ACASĂ / ARTICOLE / ECOLOGIE / Impactul energiei verzi

Impactul energiei verzi

Înainte de a intra în fondul acestei probleme, spinoase și controversate, trebuie spus că până la ora actuală nu știu să existe o analiză corectă și coerentă a ambelor aspecte privind necesitatea și oportunitatea în contrapondere cu biodiversitatea mediului pentru a confirma sau infirma cu argumente irefutabile unul din cele două aspecte. Separat există însă o mulțime de analize extrem de convingătoare pro sau contra care nu corelează de fapt deloc cele două aspecte, fiecare susținându-și cu fermitate anumite idei adesea divergente, pe același nucleu central, reducerea poluării, a emisiilor dăunătoare ființei umane. Avem nevoie de energie – spune un cor de oficialităţi, printre care şi r e s p o n s a b i l i din domeniul mediului – şi, mai ales, avem nevoie de energie verde. Pe de-o parte, avem obligaţii faţă de Comisia Europeană să î m b u n ă t ă ţ i m c a l i t a t e a  b i o d i v e r s i t ă ț i i mediului pe de alta, să creştem procentul de energie din surse regenerabile. Ambele politici generale sunt în regulă, dar nu s-au analizat discordanţele dintre ele – spune Camelia Ionescu, ecolog la WWF (World Wide Fund for Nature). Dar oare este această energie întradevăr verde?

În realitate independența aprovizionării cu energie în România nu este garantată de dezvoltarea de noi parcuri eoliene, fotovoltaice și mai nou de microreactoarele nucleare. Conform planurilor și strategiilor energetice ale țării noastre pe termen mediu și lung resurselor energetice li se atribuie un rol limitat. Efectul lor asupra schimbărilor climatice ridică semne de întrebare; chiar dacă nu produc emisii de CO2 în procesul de funcționare, ele nu înlocuiesc, de fapt, termocentralele, care sunt considerate marile poluatoare. Să le luăm pe rând.

Începem cu mai nou apărută în schemă: microreactoarele nucleare. Se presupune că ele vor fi amplasate în locul centralei CET Doicești care a fost pusă în funcțiune în 1953 și a fost închisă total în 2012. Cel mai mare coș al termocentralei a fost pus la pământ în 2020. CET Doicești utiliza lignit, cărbune inferior, provenit de la exploatările miniere din Șotânga, Filipești de Pădure, Ceptura și Câmpulung. Livra energie electrică în sistemul național prin două linii de 220KV. Imediat după sistarea producției, în 2013, termocentrala, cele 40 de hectare de teren pe care se întindea, clădiri, construcții speciale, active circulante au fost cumpărate pentru 25,58 milioane de lei cu TVA de către European Energy Communication SRL care era deținută de o entitate juridică din Cehia. Cumpărătorul nu a plătit prețul convenit iar contractul a fost reziliat.

În prezent, este deținută de Nova Power&Gas, companie controlată de frații clujeni Simion și Teofil Mureșan. Firma americană NuScale Power a dezvoltat o nouă tehnologie nucleară pe baza unui reactor modular de mici dimensiuni care funcționează cu apă ușoară pentru generarea de energie electrică, producerea de hidrogen și alte aplicații ale energiei termice de proces. Reactorul modular de mici dimensiuni folosește un modul fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate/unitate. O centrală poate găzdui până la patru, șase sau douăsprezece module individuale și oferă beneficiile energiei fără carbon. În august 2020, NuScale a fost prima care a primit aprobarea de proiectare a SMR de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziții și construcții cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.

Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a precizat, pentru Europa Liberă că: amplasamentul pe locul fostei termocentrale de la Doicești a obținut toate calificările în ceea ce privește securitatea, fiind potrivit criteriilor de proiectare și principiilor de securitate ale reactoarelor modulare mici NuScale si respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. În România, investiția de la Doicești ar urma să se finalizeze în 2027-2028, înaintea celei demo din SUA prognozată a se finaliza în 2029. Centrala electrică NuScale va avea, estimativ, 6 module. „Va avea o putere instalată 462 Mwe (aprox. 65% din puterea unui reactor nuclear CANDU de la Cernavodă) și va putea alimenta 46.200 case, de exemplu, dacă luăm în considerare un consum mediu de 10 kw/casă, a precizat Cosmin Ghiță. Cosmin Ghiță precizează că aprobarea a fost obținută la finalul unui proces foarte amplu de testare care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane de dolari și peste 2 milioane de ore de muncă.

Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume. Prin punerea ei în funcțiune, România nu va mai genera emisii de 4 milioane de tone de CO2/an. În ceea ce privește Centralele Eoliene și Centralele Fotovoltaice lucrurile sunt și mai așezate fiind deja montate în România astfel de echipamente pe tot cuprinsul țării. Aceste energii, după un debut timid de la începutul anilor 2006 au început să fie utilizate mai serios începând cu anul 2007 – 2009. Principalele probleme care apar în aceste cazuri sunt totuși legate de mediu.

Este adevărat că nu se mai produc emisii de CO2 dar apar alte inconveniente care nu au fost suficient analizate, cum ar fi: eliminarea din circuitul agricol a suprafețele de teren unde sunt amplasate; utilizarea hidrogenului care este un combustibil instabil; impredictibilitatea producției la capacitate maximă deoarece nici soarele și nici vântul nu sunt elemente constante; afectarea ecosistemului local acolo unde sunt amplasate. Unde au fost institutiile de stat, abilitate de lege – ministere, agentii etc. care să analizeze și să nu lase dezvoltarea haotică în primă instanță a unor astfel de inevstiții?

Au fost numiți politic în funcții de decizie din sectorul energetic, sector strategic al României, personaje fără pregătirea necesară în domeniul energetic, cu studii precare (făcute la apelul de seară), adică niște impostori! Consecințe : 1. prețurile la energia electrică în România vor fi exorbitante! 2. gradul de dependență energetică va crește și va afecta securitatea națională! Fiecare tip de obținere a energiei, indiferent de capacitatea sa energetică, afectează semnificativ ecosistemele și poate produce efecte ireversibile, în ciuda eforturilor ulterioare de remediere a impactului.

Deși ne-ar plăcea să existe soluții universal valabile, nu putem să punem eticheta verde pe niciun tip de energie. Deși așa zisele energii verzi au câștigat teren și susținere politică și financiară, mizând pe cartea durabilității, iată că anumite proiecte nu numai că nu ne facilitează durabilitatea, ci ne subminează viitorul pe termen mediu și lung. Va trebui să acceptăm că ori de câte ori vorbim de energie, să luăm deciziile de la caz la caz și să ne asigurăm de fiecare dată că în proiectele specifice toate punctele de vedere și avizele sunt eliberate pe baza unor studii reale.

Energia poate să fie una sustenabilă doar cu respectarea comunităților locale, a naturii și a principiilor de economie durabilă, a declarat Magor Csibi, fost director WWF-România. (World Wide Fund for Nature). Așa că revenind la tema articolului “Ce impact negativ au Eolienele, Fotovoltaice și mai nou microreactoarele nucleare asupra mediului din punct de vedere al necesității și biodiversității” singurul lucru real care trebuie făcut în viitor este un studiu interdisciplinar care să lămurească în detaliu proiectele acestor nou venite echipamente energetice în parte aspectele specifice de care trebuie să se țină seama și necesitatea, oportunitatea și legalitatea la nivel global.

Nicu Doftoreanu

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Încălzirea globală problema secolului XXI

Încălzirea globală e fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata …

Factori ai dezechilibrelor climatice în România

Omul şi mediul sunt entităţi inseparabile, existenţa primului depinzând de cel de al doilea, iar …







Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.




Te-ar mai putea interesa şi articole din: