ACASĂ / ARTICOLE / ESEU / ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (V)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (V)

ÎN APĂRAREA LIMBII ROMÂNE (V)

 

În timpul cutremurului de la Amarice – zice un reporter – s-a produs un imens şi uriaş dezastru.
– Imens (cf DEX) (adj) – extraordinar de mare.
– Uriaş – adj – enorm, colosal, gigantic.
– În limba română, adjectivul se acordă în gen, număr şi caz cu substantivul determinat (omul bun, vremea bună).
Când adjectivul precedă substantivul, primeşte articolul hotărât – Bunul om; Frumoasa vreme… Acestei norme i se supun toate adjectivele, inclusiv cele provenite din numeralele ordinale.
Corect: Clasa întâi… Întâia clasă; Materia primă… Prima materie…
– Locuţiunea vis-a-vis – grafiată româneşte vizavi – provine din franceză unde are sensul „peste drum de”; „faţă-n faţă cu”. Sensul dat în limba română de „referitor la” este complet greşit. Este corect: „Locuiesc vizavi de şcoală“, dar NU este corectă formularea „vizavi de această problemă, X a zis…”. Corect este „Referindu-ne la această problemă, X a precizat…”.
Substantivul funcţie (funcţiune) are sensul: activitate administrativă pe care o desfăşoară o persoană în mod regulat şi organizat într-o instituţie sau grad deţinut de cineva într-o ierarhie administrativă: „X a deţinut funcţia de director timp de 10 ani”.
În gramatică denumeşte rolul pe care îl împlineşte un cuvânt în propoziţie: subiect, predicat, nume predicativ, atribut sau complement.
Locuţiunea prepoziţională „în funcţie de…” are sensul „depinde de…” „Planificăm totul în funcţie de timp…”.
În matematică denumeşte o mărime variabilă care depinde de una sau mai multe mărimi variabile independente.
Substantivul „delincvent” se scrie şi se citeşte aşa şi nu altfel (denumeşte o persoană care a săvârşit un delict penal).

FLOAREA NECŞOIU

Citarea se poate face în limita a 300 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral articolele purtătoare de Drepturi de Autor din cadrul IndependentaRomana.ro sau al revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ fără acordul Fundaţiei literar-istorice "Stoika". Pentru mai multe detalii, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Recomandări

Statul eșuat

Constituția noastră a fost rodată de cătr cei care s-au ezat vremeln pe scaunul puterii. …

Țepe românești

Ce ar reprezenta țeapa? Un par lung, ascuțit la un capăt, folosit în Evul Mediu …Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Toate informaţiile şi articolele publicate pe acest site de către colaboratorii şi partenerii revistei INDEPENDENȚA ROMÂNĂ – INDEPENDENȚA PRIN CULTURĂ şi ai Fundaţiei literar-istorice "Stoika" sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui site sunt interzise. (vezi secţiunea TERMENI ȘI CONDIȚII). Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa info@independentaromana.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ATENȚIE! Postaţi pe propria raspundere! Vă rugăm să comentaţi la obiect, legat de conţinutul prezentat in material. Inainte de a posta, citiţi regulamentul. Ne rezervăm dreptul de a şterge comentariile utilizatorilor care nu intrunesc regulile de conţinut prevăzute la capitolul TERMENI SI CONDIȚII. Site-ul IndependentaRomana.ro nu răspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.
Te-ar mai putea interesa şi articole din: