ACASĂ / ARTICOLE / ARTE VIZUALE / Giulia Mara

Giulia Mara

Fiica artistei plastice Iulia Gaga Ștefan, pictează cu deosebit talent și echilibru plastic, dă valoare artistică exprimării verbale prin imagine. Puterea de sugestie a lucrărilor, semnate Giulia Mara dă frâu liber trăirilor spontane. Privindu-i lucrările descoperim preferința ei pentru expresivitatea materialității cromatice care ne face să înțelegem și să descoperim un anume farmec naiv, o structură apropiată de arta meșterilor populari, care simt bine individualizarea și expresia unui lucru, fenomen, personaj. Fiecare artist plastic își expune cromatic pe pânză, carton sau hârtie, propria individualitate, fără știința lui. Arta Giuliei Mara are un univers bogat, liric, uneori fantastic, cu multe repere care își găsesc expresia în ansamblul compozițional.

Din lucrări ies la lumină imagini bine articulate ce dau un accent de particularizare a momentului plastic pe suprafața tabloului pictat, loc în care se concentrează căutările artistice. Datorită îndemânării artistice, tratează cu ușurință care impresionează și stimulează privitorul de a construi adevărate povești. Pictura nu e doar un proces de realizare a unui tablou, ci, este, înainte de toate, o comunicare și o comuniune a artistului cu tema aleasă. Este acordul tacit de a se dezvălui unul altuia, cu ceea ce fiecare are mai bun și mai frumos de oferit.

Este o cunoaștere și o căutare a acelor resurse, interioare și exterioare, care, puse laolaltă, transformă un punct de vedere în expresie plastică. Nu doar ochiul e cel care caută, nu doar privirea este cea care identifică subiectul ce urmează a fi pictat, ci trăirea interioară care dictează unghiul, perspectiva, apropierea nu doar fizică ci și afectivă, emoția transpusă în formă și culoare. De aceea nu orice pictor poate realiza portret, dacă nu are aplecare către studiul psihologic al personajului, pentru că altfel ar fi nimic altceva decât, cel mult, o asemănare fizică.

Nu orice pictor poate fi peisagist, dacă nu rezonează cu natura, dacă nu simte chemarea unui loc ce vrea să se destăinuie, dacă nu se conectează la energia lui, pentru a o putea transmite, la rândul său. Lucrările sale sunt deosebite, o sinteză foarte bună între culoare, sensibilitate, naturalețea mișcărilor naturii și portret. Cromatica fină cu ușoare accente care contrastează fundalul foarte bine ales.

Toate aceste trăsături fac din artista Giulia Mara un exponent de seamă al școlii românești de pictură. După ce vizitatorul privește tablourile pictate de Giulia Mara, își multiplică mental imaginile și le metamorfozează păstrând misterul creației artistice. Arta plastică semnată Giulia Mara – deosebit echilibru artistic – are un dezvoltat simț al plasticității, descoperind-o în ceea ce există în jurul său. O artă plastică, adevărat balsam de pus pe rană, ce poartă în ea taina influenței tămăduitoare.

 

Pictor Prof. Cojocaru Vergil-Cover

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Tusai Istvan

Moto – Cugetare: Iubirea, respectul și aprecierea publicului constituie cel mai binefăcător medicament pentru sufletul …

Laura Ivanov

Marți, 28 martie 2023, la sala Doina Cornea din incinta Bibliotecii Naționale a României, în …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: