ACASĂ / ARTICOLE / EVENIMENTE / Grindu de Ziua Eroilor – 2 iunie 2022

Grindu de Ziua Eroilor – 2 iunie 2022

Grindu de Ziua Eroilor – 2 iunie 2022

În 2 iunie de Înălțarea Domnului, comunități de pe tot cuprinsul țării au încununat procesiunile religioase presărând flori pe morminte, pomenindu-i în Ziua Eroilor pe cei căzuți pe câmpul de onoare.

Comuna Grindu, județul Ialomița , a adunat enoriașii în biserica ce‐și sărbătorea și hramul. Locașul a fost zidit între 1838 și 1842 de Marele Clucer Ispas Făgărășanu și este clasat monument istoric. Preotul paroh Alexe Traian și preotul Ionescu Lucian au oficiat slujba de pomenire apoi, alături de primarul Trîmbițașu Marian și profesori, au adus copiii comunei în fața monumentelor eroilor celor 2 războaie mondiale.

În uniforme școlare sau porturi populare aceștia au cântat și recitat cinstind memoria eroilor grinzeni – numeroasele nume încrustate în piatră. Momentele pregătite de cei mici au fost intercalate cu frumoase discursuri evocative de către directorul școlii gimnaziale Busuioc Atina și profesorii Ecaterina Bălășoiu și Ionescu Valerica. Asociația Națională a Colecționarilor de Arme a fost alături, reprezentată de președinte, domnul Găucan Ioan și secretarul general Baity Pera îmbrăcați în ținute ofițerești de campanie: artilerist md.1916 respectiv infanterist md.1912. Ineditele costume au fost pe placul celor mici, ce i-au înconjurat punând noian de întrebări.

În curtea vechii școli de sec. XIX, lângă monumentul eroilor 1916-1918, delegații A.N.C.A. au evocat acea clipa istorică și au făcut o mică expunere de efecte militare și elemente de uniformă. Monumentul, proaspăt recondiționat prin strădania primăriei, trebuie că aduce mândrie întregii comunități mai cu seamă celor ce recunosc nume. Secretarul A.N.C.A. a privit cu emoție încrustarea „lt. col. Grinzeanu Dumitru”, un stră-străbunic.

Preoții și primarul au susținut discursuri la microfon în preajma copiilor în vreme ce grinzenii mai cărunți au adus cele rânduite precum colivă, vin așa cum s-a obișnuit de când suferințele războaielor și dorul pentru cei pieriți erau proaspete în comunitate.

A.N.C.A. a împărțit copiilor broșuri editate de Muzeul Militar Național cu uniforme românești și au fost distribuite tipărituri: numere de revistă Independența Română si cărți ale Fundației Literar-Istorice „Stoika”- legată spiritual de moșia aceasta ialomițeană.

Sărbătoarea așa cum am surprins-o în acest an la Grindu a fost un prilej de consolidare identitară și culturală ce complementează strădaniile de ridicare materială a comunității: primarul și fruntașii comunei sunt harnici.

Ca explicație pentru prima poză: în cămașă albă este primarul Trîmbițașu Marian, cu microfon subsemnatul, preotul Ionescu Lucian, președintele A.N.C.A. dl. Gaucan și preotul Alexe Traian. Grinzenii au lăsat o bună impresie, din iunie și până acum au un teren de sport sintetic nou, un teren de joacă, văd că sunt în linie dreaptă pentru asfaltări, canalizări, senzația de hărnicie pare a se confirma în faptă.

Cu mulțumiri pentru sprijin, Baity Pera

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Un secol de culoare – 2-15 octombrie 2023

Cercul Militar Național a găzduit în perioada 2 – 15 octombrie 2023 expoziția colectiva de …

Eveniment Pert 2023 – Pitești

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023 a avut loc la Pitești Conferința Internațională …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: