur, prin Marian Drăgulescu (sol) și Cătălina Ponor (bârnă), una de argint (Marian Drăgulescu, la sărituri) și una de bronz (Larisa Iordache – bârnă). În clasamentul pe medalii al Europenelor, delegația României s-a clasat pe poziția secundă, fiind depășită de Rusia, țară ai cărei sportivi au obținut la Cluj 8 medalii (3 de aur, 3 de argint și 2 de bronz), iar locul trei în această ierarhie a fost ocupat de Ucraina, cu 4 medalii (2 de aur și 2 de bronz). De notat că din cele 37 de națiuni prezente la întrecerea continentală găzduită de țara noastră, doar 13 au avut reprezentanți pe podiumul de premiere la finalul concursurilor.

RECORDUL „MAROCANULUI”

Campionatele Europene de la Cluj- Napoca au fost privite de diriguitorii gimnasticii românești ca un prilej de „restart” pentru această disciplină, după contraperformanța înregistrată anul trecut la Jocurile Olimpice de la Rio, unde reprezentanții noștri n-au reușit să cucerească nicio medalie, fapt ce nu se mai întâmplase în ultimii 44 de ani. Mai mult, echipa țării noastre nici măcar n-a reușit să se califice în concursul pe echipe de la Olimpiadă. „Ne propunem să câștigăm 2-3 medalii cu cele două loturi (n.r. masculin și feminin)”, anunța Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică, înaintea întrecerii continentale.
Până la urmă, delegația română a câștigat patru medalii. Prima dintre ele a fost adjudecată de Marian Drăgulescu. La 36 de ani, cel supranumit „Marocanul” a avut o evoluție perfectă în finala la sol, pentru care a fost răsplătit de arbitri cu 14,500 puncte și a devenit astfel campion european la această disciplină. În urma lui Drăgulescu s-au clasat Dmitrii Lankin (Rusia) – 14,466 p și Alexander Shatilov (Israel) – 14,400 p.
Marian Drăgulescu nu s-a oprit aici.
Gimnastul a cucerit și medalia de argint la sărituri, cu un total de 14,733 puncte, fiind devansat de rusul Artur Dalaloian (14,933 puncte). Bronzul a intrat în posesia ucraineanului Oleg Verniaiev (14,649 puncte). Cu aurul și argintul adjudecate la Cluj-Napoca, Drăgulescu a devenit cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile, având un total de 31 de astfel de distincții!
„Sunt cel mai medaliat gimnast al României din toate timpurile la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și cele Europene și sunt mândru pentru această performanță. Cea mai mare dorință a mea a fost ca publicul de la Cluj să cânte imnul României o dată cu mine, iar medalia de argint a fost așa, un bonus. Dar mă bucur și pentru ea, bineînțeles. Sunt fericit că plec cu fruntea sus de la aceste Europene, nu am dezamăgit pe nimeni, chiar am adus bucurii tuturor”, a afirmat Marian Drăgulescu. Sportivul a mai precizat că nu se gândește la retragere și că are planuri mari la Campionatele Mondiale de gimnastică, programate în toamna acestui an (2-8 octombrie) la Montreal (Canada).

LACRIMILE CĂTĂLINEI

După Marian Drăgulescu, a venit rândul Cătălinei Ponor să câștige titlul european, al cincilea din carieră. Sportiva în vârstă de 29 de ani a obținut medalia de aur la bârnă, în urma unui exercițiu pentru care a fost notată cu 14,566 puncte. La aceeași probă, medalia de bronz a fost adjudecată de o altă gimnastă din România, Laria Iordache, cu 13,966 puncte. Argintul i-a revenit olandezei Eythora Thorsdottir (14,066 puncte). Cătălina Ponor obținuse într-o primă fază și calificarea în finala la sol, dar a ratat ultimul act după ce arbitrii i-au recalculat și scăzut punctajul, pe motiv că sportiva nu a efectuat un element obligatoriu în exercițiu.
Pe podiumul de premiere, gimnasta noastră a ascultat imnul cu lacrimi în ochi. Spre deosebire de cele vărsate la Rio, acum ele izvorau de bucurie. „M-am simțit extraordinar! E normal să am lacrimi în ochi, pentru că am muncit enorm pentru această medalie, nu numai în ultimele șase luni, ci de mulți ani. Ar fi fost păcat ca o secundă de neatenție sămi distrugă șansele de a câștiga această medalie. Le mulțumesc părinților, care au fost alături de mine, și tuturor celor care m-au susținut aici”, a declarat Cătălina, la microfonul postului public de televiziune, după ce a primit medalia de campioană europeană.
„Am luat doar medalia de bronz, dar mă bucur că am ajuns pe podium la Campionatele Europene, având în vedere ce s-a întâmplat în ultimele două luni (n.r. sportiva s-a confruntat cu accidentări). Sunt într-un fel dezamăgită de mine, pentru că puteam face o coborâre foarte, foarte bună și atunci puteam fi mai sus pe podium. Dar asta este, a fost doar vina mea”, a mărturisit și Larisa Iordache, medaliată cu bronz la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca. Sportiva se poate însă mândri că a egalat-o pe marea Nadia Comăneci la numărul de medalii cucerite la Europenele de gimnastică: 12.

MARIANA BITANG, VOLUNTAR

România a găzduit pentru a doua oară Campionatele Europene de gimnastică, după ediția inaugurală care a avut loc în 1957. Inițial, competiția trebuia să se desfășoare la București, dar din cauza faptului că nu a fost construită sala de sport promisă de autorități pentru acest eveniment, ea a fost mutată la Cluj-Napoca. În general, organizatorii s-au descurcat bine, dar au existat și câteva probleme pe parcursul Europenelor. La finalele masculine, spectatorii au intrat cu greu în sală, din cauza puținelor căi de acces cu care aceasta este prevăzută. Iar la un moment dat, în sala de antrenament unde se pregăteau sportivii din cele 37 de țări participante la Campionatele Europene au pătruns stropi de ploaie!
A rămas de referință imaginea postată de jurnalistul Dorin Chioțea pe contul său de socializare, în care antrenoarea Mariana Bitang a luat un mop și a ajutat la ștergerea apei infiltrate în sală… Din fericire, problema de la acoperișul sălii a fost remediată în scurt timp și totul s-a desfășurat pe urmă normal.

MUGUR BĂILEȘTEANU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Radu Drăgușin și Horațiu Moldovan, transferurile începutului de an

Începutul anului 2024 a adus transferuri de top pentru doi fotbaliști români, componenți ai echipei …

Halterofila Mihaela Cambei, medalii de aur și record european

Ușor-ușor, sportivii români încep să triumfe din nou în competițiile internaționale. Halterofila Mihaela Cambei (21 …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: